Κατάθεση προϋπολογισμού στη Βουλή και στο βάθος... φοροκαταιγίδα

Εν μέσω «φοροκαταιγίδας», στα χέρια του προέδρου της Βουλής βρίσκεται πλέον ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2016 με συνοδευτικές προβλέψεις για ηπιότερη από την αναμενόμενη μικρή ύφεση.

Κατάθεση προϋπολογισμού στη Βουλή και στο βάθος... φοροκαταιγίδα
4'

Ο προϋπολογισμός παραδόθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης, η επεξεργασία του θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Τετάρτη (25/11/2015) και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις συνεδριάσεις. Σε ότι αφορά στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του θα αρχίσει την Τρίτη (01/12/2015) και θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις με την ψήφισή του, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, όχι όμως και οι οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι προβληματίζονται έντονα για τη συνέχεια καθώς δεν είναι και μικρής έντασης η «φοροκαταιγίδα» που πλημμυρίζει τους Έλληνες με φόρους 12 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «Στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου μέχρι το τελικό σχέδιο, υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015, αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση -2,3% το 2015 αυτό συνιστά εντυπωσιακή βελτίωση. Η ελληνική οικονομία άντεξε διαψεύδοντας τα σενάρια καταστροφής. Η βελτίωση των προβλέψεων για το 2016 είναι μικρότερη αλλά διόλου ασήμαντη. Από το -1,3% κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον -0,7% με αρκετά συντηρητικές εκτιμήσεις».

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως οι εξελίξεις αυτές, έδωσαν έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε -μεταξύ άλλων- «τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. , ευρώ, την αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ., ευρώ, την αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες... »

Το κυρίαρχο ερώτημα της Οικονομίας είναι… πόσο ακόμη θ’ αντέχουν να πληρώνουν «το μάρμαρο» οι φορολογούμενοι;

Για να επιτευχεθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, όπως θα προβλέπει ο νέος προϋπολογσμός, επιβλήθηκαν από χθες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 20 λεπτών ανά λίτρο στο κρασί (25 λεπτά δηλαδή μαζί με τον ΦΠΑ) αλλά και το Ειδικό Τέλος των 0,05 ευρώ που θα επιβληθεί ανά στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ. Από τους δύο αυτούς νέους φόρους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει ότι θα προκύψει αύξηση εσόδων 500 εκατ., ευρώ.Πρόκειται για τα τελικά ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σε λίγες ώρες, μέσω της εισηγητικής έκθεσης θα αποκαλυφθεί ο τελικός «λογαριασμός» του ασφαλιστικού (δηλαδή οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν στις συντάξεις για το 2016) αλλά και ένα βαρύ πακέτο από φόρους μέσω του οποίου θα εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ συγκριτικά με το 2015.

Υποχώρησε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή για το φόρο στο κρασί

Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο ΕΦΚ στο κρασί διαμορφώνεται σε 20 λεπτά το λίτρο ή 15 λεπτά στη φιάλη των 750 ml.

Ο φόρος δεν θα επιβάλλεται στις ποσότητες που εξάγονται στις διεθνείς αγορές, αλλά μόνο στις ποσότητες που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, αφορά δηλαδή τα ελληνικά κρασιά και τα εισαγόμενα. Επίσης από τον φόρο απαλλάσσονται τα απλά κρασιά τα οποία παράγουν οι ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογένειάς του ή τους προσκεκλημένους του με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.

Περιμένουν κι άλλα στη σειρά...

Όμως, στη σειρά περιμένουν και τα μέτρα για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα πρέπει να έχει «καθαρίσει», τουλάχιστον σε ότι αφορά στη δρομολόγησή τους μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου.

Η ορμή των φόρων εκτιμάται πως δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν φορολογούμενο... όρθιο.

Οι επόμενες μέρες δεν θα είναι εύκολες καθώς σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η τύχη της ΑΔΜΗΕ κτλ. Παράλληλα, θα τρέχει η αξιολόγηση του νέου προγράμματος, η έκδοση αποφάσεων και εγκύκλιων για τα μέτρα που ψηφίστηκαν καθώς και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Και φυσικά μην ξεχνάμε τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή