Ματσαγγάνης: Υπάρχει αδιαφορία για το μέλλον των συντάξεων

Αν η κάθε κυβέρνηση πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, για να τη βγάλει μέχρι τις επόμενες εκλογές, τότε, με τα σημερινά δεδομένα, δε θα υπάρχουν συντάξεις για τα παιδιά μας, δεν ξέρω αν θα υπάρχουν για εμάς, δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο αν. καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Ματσαγγάνης.

Ματσαγγάνης: Υπάρχει αδιαφορία για το μέλλον των συντάξεων
3'

"Υπάρχει μία αδιαφορία για το μέλλον των συντάξεων και μία τάση να ευνοείται η γενιά που είναι τώρα στα πράγματα. Οι διαπραγματεύσεις ευνοούν πάντα τις υπάρχουσες γενιές και αυτό είναι που δυσκολεύει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση", είπε ο κ. Ματσαγγάνης, επικαλούμενος, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιδράσεων σε ένα "οδυνηρό" θέμα, την αποτυχημένη απόπειρα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης επί υπουργίας Τάσου Γιαννίτση, το 2001.

"Υπήρξαν βίαιες αντιδράσεις για μία ουσιαστικά άτολμη μεταρρύθμιση, καθώς ταν αρκετά ήπιες και προσεκτικές οι προτάσεις εκείνες" ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι σίγουρα πρόκειται για ένα αποφασιστικό πρώτο βήμα που δεν έγινε τότε και αν προχωρούσε οι εξοικονομήσεις σήμερα θα ήταν σοβαρές.

Σε ό,τι αφορά τον νόμο που έχει ψηφιστεί από το 2010 και επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015, σημείωσε ότι παρά την όποια κριτική σε επιμέρους σημεία, κινείται στην κατεύθυνση εξορθολογισμού του συστήματος. "Αλλάζει εντελώς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και προβλέπει μία βασική σύνταξη ίδια για όλους, στο επίπεδο των αγροτικών συντάξεων, στα 360 ευρώ, στην οποία θα προστίθεται μία αναλογική σύνταξη αναλόγως των εισφορών του καθενός", ανέφερε, εκτιμώντας ότι το άθροισμα αυτού του συστήματος θα είναι για κάποιους καλύτερο (π.χ. γυναίκες που δεν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ένσημα και δεν θα έπαιρναν σύνταξη θα παίρνουν τη βασική) ενώ κάποιοι άλλοι θα χάσουν και συγκεκριμένα" αυτοί που παίρνουν συντάξεις πολύ υψηλότερες από ό,τι δικαιολογείται σε σχέση με τις εισφορές που πλήρωσαν".

Ο καθηγητής επικαλέστηκε διδακτορική διατριβή του τμήματός του από την οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα ότι το 90% των συντάξεων του ΙΚΑ, είναι υψηλότερες σε σχέση με τις εισφορές που καταβλήθηκαν από τους δικαιούχους τους.

"Υπολογίσαμε τι σύνταξη θα έπαιρνε κάποιος, αν έδινε τις εισφορές του και του εργοδότη του αντί για το ΙΚΑ σε κάποιο ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, που εξασφάλιζε απόλυτη ανταποδοτικότητα. Πώς το ποσό που θα έπαιρνε συγκρίνεται με τη σύνταξη που το δίνει το ΙΚΑ;" εξήγησε ο κ. Ματσαγγάνης, για την έρευνα το δείγμα της οποίας ήταν 6.000 εργαζόμενοι, που συνταξιοδοτήθηκαν το 2008.

"Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνουν υψηλότερες συντάξεις- μπορεί η σύνταξη να είναι μικρή σε ευρώ σε σχέση με κόστος ζωής για παράδειγμα, αλλά σε σχέση με τις εισφορές για το 90% των συνταξιούχων είναι κατά πολύ υψηλότερη", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ματσαγγάνη τα έξοδα διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων θα μπορούσαν να είναι λιγότερα αν υπήρχε ένα μόνο ταμείο. "Το ΙΚΑ ανά συνταξιούχο έχει πολύ χαμηλότερα έξοδα διαχείρισης από ό,τι τα άλλα 250 ταμεία που υπάρχουν και τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σε θέση ούτε προϋπολογισμό να συντάξουν, αλλά απασχολούν προσωπικό έχουν την αυτονομία τους, πιέζουν" είπε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή