Τι πληρώνουμε λιγότερο με τις αλλαγές στις αντικειμενικές
Από την 21η Μαϊου 2015 τίθενται αναδρομικά σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες και θα επηρεάσουν άμεσα μια σειρά από φόρους που αφορούν κυρίως μεταβιβάσεις ακινήτων.
Έτσι, θα οδηγήσουν στη μείωση του φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών ακινήτων ενώ επέρχεται και μείωση σε τέλη και επιβαρύνσεις που συνδέονται με τις αντικειμενικές, όπως είναι τα συμβολαιογραφικά έξοδα, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το ελάχιστο αντικειμενικό μίσθωμα ακινήτων (3% επί της αντικειμενικής ετησίως), τα περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή διαφόρων επιδομάτων όπως είναι το επίδομα θέρμανσης.
Ωστόσο δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν σήμερα οι φορολογούμενοι καθώς υπολογίστηκε με τις τιμές ζώνης που ίσχυαν πριν την έναρξη ισχύος των νέων αντικειμενικών, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2015.
Αντίθετα επηρεάζεται ο φόρος ακινήτων του 2016 αλλά με δεδομένο ότι θα πρέπει να φέρει πρόσθετα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα έφερε και ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αναμένεται αύξηση συντελεστών του φόρου και αναπροσαρμογή κλιμακίων.
Η υπουργική απόφαση που υπεγράφη φέρνει στις περισσότερες περιοχές των αστικών κέντρων της χώρας μείωση των τιμών. Εξαίρεση στις μειώσεις είναι οι πολύ "φθηνές" περιοχές (έως 600 ευρώ το μέτρο) που βρίσκονται κυρίως στην περιφέρεια αλλά και τις πολύ ακριβές που βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως είναι η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η περιοχή των Ανακτόρων, η Βουλιαγμένη. Επίσης μειώνονται κατά περίπου 10% οι συντελεστές εμπορικότητας.
Το μοντέλο των αλλαγών είναι το εξής: Οι τιμές ζώνης χωρίζονται σε εννέα κλιμάκια τιμών και η τιμή κάθε κλιμακίου μειώνεται κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 5% έως 19%.
Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών, 10% έως 20% γίνεται στις μεσαίες γειτονιές των αστικών κέντρων, δηλαδή περιοχές που έχουν τιμή ζώνης η οποία κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η μείωση είναι μικρότερη και κυμαίνεται από 5% έως 10%. Αυξήσεις δεν υπάρχουν σε καμία περιοχή.
Περιοχές με αντικειμενικές αξίες της τάξεως των 1.700-1.750 ευρώ, όπως για παράδειγμα Ζωγράφου, Νέα Ιωνία και η Παλλήνη κερδίζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις (20,59%). Σε περιοχές με τιμή ζώνης 4.000 ευρώ πριν την αναπροσαρμογή η μείωση είναι 5% και η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 3.800 ευρώ. Τιμή ζώνης 4.000 ευρώ είχαν πριν τις μειώσεις περιοχές της Κηφισιάς. Με τα νέα δεδομένα, η τιμή πέφτει στα 3.800 ευρώ.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Υπογράφηκε την Τρίτη 19.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η Υπουργική Απόφαση:
1) Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.
2) Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.
3) Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για "αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών", χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.
4) Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.
5) Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες.