Τελεσίγραφο Λαγκάρντ: Μειώστε τις συντάξεις αν θέλετε ελάφρυνση χρέους
Την άμεση σύνδεση του ασφαλιστικού με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη το ελληνικό ασφαλιστικό να καταστεί πρώτα απ όλα βιώσιμο.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας καθώς, «Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι σημαντική και δεν πηγαίνει σε βάθος, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και ελάφρυνση χρέους. Πρέπει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σεμεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση».
Η διευθύντρια του ΔΝΤ απάντησε σε ερώτηση του «Έθνους» για τις σκληρές αξιώσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό που «μπλοκάρουν» την αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος.
Υποστήριξε πως με δεδομένο ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%, η μεταρρύθμιση του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.
«Δεν επιβάλουμε δρακόντειες μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως έχουμε πει πως η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική. Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν», είπε η ίδια για το αν το ΔΝΤ είναι αυστηρό προς την Ελλάδα.
Για να συμβεί αυτό, πρόσθεσε, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, το φορολογικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί, αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
«Η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνοδεύσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά», κατέληξε η ίδια.
Η Κριστίν Λαγκάρντ συνέχισε λέγοντας, «πάντα λέγαμε ότι η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί. Αλλά τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η [φόρο-] διαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία» επισήμανε η ίδια και υπογράμμισε πως «θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα, και στο γεγονός ότι πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες».
«Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα - θέλουμε αυτή ή χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά», κατέληξε η διευθύντρια του ΔΝΤ.