Ασφαλιστικό - Κατρούγκαλος: Τώρα «σκαρφίζεται» εναλλακτικές για τους ελεύθερους επαγγελματίες!
Ως … βαλβίδα εκτόνωσης μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών ερμηνεύεται η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για μεταβατική περίοδο σχετικά με τις εισφορές τους.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΘΕΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Ο κ. Κατρούγκαλος πρότεινε μια «μεταβατική περίοδο τριών ετών, κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν μια σημαντική μείωση, που ξεκινά από 50% για όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος, ώστε να είναι π.χ. 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000, 30% για όσους έχουν εισόδημα 30.000».
Όπως ελέχθη, στο τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου, θα επανεξετασθούν συνολικά οι συντελεστές, ενόψει της απόδοσής τους και του κατά πόσο συνεισέφεραν στην αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης.
«Με αυτόν τον τρόπο, το 66% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους, μετά την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση» αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός Εργασίας μάλιστα είπε ότι έχουν κατατεθεί και βελτιωτικές προτάσεις για τους νέους επιστήμονες ώστε να αποτρέπεται το brain drain, δηλαδή η φυγή νέων και καταρτισμένων επιστημόνων.
«Γι' αυτούς, λοιπόν, για τα πρώτα πέντε χρόνια από την έναρξη του επαγγέλματος, θα ισχύει ειδική ασφαλιστική κλάση, ίδια για αυτή των αγροτών: Θα καταβάλουν 786 ευρώ το χρόνο για τα πρώτα δύο έτη και 954 για τα άλλα τρία για την κύρια σύνταξη. Όσοι απ' αυτούς είναι σε αναστολή άσκησης του επαγγέλματος, θα μπορούν, με αίτησή τους, να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής κάθε εισφοράς» υποστήριξε.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, αναφέρθηκε ότι και άλλες προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τους συλλόγους των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζονται θετικά, όπως π.χ. η πρόταση όσοι έχουν συμπληρώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης, να μπορούν, με αίτησή τους, να παραμένουν ασφαλισμένοι, καταβάλλοντας μειωμένες εισφορές που δεν θα προσαυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης της μελλοντικής τους σύνταξης ή η πρόταση εφάπαξ και επικουρική να χορηγούνται από επαγγελματικά ή αλληλοβοηθητικά ταμεία ανά κλάδο, ώστε να μειωθεί η σχετική υποχρεωτική ασφαλιστική επιβάρυνση («προφανώς, λαμβάνοντας πλήρη μέριμνα για την καταβολή των συντάξεων των νυν επικουρικών συνταξιούχων).
Κατά τη γνωστή… τακτική του, ο υπουργός Εργασίας, υπερασπίστηκε το νέο αφαλιστικό λέγοντας: «το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προβλέπει σχετικά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ότι από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Η κατώτατη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά αντιστοιχεί στο 20% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη».
Κλείνοντας, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε συζήτηση και σε κάθε άλλη δημιουργική πρόταση, με προϋπόθεση να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές της μεταρρύθμισης, η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη.
Δείτε την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας εδώ
Δείτε τα παραδείγματα που έδωσε το Υπουργείο εδώ
Δείτε συγκριτικούς πίνακες βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Εργασίας εδώ