ΟΟΣΑ: Aναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία
Ο ΟΟΣΑ επιβεβαίωσε σήμερα τους φόβους του για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, «απογοητευμένος» τόσο από την επιβράδυνση των αναδυόμενων χωρών όσο και από την «πολύ μέτρια» ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3% για την παγκόσμια οικονομία φέτος συγκριτικά με 3,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του τον Νοέμβριο.
Το εμπόριο, οι επενδύσεις και η αύξηση των μισθών παρέμειναν πολύ αδύναμα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν όλους τους μοχλούς πολιτικής για να τονώσουν άμεσα την ανάπτυξη.
«Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της», ανέφερε ο ΟΟΣΑ. «Μια ισχυρότερη συλλογική αντιμετώπιση σε επίπεδο πολιτικής είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ζήτησης" πρόσθεσε, καλώντας τις χώρες που έχουν περιθώριο για δημοσιονομική επέκταση να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ο οργανισμός προβλέπει να επιβραδυνθεί στο 1,4% φέτος, από το 1,8% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέμβριο, και να διαμορφωθεί στο 1,7% το 2017, από το 1,9% που ανέμενε προηγουμένως.
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία υπέστησαν τις μεγαλύτερες υποβαθμίσεις ανάμεσα στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, με τον ΟΟΣΑ να αναθεωρεί πτωτικά την πρόβλεψή του για το 2016 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και για τις δύο χώρες στο 2,0% και το 1,3% αντίστοιχα.
Ο ΟΟΣΑ άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την κινεζική οικονομία για τα επόμενα δύο χρόνια αλλά συνεχίζει να αναμένει η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο 6,5% το 2016 και στο 6,2% το 2017.
Στην ευρωζώνη, ο θετικός αντίκτυπος από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου στη δραστηριότητα ήταν μικρότερος του αναμενόμενου, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, ενώ τα πολύ χαμηλά επιτόκια και το αδύναμο ευρώ δεν έχουν ακόμα οδηγήσει σε διατηρήσιμη ενίσχυση των επενδύσεων.
Ανάμεσα στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες, η Βραζιλία θεωρήθηκε βασικό θύμα της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων, με την ύφεση να προβλέπεται βαθύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, στο -4,0% φέτος.
Στον αντίποδα, ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας φέτος κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο 7,4%.