Αμετάβλητα τα ιρλανδικά ομόλογα μετά τις εκλογές

Η απόδοση των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων δεν σημείωσε κάποια ουσιαστική μεταβολή, μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Φίνε Γκάελ (Fine Gael) και των Εργατικών στις γενικές εκλογές της Παρασκευής, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Times.

Αμετάβλητα τα ιρλανδικά ομόλογα μετά τις εκλογές
3'

Η απόδοση των 10ετών ιρλανδικών τίτλων διατηρήθηκε στο 0,9%, όπως στο κλείσιμο της Παρασκευής, κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αναλυτές αναμένουν, ωστόσο, ότι η αβεβαιότητα μετά τις εκλογές είναι πιθανόν να οδηγήσει σε χαμηλότερες επιδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων σε σύγκριση με τα ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γερμανίας.

Η μόνη βιώσιμη λύση μετά τις εκλογές φαίνεται να είναι ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού του Φίνε Γκάελ με το κόμμα Φιάνα Φάιλ (Fianna Fail), με το οποίο υπάρχει μία παλαιά έχθρα, σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Έναν αιώνα από τις μάχες των Ιρλανδών επαναστατών κατά των βρετανικών στρατευμάτων στους δρόμους του Δουβλίνου, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πρέπει να αποφασίσουν αν μπορούν να ξεχάσουν την ιστορία και να μάθουν να συνεργάζονται», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Τα δύο αυτά κόμματα, οι ιδρυτές των οποίων πολέμησαν μεταξύ τους στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε μετά το 1916, κέρδισαν μαζί σχεδόν τον 50% των ψήφων στις εκλογές της Παρασκευής. Αν και η Ιρλανδία θα αντιμετωπίσει την πολιτική αδράνεια που έχει αναστατώσει την Ισπανία και την Πορτογαλία, εάν τα δύο αυτά κόμματα δεν συνεργασθούν, θα πρέπει να ξεπερασθούν η ιστορική οργή και οι φόβοι για την αντίδραση των ψηφοφόρων τους, προκειμένου να σχηματισθεί μία κυβέρνηση συνασπισμού, αναφέρει το δημοσίευμα.

Με τις 148 από τις 158 έδρες να έχουν κατανεμηθεί σήμερα το πρωί, το Φίνε Γκάελ του Έντα Κένι καταλαμβάνει 47 έδρες και το Φιόνα Φάιλ 43 έδρες, με το Σιν Φέιν (Sinn Fein) να παίρνει 22 έδρες και το Εργατικό κόμμα μόλις 6 έδρες από τις 37 που είχε πάρει στις εκλογές του 2011. Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων, ο Κένι και ο ηγέτης του Φιάνα Φάιλ, Μάικλ Μάρτιν, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας, αν και βουλευτές και των δύο κομμάτων εξέφραζαν επιφυλάξεις. Η ηγεσία του επιχειρηματικού κόσμου ζήτησε να υπάρξει σταθερότητα, καθώς προβάλλουν απειλές, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει πρωθυπουργό στις 10 Μαρτίου και σοβαρές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν πιθανόν μόνον εάν υπάρξει τότε αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης. Μία εναλλακτική λύση σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό των δυο μεγαλύτερων κομμάτων θα ήταν να στηρίξει το Φιάνα Φάιλ μία κυβέρνηση μειοψηφίας του Κένι, έως ότου την καταψηφίσει σε χρόνο της επιλογής του.

Οι διαφορές πολιτικής μεταξύ των δύο κομμάτων είναι λίγες. Και τα δύο σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και δεσμεύονται να προστατεύσουν τον συντελεστή 12,5% για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Αυτό που τα χωρίζει είναι η ιστορία. Οι ιδρυτές και των δύο κομμάτων ήταν ενταγμένοι στο κίνημα ανεξαρτησίας που έκανε ανταρτοπόλεμο κατά της Βρετανίας μετά την εξέγερση του 1916. Η συνθήκη ειρήνης μετά από πέντε χρόνια, που διχοτόμησε τη χώρα, προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των Ιρλανδών που υποστήριζαν τη συμφωνία και εκείνων που ήταν εναντίον της. Το Φίνα Γκάελ προέκυψε από τις οργανώσεις που ήταν υπέρ της συμφωνίας, ενώ τα μέλη του Φιάνα Φάιλ ήταν πολέμιοί της. Το Φίνα Γκάελ σχημάτισε την πρώτη κυβέρνηση του ανεξάρτητου ιρλανδικού κράτους εν μέσω αιματοχυσίας. Οι δυνάμεις που ήταν κατά της συμφωνία δολοφόνησαν έναν από τους ηγέτες του, τον Μάικλ Κόλινς, ενώ η νέα κυβέρνηση αντέδρασε με σειρά εκτελέσεων. Η εχθρότητα για τη συμφωνία δίχασε την ιρλανδική κοινωνία για μεγάλο διάστημα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1923.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή