Παρωδία το ραντεβού κυβέρνησης - δανειστών: Συνεχείς αναβολές
Τρεις απανωτές αναβολές πήρε το κρίσιμο «τετ-α-τετ» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα κλιμάκια των τεσσάρων Θεσμών στην Αθήνα. Από τις 16:00, πήγε στις 17:00 και αμέσως μετά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ραντεβού θα μετατίθετο για τις 20:00. Τελικά η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τα κλιμάκια του Κουαρτέτου άρχισε γύρω μετά τις 21:00.
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ - ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ «ΓΡΑΨΕ – ΣΒΗΣΕ» ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ – «ΚΑΡΦΙΑ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως προβλέπεται μεγάλο ξενύχτι αναμέσα στις δύο πλευρές, τη στιγμή που οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
Στην κυβέρνηση επικρατεί νευρικότητα, καθώς ήδη από νωρίς την Κυριακή είχε αρχίσει να μετριάζεται η αισιοδοξία του Μαξίμου για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, φιλοδοξεί πως μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας (11/04/2016) θα έχει επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να «κλειδώσει» η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Εξάλλου, προηγήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να υπάρξει κεντρικός συντονισμός για τους χειρισμούς που θα ακολουθήσουν, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και οι δανειστές επιδίδονται από το πρωί της Κυριακής σε ένα ατέρμονο «γράψε-σβήσε» επί των προτάσεων που θα τεθούν επί τάπητος στη διαπραγμάτευση, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών να λάβει στα χέρια του δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ), τα οποία ο ίδιος θα τα πάρει μαζί του στην Ουάσινγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από την ερχόμενη Πέμπτη (14/07/2016).
Σε κάθε περίπτωση, τα «κόκκινα» δάνεια και τα δημοσιονομικά παραμένουν «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών.
Βολές Παππά εναντίον του ΔΝΤ
Η συμφωνία με τους δανειστές και η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει πριν -ή ελάχιστα μετά- το ορθόδοξο Πάσχα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Bloomberg, στο πλαίσιο σημερινού δημοσιεύματος του διεθνούς πρακτορείου με τίτλο «Η Ελλάδα "δείχνει" το ΔΝΤ για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες».
Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, την ώρα που «με την Κομισιόν έχουμε σχεδόν ταυτόσημες θέσεις και αυτό που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες είναι να μετατρέψουμε το "σχεδόν ταυτόσημες" σε "ταυτόσημες"», προσθέτοντας ότι οι εναπομείνασες διαφωνίες εστιάζονται στα «κόκκινα δάνεια», ενώ οι θέσεις είναι πολύ πιο κοντά στο ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των εισοδημάτων.
Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ περί ελάφρυνσης του χρέους, η οποία συμπίπτει με το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι το Ταμείο συνοδεύει την τοποθέτησή του για το χρέος με επιπλέον σκληρά μέτρα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Ιουλίου και τα οποία θα λειτουργούσαν καταστρεπτικά για την ελληνική οικονομία, ενώ σημείωσε ότι το χρέος που το ΔΝΤ ζητά να ελαφρυνθεί δεν του ανήκει καν.
«Είναι σα να μας ζητούν να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και να μας υπόσχονται ότι... κάποιος άλλος θα μας πάρει παγωτό», είπε ενώ επισήμανε ότι «το ΔΝΤ λέει διαρκώς ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα- αλλά τα νούμερα του ΔΝΤ σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν». «Δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα στοιχεία, όχι απλά για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνουν, αλλά και για το σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας», προσέθεσε.
Το Bloomberg επικαλείται, επίσης, σημείωμα του στρατηγικού αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή έγραψε ότι «η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ θα πρέπει πραγματικά να τα κάνουν θάλασσα για να στραβώσουν τα πράγματα αυτή τη φορά».
Ακόμη, το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν κέρδη λόγω των προσδοκιών για συμφωνία.