Ντάισελμπλουμ: Αναγκαίο το ΔΝΤ, η κουβέντα του χρέους ανοίγει
"Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία πάνω στους στόχους της μεταρρύθμισης, έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για κρίση. Εχουμε επικεντρωθεί στο πού βρισκόμαστε και προσπαθούμε να επιτύχουμε τους στόχους πολύ πριν από το καλοκαίρι, ", είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πιστωτικό πρόβλημα, προτού εκταμιευτεί η επόμενη δόση του προγράμματος. «Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα κίνδυνος στην πιστωτική γραμμή πριν από την εκταμίευση του ελληνικού πακέτου».
Ακολούθως πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα φτάσει τους στόχους για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, της φορολογίας εισοδήματος και των ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ άλλων θεμάτων, «τότε θα έρθει και η συζήτηση για το χρέος και θα δούμε τι πρέπει να γίνει τώρα ή αργότερα».
Δεδομένου ότι το ένα τρίτο € 86 δισεκατομμύρια (96.800.000.000 $) διάσωσης για την Ελλάδα συμφωνήθηκε το περασμένο έτος μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, οι σχέσεις μεταξύ της χώρας, των πιστωτών της και τους εταίρους της ζώνης του ευρώ δεν ήταν εύκολες.
Εν τω μεταξύ, το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους έχει παραμείνει, με την Ελλάδα να υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να ελαφρυνθεί προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία, δεν είναι πρόθυμες απέναντι στην Ελλάδα να παρουν απόφαση για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που το ΔΝΤ το έχει απαιτήσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πακέτο οικονομικής βοήθειας.
Ο Ντάισελμπλουμ είπε στο CNBC ότι η Ευρώπη ήταν έτοιμη να συζητήσει το χρέος με την Ελλάδα, αλλά χαρακτηρισε ζωτικής σημασίας τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.
«Νομίζω ότι οι Έλληνες κατανοούν πλήρως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ είναι στην πραγματικότητα βοήθεια προς την Ελλάδα, όπου ανησυχεί για το ζήτημα του χρέους, διότι το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Είτε εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πόσα και πότε, είναι ακόμη ανοικτό να συζητηθεί, αλλά το ΔΝΤ βασικά δικαιολογεί και στηρίζει την Ελλάδα».
«Έχουμε υποσχεθεί στην Ελλάδα ότι, αν χρειαστεί, θα κάνουμε περισσότερα για να ανακουφίσει το βάρος του χρέους τους και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να συζητήσουμε για το τι χρειάζεται να γίνει. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι η αποχώρηση του ΔΝΤ, χρειάζεται η συμμετοχή τους. Οικονομικά από όπου και αν εμπλέκεται, αλλά στην ουσία είναι επίσης πολύ πολύτιμη, έχουν μεγάλη εμπειρία και μας κρατούν συγκεντρωμένους στο στόχο. Διαβεβαιώνουν ότι αυτά που κάνουμε είναι αξιόπιστα και ότι μπορούμε να επιμείνουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, οπότε για μένα το ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας».