Επιμένει ο Τόμσεν: Μέτρα 8,1 δισ. ευρώ, μείωση χρέους με νέο πρόγραμμα!

Τη «βόμβα» των πρόσθετων μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, έριξε ξανά ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και να συνδεθεί με ένα νέο πρόγραμμα!

Επιμένει ο Τόμσεν: Μέτρα 8,1 δισ. ευρώ, μείωση χρέους με νέο πρόγραμμα!
4'

Αμετακίνητος στις σκληρές θέσεις που είχε εκφράσει και προ διμήνου σε άρθρο του, εμφανίστηκε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, το στέλεχος του ΔΝΤ υπογράμμισε καταρχάς ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που προβλέπει το πρόγραμμα του ESM.

Πήγε ωστόσο ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα μη ρεαλιστικό, καθώς όπως είπε είναι αδύνατον η Ελλάδα με τις κοινωνικές πιέσεις που δέχεται εξαιτίας της υψηλής ανεργίας -και δη των νέων- να συνεχίσει και μετά το 2018 να εμφανίζει για πολλές δεκαετίες πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

Για το λόγο αυτό, ο ίδιος υποστήριξε ότι εκτός από τη λήψη των πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα πρέπει το ΔΝΤ να τα θεωρεί αξιόπιστα, θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε ένα γενναίο πρόγραμμα μείωσης του Δημοσίου Χρέους. Όπως ανέφερε μάλιστα, η συμφωνία για το χρέος μπορεί να είναι συνδεδεμένη με ένα νέο πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί σε βάθος διετίας υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων.

«Αυτές οι συζητήσεις μόλις που έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ενώ άφησε ξανά αιχμές για το φορολογικό σύστημα της χώρας, τονίζοντας ότι η φοροδιαφυγή αυξάνεται και τα φορολογικά έσοδα μειώνονται.

«Είναι πολύ το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Μπορούμε να το δεχτούμε, αλλά θα πρέπει να δούμε μέτρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία, ο Τόμσεν ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για τα παγκόσμια δεδομένα και «πέρα από κάθε σύγκριση», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι δεν είναι ρεαλιστικοί.

Ωστόσο, όπως προσέθεσε, από τις αρχές του 2014 και μετά εμφανίστηκε μία «κόπωση» εξέλιξη που την απέδωσε στην απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η όλη προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων και δεν συνοδεύτηκε από δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο της φορολογικής διοίκησης και είσπραξης εσόδων.

Επανέλαβε έτσι την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, ενώ επισήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων.

Ταυτοχρόνως υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δεχθεί την περαιτέρω μείωση συγκεκριμένων δαπανών, εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα για να κινηθούν», ενώ διευκρίνισε πως Ευρώπη και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει πρώτα να οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία να υπάρξει συζήτηση για το χρέος.

Όσον αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, επισήμανε ότι «πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος» και εξέφρασε την αισιοδοξία και την ευχή να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Έσπευσε όμως να επισημάνει ξανά ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα το 2016 ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να δεχθεί νέα μέτρα αρκεί αυτά να είναι αξιόπιστα. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το ΔΤΝ δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των υψηλότερων εισοδημάτων, θέτοντας επιτακτικά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 9.500 ευρώ η οποία μπορεί να γίνει σταδιακά. Όπως επισήμανε στην Ελλάδα το 54% του πληθυσμού δεν πληρώνει καθόλου φόρο, ποσοστό το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Ο Τόμσεν ξεκαθάρισε πάντως πως εκείνος θα πάει προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου το αίτημα της Ελλάδος για νέο πρόγραμμα όταν έχει υπάρξει πρόοδος και στα δύο θέματα.

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει μια χώρα, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή