Στις 9 Μαΐου συγκαλείται το κρίσιμο Eurogroup
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία, μετά από αναμονή...θρίλερ, αποφασίστηκε τελικά να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου.
Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο προεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Είχε προηγηθεί μεγάλη ασάφεια για την ημερομηνία συνεδρίασης, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ...κάθεται σε αναμένα κάρβουνα, μετά την άρνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Τη Σύνοδο Κορυφής είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια επικοινωνιακή κίνηση εντυπωσιασμού, μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για επερχόμενη στενότητα στη ρευστότητα της χώρας και οι διαπιστωμένες διαφωνίες με τους δανειστές που ζητούν να οριστεί επακριβώς το πακέτο των προληπτικών μέτρων, το πολιτικό κόστος των οποίων «τρέμει» η κυβέρνηση, έχουν δημιουργήσει τελματώδη κατάσταση.
Οι κυβερνητικές επιλογές προκαλούν απορία καθώς η στρατηγική που ακολουθεί δεν χωράει σε καμία λογική, καθώς απλά παρατείνει τη στιγμή της υπογραφής νέων μέτρων, στα οποία θα συναινέσει, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα και μάλιστα ….με την ψυχή στο στόμα και τα κρατικά ταμεία άδεια.
Αισιόδοξη η κυβέρνηση για το Eurogroup – Τσίπρας: Δεν θα ξαναζήσουμε μέρες του 2015
Σύμφωνα με «διαρροές» από στενούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε: «η θέση της Ελλάδας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».
Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» και πρόσθεσε: «Όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και τούτες τις μέρες εκτίθενται».
Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και την αποδέχτηκε. Υπενθυμίζεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ.
Ποιους θα βάλει στο ίδιο τραπέζι ο Ντάισελμπλουμ πριν το Eurogroup
Την πρωτοβουλία να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, πριν το Eurogroup θα πάρει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, οι σχετικές διαδικασίες κινήθηκαν μετά το τηλεφώνημα που έκανε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Με βάση τα όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο.
Ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.
Η στάση της Γαλλίας σήμανε συναγερμό.
Άμεσα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Σε συνέχεια της επαφής του με το Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.
Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.