DW: H φρόνιμη γερμανική νεολαία

Η νέα γενιά στη Γερμανία θέλει να ανήκει στο «μέσο όρο». Είναι ανεκτική και την ενδιαφέρει η ασφάλεια. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Ινστιτούτου Μελετών Sinus που πραγματοποιεί σχετικές έρευνες εδώ και 35 χρόνια.

DW: H φρόνιμη γερμανική νεολαία
3'

Κάθε τέσσερα χρόνια επιστήμονες ερευνούν πώς σκέφτονται οι νέοι και το αποτέλεσμα των φετινών ερευνών που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μελετών Sinus στο Βερολίνο κατέδειξε ότι αυτό που πάνω από όλα τους ενδιαφέρει είναι «να είναι όπως όλοι». Σύμφωνα με την DW, η πλειονότητα των νέων συμφωνεί πως «μόνο η ελευθερία, η ενημέρωση, η ανοχή και οι κοινωνικές αξίες μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή ζωή στη χώρα». Τι σημαίνει όμως «μια καλή ζωή»;

Στο ερώτημα απάντησε, στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio, ο Πέτερ Μάρτιν Τόμας από το Ινστιτούτο Μελετών Sinus:

«Η καλή ζωή σχετίζεται πολύ με την ασφάλεια. Ζούμε σε έναν ανασφαλή κόσμο γεμάτο συγκρούσεις με οικονομικές κρίσεις κτλ. Εύχονται μια ζωή που να είναι ασφαλής. Εύχονται μια ζωή γεμάτη αρμονία. Μαζί με φίλους που τους καταλαβαίνουν, με την οικογένειά τους, τα δικά τους παιδιά, με ένα σπίτι. Ακόμα θέλουν μια σίγουρη θέση εργασίας. Και τμήμα της καλής ζωής είναι η ανοχή και η αποδοχή, το να ζει δηλαδή ο καθένας όπως θα ήθελε να ζει».
Το να ανήκουν οι νέοι σε αυτό που έχει επικρατήσει στα αγγλικά να λέγεται mainstream, στο κύριο ρεύμα, δεν θεωρείται πλέον μειονέκτημα, όπως ίσως παλαιότερα. Αντίθετα είναι σκοπός. Οι νέοι σήμερα αποδέχονται και θαυμάζουν τη συνέπεια, τον προγραμματισμό και την πειθαρχία.

Η θρησκεία δεν έχει σχέση με τη βία

Και οι αξίες αυτές είναι ίδιες σε όλους τους νέους, ανεξάρτητα αν τα παιδιά έχουν μεταναστευτική προέλευση ή όχι, εάν είναι Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι. Στους νέους πάντως που είναι Μουσουλμάνοι, η πίστη παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητά τους και στη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους. Παίρνουν συχνότερα μέρος σε θρησκευτικές γιορτές. Ωστόσο οι νέοι, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους, δεν μπορούν να φανταστούν να συνδέεται η θρησκεία με την βία και τη διεξαγωγή πολέμων. Είναι δηλαδή πιο ανεκτικοί σε σχέση με τους ενήλικες;

«Δεν ρωτήσαμε ενήλικες, αλλά φαίνεται να είναι πιο ανεκτικοί και μπορούν πολύ εύκολα να αποδεχθούν πως υπάρχουν διαφορετικές θρησκείες. Στην καθημερινότητά τους πάντως δεν παίζει κανένα ρόλο. Μερικές φορές μάλιστα, οι νέοι δεν γνωρίζουν καν το θρήσκευμα του φίλου τους», απαντά ο Πέτερ Μάρτιν Τόμας από το Ινστιτούτο Μελετών Sinus.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας οι επιστήμονες έκαναν 72 πολύωρες συνεντεύξεις με νέους από διάφορες πόλεις. Συζητήσεις που γίνονταν σε βάθος και που δεν στόχευαν σε μονολεκτικές απαντήσεις. Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε κατόπιν εντολής του Γερμανικού Ιδρύματος Παιδιών και Εφήβων, της Ένωσης Καθολικής Νεολαίας, της Υπηρεσίας Ψυχολογικής Υποστήριξης Νέων της Γερμανικής Επισκοπικής Συνόδου και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Πολιτική Εκπαίδευση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή