Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες

Από μέρα σε μέρα αυξάνεται κατακόρυφα το ύψος των κεφαλαίων που επιστρέφουν με ταχείς ρυθμούς στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σε τέτοιο βαθμό, που μάλλον...

Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες
1'

Από μέρα σε μέρα αυξάνεται κατακόρυφα το ύψος των κεφαλαίων που επιστρέφουν με ταχείς ρυθμούς στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σε τέτοιο βαθμό, που μάλλον αιφνιδιάζει, ευχάριστα, και τους ίδιους τους τραπεζίτες.


Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, μέσα σε τέσσερις εργάσιμες μέρες, στα γκισέ κατατέθηκαν κάτι παραπάνω από 1 δισ ευρώ. Πρόκειται για λεφτά τα οποία είχαν αποσυρθεί την τελευταία εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, από το φόβο μιας ενδεχόμενης ...πτώχευσης της.


Η ροή της επιστροφής, που ωστόσο πολύ απέχει ακόμα από το να θεωρηθεί "κύμα", είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι αν συνεχισθεί με τον ίδιο ρυθμό θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών. Όλες, πάντως, είναι δύσκολες, για δύο κυρίως λόγους. Όπως εξηγείται αρμοδίως:


α) τα λεφτά που έφυγαν από τους καταθετικούς λογαριασμούς είναι πολλά. Μόνο φέτος, από την αρχή του χρόνου, πρόλαβαν και "σηκώθηκαν" από τους λογαριασμούς περί τα 18 δισ ευρώ. Οπότε θα πάρει πολύ καιρό για να καλυφθούν οι όποιες απώλειες. Το μέγεθος της προσπάθειας που θα πρέπει να γίνει, παίρνει άλλες διαστάσεις, αν αναλογισθεί κανείς ότι από πέρυσι το Φεβρουάριο έχουν φύγει από τις τράπεζες παραπάνω από 50 δισ ευρώ, προς διάφορες κατευθύνσεις, άλλοτε γνωστές κι άλλοτε άγνωστες.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή