Eurogroup: Τα «ψιλά γράμματα» μιας ταπεινωτικής συμφωνίας
Με ένα καρότο και... πολλά μαστίγια βγήκε η Ελλάδα από το Eurogroup, με μια συμφωνία που μειώνει τα ρίσκα μιας νέας κρίσης ρευστότητας το καλοκαίρι και δίνει κίνητρα στη χώρα να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.Και μπορεί το ρίσκο έλλειψης ικανότητας αποπληρωμής οφειλών, χρεοκοπίας δηλαδή, να μειώθηκε, το ρίσκο εφαρμογής όμως παραμένει υψηλό και αποτελεί το δύσκολο στοίχημα για την Ελλάδα.
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2017 Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ – ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ «GREEK GAME» O ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΪΜΠΛΕ
Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι δανειστές πέταξαν την καυτή πατάτα... μιας ελληνικής κρίσης μακριά και ανέβαλαν το «πικρό ποτήρι» του κουρέματος του ελληνικού χρέους σε μια άλλη μελλοντική γερμανική Βουλή, που θα έλθει μετά τις εκλογές του 2017.
Η υπόσχεση ελάφρυνσης του χρέους σε δόσεις από την άλλη, αποτελεί το καρότο και η τήρηση του προγράμματος με τα σκληρά μέτρα ο μοναδικός τρόπος για να πετύχει η χώρα τους στόχους που έχουν τεθεί από τους πιστωτές.
Το μεγάλο ρίσκο είναι να μην πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, παρά τη συμφωνία για τον δημοσιονομικό κόφτη, ρίσκο που, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, μπορεί να αυξηθεί αν οι Έλληνες πολιτικοί και οι πολίτες δουν τους όρους που προϋποθέτει η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους ως μακρινό και ανέφικτο project.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι δεδομένης της μικρής εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους, της μικρής δηλαδή ανταμοιβής για την ελληνική κυβέρνηση, να δυσκολευτεί να συνεχίσει με τα πολιτικά αμφιλεγόμενα μέτρα που απαιτούνται για να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος. Γι αυτό και το ρίσκο εφαρμογής παραμένει ισχυρό και όπως σημειώνεται, η βαθμολογία CCC που επιβεβαιώθηκε το Μάρτιο αντανακλά τα ρίσκα εφαρμογής και την βιωσιμότητα χρέους.
Το Eurogroup συμφώνησε να εκταμιεύσει 10,3 δισ. ευρώ σε δυο δόσεις, υπό την αίρεση της ότι τα μέτρα θα εφαρμόζονται πιστά.
Έτσι αποφεύγεται η βραχυπρόθεσμη κρίση, όμως τα μακροπρόθεσμα ζητήματα παραμένουν, αφού ουσιαστικά το... τενεκεδάκι πετάχτηκε πιο μακριά. Η αναβολή αυτή στο μόνιμο πλέον ελληνικό πρόβλημα δίνει χρόνο στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει το βρεταννικό δημοψήφισμα και στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει.
Γι αυτό και οι πιστωτές της Ευρωζώνης έδειξαν προθυμία να αποφευχθεί μια ελληνική κρίση σαν την περυσινή, ακομη κι αν δεν πολυπιστεύουν στη δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας.
Κι έτσι, αν και οι δανειστές θέλουν το ελληνικό χρέος να γίνει εξυπηρετήσιμο ρίχνουν το βάρος της βιωσιμότητας στοαν η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα διάσωσης. Ακόμη και το ΔΝΤ...πείστηκε από τους Ευρωπαίους και έκανε πίσω στις απαιτήσεις του για δέσμευση άμεσης κίνησης για το χρέος τώρα.
Η έλλειψη δέσμευσης ελάφρυνσης χρέους και η επαναβεβαίωση των υπερβολικά φιλόδοξων στόχων της διάσωσης (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, από περίπου 0% σήμερα) αποδεικνύει ότι προτεραιότητα στο Eurogroup ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, με αναβολή των διαφορών για το μέλλον. Οταν η ίδια η πραγματικότητα θα έρθει να αποδείξει ποιος είχε δίκιο και όταν μια άλλη Βουλή στη Γερμανία θα πρέπει να ..πιει το πικρό ποτήρι του κουρέματος.
Στο μεταξύ δίνεται ο χρόνος να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος Brexit και να γίνουν και οι εκλογές του 2017 στη Γερμανία.
Όπως δήλωσε εξάλλου χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «θα λάβουμε την απόφαση (για μείωση χρέους) όταν πρέπει να τη λάβουμε. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν αυτοί που θα επιλέξουν το 2017 οι Γερμανοί πολίτες». Αυτό, κατά την εκτίμηση της Citi, εξακολουθεί να αφήνει έναν αυξημένο κίνδυνο να υπάρξουν εκ νέου εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, μόλις «εξαϋλωθεί» η τελευταία «ένεση ρευστότητας», πιθανότατα στις αρχές του 2017.