Αλλαγές στη φορολογία: Δείτε τι θα φέρει η δεύτερη αξιολόγηση
Νέες επιβαρύνσεις καθώς και ένα νέο πακέτο αλλαγών στη φορολογία θα περιλαμβάνει η λίστα των παρεμβάσεων που θα πρέπει να συμφωνηθούν και να εξειδικευθούν στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου με τις φορολογικές διατάξεις να έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο έως το τέλος του έτους.
Μέσα στις αλλαγές είναι η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, η αλλαγή επί τα χείρω του φορολογικού καθεστώτος της ναυτιλίας, η αύξηση του ορίου τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ καθώς και περισσότερες και ταχύτερες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.
Τα προαπαιτούμενα υποδόσης
Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει κλείσει τα υπόλοιπα της πρώτης αξιολόγησης για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν:
- Την παροχή οικονομικών πόρων και ανθρώπινων πόρων για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, που θα αντικαταστήσει από την 1-1-2017 τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
- Την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
Τι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος:
- Αναθεώρηση της “προνομιακής” φορολογικής μεταχείρισης του κλάδου της ναυτιλίας, με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Χρονική επέκταση έως το 2018 της εφαρμογής των διατάξεων για την προσωρινή εθελοντική συνεισφορά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
- Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.
- Ανάπτυξη του νέου φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σ’ αυτά, σε συμφωνία με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Επανεξέταση σε όλα τα κίνητρα και τις απαλλαγές που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων, ενώ θα καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το φορολογικό βάρος για το επιχειρείν.
- Επανεξέταση και αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με αλλαγές στις διαδικασίες που θα εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
- Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε off-shore χαρτοφυλάκια ιδιωτών.
- Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος και διασφάλιση της συνοχής της φορολογικής βάσης για το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ.
- Αυτοματοποίηση διαδικασιών κατασχέσεων.
- Τροποποίηση της νομοθεσίας για τα μη εισπράξιμα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
- Θέσπιση νέων διαδικασιών ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, οι οποίες όμως κρίνονται βιώσιμες.
- Εξέταση της αύξησης του ορίου ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ.
- Επιτάχυνση της είσπραξης των προστίμων για τα ανασφάλιστα ΙΧ και τα οχήματα που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ.