ΔΕΘ 2016: Με ορίζοντα τα τέλη του έτους η ρύθμιση για τα ελληνικά τρόφιμα

Yποσχέσεις τουΥΠΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου, σε συνάντηση που είχε σήμερα με αγροτικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τη διακίνηση και εμπορία των ελληνικών τροφίμων που σχεδιάζουν ήδη τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών.

ΔΕΘ 2016: Με ορίζοντα τα τέλη του έτους η ρύθμιση για τα ελληνικά τρόφιμα
4'

«Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, ειδικά με τις γειτονικές χώρες, και έχουμε συμφωνήσει ότι θα πρέπει να έρθουμε σε μια συνεννόηση και να αυξήσουμε αμφότερες πλευρές την αστυνόμευση, ειδικότερα στα σύνορά μας», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου προσθέτοντας: «Εμείς σχεδιάζουμε μέσα από διαδικασίες σκαναρίσματος να έχουμε πλήρη εικόνα και να παρακολουθούμε συνεχώς ό,τι μπαίνει και βγαίνει στη χώρα μας γι' όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αφορούν ειδικότερα τον αγροτικό τομέα».

Απαντώντας σε εκπροσώπους φορέων, που συμμετείχαν στη συνάντηση και έθεσαν επί τάπητος το θέμα της φοροδιαφυγής με την παράνομη διακίνηση προϊόντων, ζημιώνοντας έτσι τον αγροτικό κλάδο, ο κ. Αποστόλου επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το μεγάλο ζήτημα είναι να πείσουμε και να το καταλάβουν οι αγρότες ότι η τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων σημαίνει όφελος για τον ίδιο τον παραγωγό. Τον εκμεταλλεύονται και δεν το έχει καταλάβει ακόμα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόθεσης της κυβέρνησης, να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω του αγροτικού τομέα, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει πληγεί λιγότερο από κάθε άλλον κλάδο μέσω της οικονομικής κρίσης, προβάλλοντας σθεναρές αντιστάσεις και παρουσιάζοντας μάλιστα σημάδια ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ότι θα προκηρυχθούν μέτρα εντός του τρέχοντος έτους και συμπλήρωσε ότι είναι μονόδρομος η αξιοποίηση των 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για επενδύσεις σε διάφορα πεδία του πρωτογενούς τομέα.

Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για έμφαση στην ποιότητα και ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο σχεδιασμό για τη χάραξη στρατηγικής εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων και προώθησης των εξαγωγών. Οπως είπε, η χάραξη του σχεδιασμού έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται σε διυπουργική βάση (Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Τη σημασία της συμβολαιακής γεωργίας, αλλά και τη σπουδαιότητα διατήρησης της άριστης ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Redestos, Νίκος Ευθυμιάδης, προσθέτοντας ότι "έχει περάσει η εποχή που παράγαμε για να παράγουμε και πλέον παράγουμε για να εξάγουμε. Και πρέπει να ξέρουμε τις αγορές που έχουμε στοχεύσει για εξαγωγές και τις προδιαγραφές που απαιτούνται".

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, σύμβουλος για θέματα αγροτικής πολιτικής του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη και σύμβουλος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βέροιας"Venus Growers", έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη στρεμματική καλλιέργεια συμπύρηνου και επιτραπέζιου ροδάκινου στην Ελλάδα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, "εάν δεν μας μας πλήξουν και καιρικές συνθήκες και έχουμε φουλ παραγωγή, τότε θα μας περισσεύουν τεράστιες ποσότητες που θα οδηγούνται για χυμοποίηση σε πολύ χαμηλές τιμές". Οπως είπε, βάσει στοιχείων ΟΣΔΕ, καλλιεργούνται 172.000 στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο που αποδίδουν 500.000 τόνους, με τη δυναμικότητα της βιομηχανίας στους 350.000 τόνους και «άρα μας μένουν 150.000 τόνοι». Παρόμοια είναι και η εικόνα στο επιτραπέζιο ροδάκινο, με την καλλιεργούμενη έκταση στα 255.0000 στρέμματα, με την παραγωγή να κυμαίνεται στους 480.000 τόνους, και με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 188.000 τόνους.

Την οργάνωση των παραγωγών και τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, έθεσε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Ελευθέριος Γίτσας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της πληροφόρησης των Ελλήνων καταναλωτών αναφορικά με το κρέας, πιστοποίησης και οργάνωσης του κλάδου της κτηνοτροφίας, που «εγκαταλείπεται ανησυχητικά».

Να βοηθηθεί ο αγρότης προκειμένου να γίνει έμπορος, να στηριχθούν οι συνεταιρισμοί για την ωφέλεια των παραγωγών, να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα προς την κατεύθυνση καταστολής της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων, με την συνταγογράφηση και την ένταση των ελέγχων στα σύνορα, προκειμένου να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία, ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης.

Την άποψη ότι με εξισορρόπηση των τιμών πώλησης των φυτοφαρμάκων, μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών χωρών, μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Χρήστος Ρώσσιος, προσθέτοντας ότι το κόστος στην Ελλάδα είναι πενταπλάσιο.

Για την ΕΒΖ έκανε γνωστό ότι η καμπάνια, σε Πλατύ Ημαθίας, ξεκινά από το τέλος της επόμενης εβδομάδας και λίγες ημέρες μετά στην Ορεστιάδα και ζήτησε την αντικατάσταση από το 2017 των ποσών της ολοκληρωμένης διαχείρισης για τους τευτλοπαραγωγούς, από προγράμματα εκπαίδευσης που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΠΑΑ. Διαβεβαίωσε, δε, ότι το 2017 θα λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες.

Οι εκπρόσωποι άλλων φορέων που τοποθετήθηκαν στη συνάντηση υπογράμμισαν την ανάγκη οργάνωσης των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε Ομάδες Παραγωγών, δημιουργίας Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, επισημαίνοντας ότι μόνο το 10% διακινείται μέσω συνεταιρισμών και το υπόλοιπο ποσοστό «ταξιδεύει» άναρχα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή