Νέες «βόμβες» από Βελκουλέσκου - Το ΔΝΤ απαιτεί νέες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

Νέο «αίμα» από συνταξιούχους και μισθωτούς απαιτεί το ΔΝΤ μέσω της Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία προτείνει ένα διαφορετικό «μείγμα» οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα.

Νέες «βόμβες» από Βελκουλέσκου - Το ΔΝΤ απαιτεί νέες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο
3'

«Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος»

Ανάμεσα στις νέες μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΔΝΤ βρίσκονται νέες μειώσεις των υφιστάμενων συντάξεων, μειώσεις στο αφορολόγητο όριο και γενικότερα στις φοροαπαλλαγές, μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές αλλά και αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων.

Παράλληλα το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου, παρουσίασε χθες τα συμπεράσματα της ξεχωριστής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα που συντάσσεται στο πλαίσιο του άρθρου 4 του Ταμείου (ανεξάρτητα από την αξιολόγηση του προγράμματος) και όπως δήλωσε «δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα, αλλά λιγότερη», ενώ ζήτησε να μειωθούν οι συντάξεις, καθώς όπως είπε, ο νόμος Κατρούγκαλου αφορά σε μελλοντικές συντάξεις και δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Επίσης, υποστήριξε ότι ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός και σύστησε να μειωθεί από τη μία αλλά να διευρυνθεί η φορολογική βάση, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου.

Όπως φαίνεται το ΔΝΤ, έχει άγριες διαθέσεις, καθώς δεν θέλει να βρει λύση για το θέμα των 100 δόσεων, ενώ φαίνεται να μην αποδέχεται τη βελτίωση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Παρά δε τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη που …έρχεται, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει στασιμότητα, η οποία θα φέρει ύφεση.

Επίσης το Ταμείο θέλει και πάλι μείωση του κόστους εργασίας

Στην ελάφρυνση χρέους επιμένει ο Τσακαλώτος – Χαρακτηρίζει απλώς διαφωνίες τις σκληρές θέσεις του Ταμείου

Θετική χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη θέση του ΔΝΤ για το χρέος (όπως αυτή καταγράφεται στην έκθεση που συνέταξε το Ταμείο).

Σε δήλωσή του, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους».

Ωστόσο, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης».

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στην Αθήνα στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Στο προκαταρκτικό πόρισμα, το Ταμείο ζητεί να υπάρξει από τους Ευρωπαίους περαιτέρω ελάφρυνση -πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξετάζεται- του χρέους, όπως και να υποστηρίξει πλήρως η Ευρώπη την Ελλάδα στο προσφυγικό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή