Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών «τρομάζει» την κυβέρνηση

Αμήχανη η κυβέρνηση μπροστά στο κύμα ακτιβισμού για την αποτροπή πλειστηριασμών– Οι «κόκκινες γραμμές» για την προστασία πρώτης κατοικίας έσβησαν και οι κοινωνικές αντιδράσεις φουντώνουν.

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών «τρομάζει» την κυβέρνηση
2'

Στον τοίχο έχει βρεθεί η κυβέρνηση μπροστά στην αυξανόμενη δυναμική που αποκτούν οι κινητοποιήσεις για ματαίωση πλειστηριασμών.

Η ίδια η κυβέρνηση Τσίπρα, βρίσκεται εγκλωβισμένη από τις υποσχέσεις της ότι τα κόκκινα δάνεια δεν θα πωληθούν και ότι τα σπίτια δεν θα βρεθούν σε hedge funds και κοράκια.

Ωστόσο, η υποχώρηση στις πιέσεις των δανειστών και η πώληση όχι μόνο των μη εξυπηρετούμενων αλλά και των ενήμερων δανείων έχουν γεννήσει αντιδράσεις από πολίτες που οργανώνονται και συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες έξω από τα Ειρηνοδικεία όπου εκδικάζονται υποθέσεις πλειστηριασμών.

Άλλωστε αυτό που δεν μπορεί να αγνοήσει η κυβέρνηση είναι ότι οι Podemos, τους οποίους εξαίρει, αναδείχθηκαν ως ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής στη λαίλαπα των εξώσεων, οι οποίες στην Ισπανία αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Μάλιστα, πολλές φορές, οι σκηνές στην Ισπανία, είναι τόσο σπαρακτικές που ακόμα και τα όργανα της τάξης αρνούνται να εκτελέσουν τις διαταγές των εξώσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι πιο δυναμικές αντιδράσεις καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν κινητοποιήσεις και ματαίωση πλειστηριασμών και στο Κορωπί, όπου επίσης υπάρχει Ειρηνοδικείο.

Η κυβέρνηση, μπροστά στο αυξανόμενο κίνημα συμπαράστασης πολιτών που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, αντέδρασε αμήχανα με διαρροές κύκλων που ανέφεραν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αν ήταν άλλη κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν …χειρότερα!

Οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν: «Αρκετή φασαρία γίνεται, τις τελευταίες μέρες, στον Τύπο και τα social media, αλλά και με σχετικές κινητοποιήσεις, για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Ασφαλώς, η ανησυχία για την κατοικία είναι παραπάνω από ευεξήγητη -είναι από τις πιο τραυματικές εμπειρίες να χάνεις το σπίτι σου και να βρίσκεσαι στον δρόμο, όπως έχουμε δει να γίνεται στην Ισπανία. Πρόκειται, όμως, περί αυτού; Γιατί ασφαλώς είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις το πρώτο σπίτι ενός άνεργου ή εργαζόμενου, που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, με ένα ακίνητο αξίας άνω των 300.000 ή 400.000 ευρώ ή το ακίνητο ενός μεγαλοεπιχειρηματία που χρωστάει και είναι ένα από τα πολλά που διαθέτει προς εκμετάλλευση»

Δηλαδή, ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει διαχωρισμό των προνομιούχων στους οποίους γίνεται πλειστηριασμός και σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Ωστόσο, αυτό που «ξεχνά» η κυβέρνηση να σχολιάσει είναι ότι ούτε η πρώτη κατοικία ουσιαστικά προστατεύεται με το νόμο Κατσέλη, καθώς αν η αξία της είναι πάνω από 150.000 ευρώ, τα πράματα είναι …δύσκολα, ενώ η πώληση των δανείων σε hedge funds, τα οποία ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις ενδιαφέροντος, διαμορφώνουν νέο τοπίο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή