«Μπλοκάκια»: Πώς δεν θα χάσετε το 80% του εισοδήματός σας

Aνατροπή έρχεται από τον Ιανουάριο για χιλιάδες εργαζoμένους που διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Το καθεστώς ασφάλισης για τα «μπλοκάκια» αλλάζει άρδην από το 2017 με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται διαφορετικές ταχύτητες ασφαλισμένων.

«Μπλοκάκια»: Πώς δεν θα χάσετε το 80% του εισοδήματός σας
3'

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΜΠΛΟΚΟ

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993) που διαθέτουν παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων μπορούσε να απαλλαγεί από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για το «μπλοκάκι», εφόσον είχε σταθερή ασφάλιση (25 ημέρες τον μήνα) ΙΚΑ σαν μισθωτός.

Από 1/1/2017 η απαλλαγή αυτή καταργείται και πλέον ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και επί του εισοδήματος που θα έχει από το «μπλοκάκι», ενώ θα συνεχίσουν οι ασφαλιστικές κρατήσεις ως είχαν επί του μισθού του.

Εντός αυτής της κατηγορίας εργαζομένων διαμορφώνονται δύο υποκατηγορίες.
Oσοι έχουν εισόδημα στο μπλοκάκι από 1-2 εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί και για τα χρήματα που εισπράττουν από το μπλοκάκι θα πληρώσει το ποσοστό που αναλογεί στο ποσό αυτό.

Αναλυτικότερα, χαμένοι ή κερδισμένοι, σύμφωνα με το Εθνος, ανάλογα με το εισόδημα ή τον αριθμό των εργοδοτών είναι όσοι εργάζονται με δελτίο παροχής και δεν έχουν παράλληλη απασχόληση ως μισθωτοί ή έχουν και είναι παλαιοί ασφαλισμένοι πρν από το 1993.

Οι εργαζόμενοι που κόβουν όμως μπλοκάκι σε περισσότερους από 2 εργοδότες τότε οι κρατήσεις τους υπερδιπλασιάζονται και πάνε στο 26,95%, γίνονται δηλαδή ανάλογες των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το πλαφόν προς τα κάτω δεν ισχύει, δεν είναι δηλαδή υποχρεωμένος ο εργαζόμενος εάν δεν έχει εισόδημα να πληρώσει τα 158 ευρώ που είναι το μίνιμουμ.

Εάν δεν υπάρχει εισόδημα δεν θα υπάρχει και εισφορά, ενώ εάν το εισόδημα από το μπλοκάκι είναι 200 ή 400 ευρώ ανάλογη, με βάση το 12,72% θα είναι και η κράτηση και όχι 158 ευρώ.

Αν έχουν ασφάλιση στο ΙΚΑ, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το 16% των μεικτών τους αποδοχών. Αν, λόγω ιδιότητας, ασφαλίζονται σε άλλο φορέα (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) και συνδέονται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας με εργοδότες ή επιχειρήσεις, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν την εισφορά εργαζομένου που τους αναλογεί από τη σχέση μισθωτής εργασίας, ενώ ταυτόχρονα για τη δεύτερη δραστηριότητά τους (μπλοκάκι) θα καταβάλλουν έξτρα εισφορά σύνταξης και ασθένειας που θα είναι 26,95% από το πρώτο ευρώ της αμοιβής τους (20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια).

Η συνολική επιβάρυνση -μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές- για μισθωτούς ΙΚΑ που ασκούν και ατομικό επάγγελμα, με μπλοκάκι, φτάνει στο 43% (16% ως μισθωτοί και 26,95% ως ελεύθεροι επαγγελματίες) ενώ σε περιπτώσεις εργαζομένων που ασφαλίζονται ως μισθωτοί σε Ταμεία (π.χ. ΔΕΚΟ, τραπεζών), όπου οι εισφορές «εργαζομένου» είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες που ισχύουν στο ΙΚΑ και φτάνουν στο 22%, η πρόσθετη επιβάρυνση αν έχουν ταυτόχρονα και μπλοκάκι ασκώντας ατομικό επάγγελμα θα ανεβάσει το κόστος της ασφάλισής τους σχεδόν στο 50% του εισοδήματος.

Aν προστεθούν και οι φόροι (φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και τυχόν προκαταβολή φόρου), τότε η επιβάρυνση στο εισόδημα από τη διπλή ασφαλιστική εισφορά και τους φόρους αγγίζει το 80%.

Πιο συγκεκριμένα με τις αλλαγές που επήλθαν από τη φορολογική κλίμακα και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 ο φόρος εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ και υπολογίζεται με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα και τους εξής συντελεστές:
22% για εισοδήματα έως 20.00ο ευρώ
29% για το τμήμα εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ
37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
45% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ.

Επίσης όσοι δηλώσουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή