Οι «καυτές» πατάτες της κυβέρνησης του συμβιβασμού
Σε ένα αγώνα δρόμου που θα κρίνει την πορεία της κυβέρνησης και της οικονομίας μπαίνει η νέα κυβέρνηση... που θα πρέπει να κλείνει τρία – τρία την ημέρα τα μέτρα ώστε έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση.
Oi ΦΑΚΕΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - 93 ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Από τη λίστα που έχουν αποστείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο στο πλαίσιο του τρέχοντος ελέγχου, υπάρχουν συνολικά 93 δράσεις και υποδράσεις, που τώρα βρίσκονται στα χέρια και τα επιτελεία των νέων υπουργών.
Η νέα ομάδα που διαμόρφωσε το Μαξίμου πρέπει άμεσα να ετοιμάσει τις προτάσεις του για τα 15 μεγάλα "αγκάθια" της αξιολόγησης, με κυριότερο τον προϋπολογισμό του 2017, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017 – 2020,και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Μετά την απομάκρυνση Σκουρλέτη από το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να προχωρήσουν γρήγορα και οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας. Ταυτόχρονα στις σοβαρές εκκερεμότητες είναι και η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα επιστρέφουν στις 14 Νοεμβρίου και η νέα τους επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει μια εβδομάδα, μια εβδομάδα εξετάσεων για τους νέους υπουργούς.
Θα πρέπει να αποδείξουν την αποφασιστικότητα και την ικανότητά τους να δειχειριστούν τις αναρίθμητες καυτές πατάτες που έχου απομείνει και μάλιστα πολύ σύντομα, αφού όπως έχει αποδειχθεί όσο περισσότερο καθυστερήσει η αξιοόγηση τόσο περισσότερες δυσκολίες θα παρουσιαστούν.
Πώς... μοιράζονται οι καυτές πατάτες
Η νέα αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου θα έχει θέση υφυπουργού και αποστολή ...τον ακατάσχετο λογαριασμό, δηλαδή να οριστικοποιήσει και να στείλει στην Βουλή σε συνεργασία με τον ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργο Πιτσιλή το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.
Ουσιαστικά θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές το κίνητρο για την χρήση πλαστικού χρήματος στις επιχειρήσεις θα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός ή κάποια άλλη, αντίστοιχη διευκόλυνση. Στην συνέχεια θα μείνει στην θέση της εποπτεύοντας την μετάβαση της ΓΓΔΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Η νέα υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία τους πιο καυτούς φακέλους της αξιολόγησης: Τις αλλαγές στα εργασιακά την συνέχιση της υλοποίησης του ασφαλιστικού με την σύσταση του ΕΦΚΑ και φυσικά την λειτουργία από 1/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Θεωρείται δεδομένο ότι θα δεχθεί πιέσεις από τους δανειστές για περικοπές στις συντάξεις, απελευθέρωση των απολύσεων και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων όπως του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ και η βιωσιμότητά τους για να μπορούν να καταβάλουν συντάξεις.
Να ενισχύσει του ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείο ώστε να αντιμετωπίσει την λαίλαπα της «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής,που δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου θα κληθεί τώρα να διαπραγματευτεί τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και κυρίως τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και την προσέλκυση επενδύσεων.
Η παρουσία στο ίδιο υπουργείο του μέχρι χθες προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιτσιόρλα που πέτυχε ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια , την παραχώρηση του Ελληνικού, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή αποκρατικοποιήσεις που εκκρεμούσαν από το 2013, αναμένεται να συμβάλει θετικά στην προσπάθεια βελτίωσης του επενδυτικύ κλίματος.
Τέλος ο νέος υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης, πρέπει να αλλάξει το κλίμα σε ένα υπουργείο που χαρακτηρίστηκε από επιλογές με στόχο τη διατήρηση του κρατικού χαρακτήρα και όχι τις επενδύσεις ιδιωτών. Ο νέος υπουργός καλείται να αντιστρέψει αυτό το κλίμα, και να αποδείξει ότι το υπουργείο είναι φιλικό στους επενδυτές και θέλει να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.