Ανασχηματισμός: Έφη Αχτσιόγλου – Η νέα υπουργός Εργασίας και η «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού
Μέχρι χθες ήταν το Alter Ego του Γιώργου Κατρούγκαλου και είχε παίξει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η επόμενη ημέρα, όμως, είναι ακόμη πιο δύσκολη για την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς μετά την υπουργοποίησή της κάθε αλλαγή στο Ασφαλιστικό θα έχει τη δική της υπογραφή.
Γεννημένη το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας, η Ευτυχία Αχτσιόγλου, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μέλη της λεγόμενης γενιάς των τριαντάρηδων που έρχονται για να βοηθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο της κρίσιμης δεύτερης αξιολόγησης. Μάλιστα η βοήθειά της θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού αναλαμβάνει την ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργείου Εργασίας το χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνει ίσως τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις με βάση τα όσα ζητούν οι θεσμοί.
Η διαδρομή της Έφης Αχτσιόγλου στην πολιτική, όπως και των περισσότερων μελών της σημερινής κυβέρνησης, ξεκίνησε μέσα από τα κομματικά όργανα. Η νεαρή δικηγόρος ήταν μέλος της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αλλά και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Από τον Ιούλιο του 2014 υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες ωστόσο, λίγο αργότερα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, καθώς κλήθηκε να συνεισφέρει στον αγώνα του κόμματός της ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου ως την κινητήριο δύναμη του υπουργείου Εργασίας, αφού εκτός από διευθύντρια του υπουργικού γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο δύσκολο κομμάτι των συζητήσεων για τα εργασιακά. Η ίδια δεν λύγισε υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων, γεγονός που εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημειωτέον την εμπιστεύεται απόλυτα.
Πλέον από τη θέση της Υπουργού Εργασίας θα πρέπει να κινηθεί με μαεστρία ανάμεσα στη Σκύλλα (τα υπό κατάρρευση Ασφαλιστικά Ταμεία) και τη Χάρυβδη (τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις). Θα τα καταφέρει; Στους επόμενους μήνες θα ξέρουμε.