«Μύλος» με τις εγγυήσεις που ζητούν οι Φιλανδοί

Η απόφαση της Συνόδου του Ιουλίου για την Ελλάδα ήδη θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι δεν κατάφερε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τις αγορές...

Η απόφαση της Συνόδου του Ιουλίου για την Ελλάδα ήδη θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι δεν κατάφερε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τις αγορές, ενώ συνεχώς νέα ζητήματα προκύπτουν βάζοντας εμπόδια στην ομαλή υλοποίηση της.


Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα των τελευταίων εβδομάδων είναι οι εγγυήσεις που ζητούν οι Φιλανδοί για να συμμετέχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Η απαίτηση αυτή των Φιλανδών έχει προκαλέσει αντιδράσεις από χώρες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία που θέτουν ζήτημα ισότιμης αντιμετώπισης στην Ευρωζώνη.


Αν και υπήρξαν διαβεβαιώσεις τόσο από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι όσο και από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ για λύση σύντομα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να πραγματοποιείται καθώς αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τοποθετούν την λήξη της διαπραγμάτευσης μετά τον Σεπτέμβριο.


Κύρια αιτία, τα νομικά κωλύματα όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.


"Νομίζω ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο πέρα του άτυπου Ecofin (16 Σεπτεμβρίου) - είναι πολύ περίπλοκο το θέμα από τεχνικής άποψης", δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις προεργασίες.


"Νομίζω έως τα τέλη του μήνα το νωρίτερο - τα προβλήματα είναι κυρίως νομικής φύσεως, είναι πολύ, πολύ περίπλοκα νομικά ζητήματα".


"Δεν υπάρχει κακή πρόθεση από κανέναν. Η Ελλάδα συνεργάζεται με πολύ ενεργό τρόπο σε αυτό. Θα είναι μια λύση η οποία επί της αρχής θα είναι ανοικτή σε όλους, αλλά την οποία πολύ λίγες χώρες θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν, γιατί θα πρέπει σε αντάλλαγμα να αποποιηθούν ορισμένα άλλα προνόμια", είπε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr