ΕΦΚΑ: Στον «αέρα» 90.000 ασφαλισμένοι με μπλοκάκι
Στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 90.000 ασφαλισμένοιδύο 24ωρα πριν από την εκπνοή της παράτασης για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα σχετικά ειδοποιητήρια.
Δεν γνωρίζουν τις εισφορές ενώ εκπνέει η προθεσμία πληρωμής
«Αόρατοι» παραμένουν για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) περίπου 90.000 ασφαλισμένοι, κυρίως μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Δύο ημέρες πριν από την εκπνοή και της παράτασης για την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου, δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου τα ειδοποιητήρια πληρωμών.
Η αδυναμία εφαρμογής της εγκυκλίου –και της δεύτερης βελτιωμένης εκδοχής της– για τις εισφορές όσων είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αμείβονται από έναν ή το πολύ δύο εργοδότες με «μπλοκάκι» είτε είναι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση σε έως δύο εργοδότες που επίσης αμείβονται με «μπλοκάκι», έχει οδηγήσει στο εξής παράδοξο:
Την Παρασκευή 17 Μαρτίου λήγει η ημερομηνία πληρωμής των εισφορών Ιανουαρίου και ακόμη τουλάχιστον 60.000 μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία «έκοβαν» δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», άλλοι 31.000 μηχανικοί μισθωτοί που είχαν ενεργό μπλοκάκι το 2015 δεν έχουν περάσει στο σύστημα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί εάν εξακολουθούν να διατηρούν μπλοκάκι το 2017.
Τα προβλήματα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του νέου υπερταμείου παραμένουν σημαντικά, όμως στελέχη της διοίκησης εμφανίζονται αισιόδοξα ότι ο στόχος για τα έσοδα θα επιτευχθεί. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστον 628.000 ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές Ιανουαρίου, με τα έσοδα από τους μη μισθωτούς να προσεγγίζουν πλέον τα 130 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί βέβαια ότι ο στόχος αυτός αποκωδικοποιείται σε εισπραξιμότητα της τάξεως του 50% με 55%, όταν κατά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ο πήχυς είχε ανέβει στο 70% με 75%.
Το τελικό αποτέλεσμα για τον πρώτο μήνα βελτιώνει τα έσοδα από μισθωτή εργασία, καθώς συνολικά εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο τα έσοδα έφτασαν τα 3,135 δισ. ευρώ και τα έξοδα τα 2,56 δισ. με ταμειακό πλεόνασμα 575 εκατ. ευρώ. Με την προσαρμογή των στοιχείων σε δημοσιονομική, δεδουλευμένη βάση, το πραγματικό πλεόνασμα του Ιανουαρίου είναι 36 εκατ. ευρώ.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα ειδοποιητήρια δεν εξακολουθούν να περιέχουν σωρεία λαθών, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων εγκυκλίων, αλλά και γιατί υπολογίζονται με βάση τα στοιχεία του 2015, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την πορεία των εσόδων έως το τέλος του πρώτου τριμήνου και πολύ περισσότερο έως το κλείσιμο της χρονιάς, όταν θα έχουν γίνει και οι συμψηφισμοί με τα εισοδήματα του 2016.