Ελεγχόμενο σκοτάδι στις διαπραγματεύσεις, πολώνει το ΔΝΤ

Χωρίς διαρροές, τοποθετήσεις και επίσημες δηλώσεις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών τις πρώτες πρωινές ώρες, ξημερώματα Παρασκευής.

Ελεγχόμενο σκοτάδι στις διαπραγματεύσεις, πολώνει το ΔΝΤ
8'

Μετά και το πέρας της τέταρτης ημέρας των διαπραγματεύσεων επί εδάφους Βρυξελλών δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών, ποια είναι αυτά και πότε θα επιστρέψουν οι πικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Η ελληνική αποστολή μεν αποχώρησε ωστόσο η συζήτηση θα συνεχιστεί στα τεχνικά κλιμάκια και σήμερα Παρασκευή.

Σχετικά κυβερνητικές πηγές αρκέστηκαν να δηλώσουν πως «επιστρέφουμε στην Αθήνα. Δεν θα υπάρχει επόμενη μέρα διαβουλεύσεων».

Η κατάσταση εν κατακλείδι παραμένει ρευστή με το ΔΝΤ το βιολί του...

Ακόμη μια φορά ο διευθυντής του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν, πυροδοτεί και προκαλεί με τις θέσεις του σχετικά με την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους της.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει στα προ - κρίσης επίπεδα του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της, επισήμανε ο Τόμσεν μιλώντας σε ημερίδα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τον Skai, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Άσκησε κριτική για τον τρόπο εφαρμογής των προγραμμάτων από τις ελληνικές κυβερνήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά «το βάρος του προγράμματος δόθηκε υπέρμετρα στη μείωση των μισθών και όχι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων».

Παράλληλα χαρακτήρισε φοβερή την αντίσταση που καταγράφεται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Επέμεινε στην άποψη ότι η Ελλάδα για χρόνια απολάμβανε συντάξεις Γερμανίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες.

Απέφυγε δε να κάνει κριτική στα λάθη του ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ούτε και για τις δικές του ευθύνες στη διόγκωση της κρίσης στη χώρα μας.

Ελεγχος στο διηνεκές

Στο ίδιο μήκος αλλά σε άλλο «κεφάλαιο», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τα όσα ανέφεραν Σαπέν-Σόιμπλε, πως το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει και την «ψήφο» της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, μίλησε μεν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-δανειστών υπενθύμισε όμως τα «αγκάθια» σε συντάξεις και εργασιακά πως παραμένουν με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Έχει υπάρξει πρόοδος αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές, που απέμειναν», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, το ΔΝΤ να ζητήσει και από την αντιπολίτευση να δεσμευτεί για την εφαρμογή των μέτρων της νέας συμφωνίας λίγο πριν αυτή οριστικοποιηθεί.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «ακόμη δεν βρισκόμαστε κοντά σε αυτό το στάδιο (σ.σ της επίτευξης συμφωνίας). Επιπροσθέτως ο ίδιος διέψευσε ότι ήδη το Ταμείο έχει πραγματοποιήσει επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι «κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι η λεγόμενη ιδιοκτησία του προγράμματος αποτελεί για το ΔΝΤ καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα και επιτυχία του.

Υπενθύμισε δε ότι στο παρελθόν το ΔΝΤ είχε απαιτήσει συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η απαίτηση αυτή τίθεται όταν υπάρχει συμφωνία στην κατεύθυνση ενός προγράμματος. Προς το παρόν απέχουμε από αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς της χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, ο εκπρόσωπος τους παρέπεμψε στους Ευρωπαίους, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί εκφρασμένη επιθυμία τόσο των Ευρωπαίων όσο και της Ελληνικής Κυβέρνησης, η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Λίγο αργότερα, η Νέα Δημοκρατία απάντησε μέσω ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αυτή το πρόβλημα..., ενώ θέση πήρε, για μία ακόμη φορά και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

ΝΔ: «Οι δηλώσεις Ράις, επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα επιθυμεί το ΔΝΤ στο πρόγραμμα»

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ, όπου με ανακοίνωσή της σχολίασε ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η στάση της αντιπολίτευσης. Είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης».

«Οι δηλώσεις του κ. Ράις, επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιθυμεί τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο πρόγραμμα. Άρα, θα πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα τέλος στα ψέματα του κ. Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας», συνεχίζει η ΝΔ και προσθέτει πως «είναι επίσης σαφές ότι ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. δηλώνει ότι δεν είμαστε κοντά στο στάδιο της συμφωνίας».

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επιβαρύνει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας τους πολίτες. Επομένως, να μην ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση καμία συνευθύνη», υπογραμμίζει η Πειραιώς.

Δημοσιονομικό περιθώριο μετά το 2018

Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Ρόλφ Στράουχ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE τόνιζε πως ο στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν.

«Με τη συνήθη πρακτική, αυτό προϋποθέτει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και την επικαιροποίηση του Μνημονίου Κατανόησης. Για την Ελλάδα, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των μεταρρυθμίσεων, ζητούμε επίσης συχνά να υλοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα (prior actions) πριν γίνει δυνατή η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ληφθεί μία απόφαση για εκταμίευση», προσέθεσε.

Ο Στράουχ είπε ότι η Ελλάδα «έχει ολοκληρώσει το πιο δύσκολο τμήμα της προσαρμογής» και ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν πως η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει και εφαρμόζει.

«Για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ήδη και εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα. Τα νέα μέτρα για τη φορολογία εισοδήματος και τις συντάξεις, τα οποία συζητούνται τώρα, αναμένεται να οδηγήσουν σε έναν πιο ισορροπημένο και φιλικό στην ανάπτυξη ελληνικό προϋπολογισμό που θα δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για κάποια κοινωνικά μέτρα. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, επίσης, στο Eurogroup για τη διατήρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να θέσουν ένα πιο ακριβές χρονικό πλαίσιο για αυτή τη μεσοπρόθεσμη περίοδο».

Ο αξιωματούχος του ESM τόνισε ότι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή στις αρχές του 2015, προς το καλύτερο, και ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν έκτοτε έχουν δώσει καρπούς. «Δεν υπάρχει μία αντιπαράθεση, όπως στις αρχές του 2015, όταν όλη η ατζέντα του προγράμματος είχε αμφισβητηθεί. Έκτοτε, η Ελλάδα εφάρμοσε πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποφέρει καρπούς: Η Ελλάδα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει τώρα ένα πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο οικονομολόγος σημείωσε ότι ο ΕΜΣ εργάζεται σκληρά, στο πλαίσιο των συζητήσεων των θεσμών με την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω ότι όλα τα μέρη είναι έτοιμα να προχωρήσουν, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση γρήγορα», προσέθεσε (στην εισαγωγή της συνέντευξης, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΜΣ, σημειώνεται ότι οι αναφορές για την Ελλάδα δεν αφορούν στις συνεχιζόμενες συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας).

Ο Στράουχ ανέφερε ότι «η μεγαλύτερη ζημιά από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει. Αυτές οι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση αποδεικνύεται ότι έχουν κόστος στην οικονομία, με τις ιδιωτικές επενδύσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να πλήττονται».

Γράμμα... για να 'χαμε να λέγαμε

Καθισμένος στον «πάγκο» Ευρωπαίων και ΔΝΤ και ενώ έχει λήξει το διευρυμένο ραντεβού των Βρυξελλών δίνεται στη δημοσιότητα επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην οποία ο πρωθυπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πρόσθεση της Ελλάδας είναι να υποστηρίξει τη Διακήρυξη της Ρώμης «καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση» ωστόσο συμπληρώνει ότι «για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις (των ευρωπαϊκών λαών), οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή