«Βόμβα» Τόμσεν: Το ΔΝΤ ήταν μονίμως λάθος στις εκτιμήσεις του στα επτά χρόνια των Μνημονίων!
Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πανηγύριζε για το πρωτογενές πλεόνασμα των 7 δισ. ευρώ (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), που αποτελεί προϊόν της απερίγραπτης δυστυχίας και εξαθλίωσης που προκάλεσε το Μνημόνιο στην Ελλάδα και τους πολίτες της, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, προέβη σε μια ανήθικη κι ωμή παραδοχή, ότι όλες οι εκτιμήσεις του Ταμείου για τη χώρα μας την τελευταία «πέτρινη» επταετία ήταν μονίμως λάθος!
«Τα πρώτα πέντε χρόνια ήμασταν συνεχώς λάθος, υπερεκτιμούσαμε τη δημοσιονομική απόδοση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ήμασταν συνεχώς λάθος από την αντίθετη πλευρά. Ξεκάθαρα, κάναμε λάθος στην αξιολόγηση των capital controls, ήμασταν συντηρητικοί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, μιλώντας στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
Προσέξτε την επανάληψη της λέξης «λάθος» κατά τρεις φορές μέσα στην ίδια δήλωση: η αμηχανία του κ. Τόμσεν είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Όμως, αντί να ψελλίσει, έστω μια τυπική συγγνώμη, ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πλάνο», συνέχισε ο Πολ Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές. Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια».
Κατά τα λοιπά, παραδέχθηκε ότι στις συνομιλίες για την Ελλάδα υπάρχει αρκετή πρόοδος για την επιστροφή της ομάδας του Ταμείου στη χώρα μας από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκρύψει την αλήθεια: Επτά χρόνια «λάθους» για το ΔΝΤ ισοδυναμούν με επτά χρόνια οικονομικής χούντας, που την πλήρωσε με απίστευτες θυσίες και ακραία φτώχεια ο ελληνικός λαός! Κι εδώ στην Ελλάδα, αντί η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου να βγαίνει δημοσίως και να παραδέχεται το έγκλημά της και το ψέμα της για τις συνέπειες του «Μνημονίου 3», πανηγυρίζει για αυτό που θα μείνει στην Ιστορία ως «πλεόνασμα αίματος».
Νέο μπαράζ επαφών Τσακαλώτου – Πότε επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ετοιμάζεται για νέο κύκλο συναντήσεων στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια, όπως εκτιμούν πηγές του ρεπορτάζ, να εξασφαλίσει μια υπόσχεση για τεχνική συμφωνία (SLA – Staff Level Agreement) μέχρι το Eurogroup στις 22/05/2017.
Αναλυτικότερα, ο κ. Τσακαλώτος στις 13:40 ώρα Ελλάδος θα έχει επαφές με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Άντι Μπόκολ, ενώ στις 14:30 συναντάται με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.
Εξάλλου, ως καθοριστικής σημασίας κρίνεται και το ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Πολ Τόμσεν στις 17:15.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πως «οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, νομίζω Τρίτη με Τετάρτη».
Τι συζήτησαν Λαγκάρντ – Τσακαλώτος
Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Στη δήλωση της όπως διανεμήθηκε από το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κ. Λαγκάρντ τόνισε: «Συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό και την ελληνική αποστολή. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιστροφής των θεσμών, στα δυο σκέλη του ελληνικού προγράμματος, μεταρρυθμίσεις και απομείωση του χρέους».
Στη συνάντηση εξετάστηκαν η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP), το Staff Level Agreement και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος της συνάντησης, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα www.mignatiou.com.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της αποστολής, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δισ. ευρώ. «Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε», ανέφερε.
Σόιμπλε: Εάν δεν πιάσετε τον στόχο του 2018, ετοιμαστείτε για νέα μέτρα
Νωρίτερα την Παρασκευή (21/04/2017), κι ενώ η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στην Ουάσινγκτον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε νέα στροφή 180 μοιρών, κατακεραυνώνοντας την ελληνική πλευρά και υποστηρίζοντας πως εκείνη φταίει για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς τη διαπραγμάτευση, επειδή έκανε… διακοπές το Πάσχα!
«Θα ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η αποστολή των εκπροσώπων των διεθνών πιστωτών στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της Μάλτας. Αυτό δεν ήταν εφικτό κατά τη διάρκεια του ελληνικού Πάσχα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, φέρεται ότι τον προειδοποίησε πως εάν η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα.
Ντάισελμπλουμ: Είμαστε πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα
Είμαστε πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε: «Είμαστε πολύ κοντά, πρόκειται πραγματικά για το τελευταίο διάστημα. Έχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πώς πρέπει να σχεδιασθούν, πότε να εφαρμοσθούν , το εύρος τους». Αυτή η συμφωνία πρέπει τώρα να αποτυπωθεί στο χαρτί για να οριστικοποιηθεί αυτό το μέρος της διαδικασίας, πρόσθεσε. Το άλλο μέρος είναι, φυσικά, το χρέος, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες, αλλά ότι βλέπει ότι θα υπάρξει λύση. «Θα είναι μία δύσκολη συζήτηση με το ΔΝΤ, επειδή υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη, που μπορούμε να πάμε και που όχι, αλλά και σε αυτό βλέπω μία λύση», δήλωσε.
Σαπέν: Μπορεί να βρεθεί επωφελής λύση για την Ελλάδα
Την αισιοδοξία του, τέλος, πως οι δανειστές θα καταλήξουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία επωφελή λύση για την Ελλάδα εξέφρασε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, μετά και τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσακαλώτο.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την Ε.Ε. να σταθεροποιήσει την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Σαπέν.
Μάλιστα, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Τσακαλώτο για την υποστήριξη της Γαλλίας και χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς στο Eurogroup της Μάλτας.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τη διαπραγμάτευση