20.000 θέσεις εργασίας έσωσαν Κουτρουμάνης - Λοβέρδος
Η τροπολογία που επιχειρήθηκε να «περάσει» από τη Βουλή για τα φάρμακα, στο νομοσχέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα...
Η τροπολογία που επιχειρήθηκε να «περάσει» από τη Βουλή για τα φάρμακα, στο νομοσχέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, δε θα σήμαινε το τέλος των φαρμακοβιομηχάνων. Θα σήμαινε το τέλος της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Θα σήμαινε ότι 20.000 οικογένειες θα έμεναν στο δρόμο, καθώς νομοτελειακά οι επιχειρήσεις που τους δίνουν ψωμί θα έβαζαν λουκέτο και θα τους οδηγούσαν στην ανέχεια. Μάλιστα, οι επιπτώσεις από τα δεκάδες λουκέτα δε θα περιορίζονταν εκεί: η εθνική οικονομία θα έχανε εκατομμύρια ευρώ από τους φόρους που αποδίδουν κάθε χρόνο οι φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και τις εξαγωγές που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Αν η ιδέα για συνταγογράφηση των φαρμάκων βάσει της δραστικής τους ουσίας και όχι της εμπορικής τους ονομασίας μετατρεπόταν σε νόμο του κράτους, αυτόματα θα έφερνε το τέλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτόματα, ολόκληρη η αγορά θα στρεφόταν υποχρεωτικά –δια νόμου (!)- στα φθηνά εισαγόμενα φάρμακα, σε αντίγραφα αμφιβόλου ποιότητας δηλαδή, που παράγονται κατά κύριο λόγο στην Κίνα. Ουσιαστικά, δηλαδή, η ρύθμιση αυτή –πέραν των τραγικών οικονομικών της επιπτώσεων- θα έθετε σε σοβαρότατο κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, αφού ο γιατρός δε θα είχε το δικαίωμα να συνταγογραφήσει το φάρμακο που πραγματικά απαιτεί η ειδική περίπτωση του κάθε ασθενούς, αλλά θα ήταν δια νόμου υποχρεωμένος να τον οδηγήσει στο σκεύασμα με την πλέον εξευτελιστική τιμή!
Οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας, κύριοι Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λοβέρδος, έπραξαν ό,τι επέβαλε το εθνικό συμφέρον. Κάλεσαν τους εκπροσώπους του κλάδου σε διάλογο, και μάλιστα διακομματικό, ώστε να βρεθεί η λύση η οποία και έσοδα 250 εκατ. ευρώ θα φέρει στα Ταμεία (μέσω του κλιμακωτού rebate που θα πληρώσουν οι φαρμακοβιομηχανίες πάνω στη λίστα που έχει συντάξει το υπουργείο Υγείας) και –αποσύροντας την επικίνδυνη τροπολογία- δε θα οδηγήσει την υγιή ελληνική φαρμακοβιομηχανία στον αφανισμό, 20.000 ελληνικές οικογένειες στο δρόμο και την ελληνική δημόσια Υγεία στην απόλυτη εξάρτηση από κάθε φτηνιάρικο κινέζικο σκεύασμα.