Spiegel: «Η Ελλάδα λυγίζει στην πίεση των δανειστών»

«Η Ελλάδα λυγίζει στην πίεση των δανειστών», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel Online, για τα νέα σκληρά μέτρα που πρόκειται...

3'

«Η Ελλάδα λυγίζει στην πίεση των δανειστών», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel Online, για τα νέα σκληρά μέτρα που πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, για να εξευμενίσει την εξάντληση της υπομονής των Ευρωπαίων δανειστών.

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η Αθήνα δείχνει πιο αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες περικοπές, όμως σημειώνει ότι υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να μην αποδώσουν τα μέτρα.

Ως προς αυτό, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Νίκο Φωτόπουλο, σχολιάζοντας ότι ίσως είναι το πιο αντιπαθητικό πρόσωπο για την ελληνική κυβέρνηση. Το συνδικαλιστή της ΔΕΗ περιγράφει ως ένα γενειοφόρο Έλληνα, που στους τείχους του γραφείου του κρέμονται τα κάδρα των Μαρξ, Λένιν και Τρότσκι. Το Spiegel αναφέρει επίσης ότι το πανίσχυρο συνδικάτο της ΔΕΗ, με τα 21.000 μέλη μπορεί να αναδειχθεί σε «αγκάθι» για την κυβέρνηση, καθώς σχεδιάζονται κινητοποιήσεις και απεργίες, τη στιγμή που πρέπει να εισπραχθεί το τέλος ακίνητης περιουσίας, μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, σημειώνει ότι ο Νίκος Φωτόπουλος έχει απειλήσει ότι θα μπλοκαριστεί η έκδοση των λογαριασμών, στους οποίους θα περιέχεται και το ειδικό τέλος ακινήτων.

Σχετικά με την αποψινή τηλεδιάσκεψη, το Spiegel υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκειά της θα αποφασιστούν νέα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες, ώστε να εξασφαλίσει η Ελλάδα τη συνέχιση του δανεισμού.

«Είναι ασαφές ποια θα είναι αυτά τα νέα μέτρα», τονίζει το γερμανικό περιοδικό και αναφέρει τη λίστα των 15 σημείων που έχει δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο. Σε αυτό το στενό πλαίσιο θα κινηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζει και αναφέρει τρία ως επικρατέστερα: Την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, το κλείσιμο ζημιογόνων κρατικών υπηρεσιών και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, και τέλος την περαιτέρω μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις.

Παράλληλα, τονίζει ότι μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδα θα σήμαινε έναν ανυπολόγιστο κίνδυνο για την ευρωζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει την έγκριση του νέου ευρω-σχεδίου διάσωσης για το EFSF, από τα κοινοβούλια των κρατών μελών μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Μια απόρριψη της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα πριν από αυτή την ημερομηνία, θα «έφερνε το χάος», έναν κίνδυνο που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Το Δεκέμβριο η επόμενη καμπή

Αν η Ελλάδα καταφέρει να πείσει την τρόικα αυτή τη φορά, το πρόβλημα θα επανέλθει το Δεκέμβριο, όταν θα κριθεί ξανά το μέλλον του δανεισμού.

Το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας έχει οδηγήσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση, ενώ εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η ύφεση θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Για το τρέχον έτος η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση της παραγωγής κατά 5,5%, ενώ αρνητική είναι η πρόβλεψη και για το 2012.

«Και οι Έλληνες αντιμετωπίζουν μοιρολατρικά την κατάσταση», καταλήγει το Spiegel.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή