Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, που θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο σήμερα Πέμπτη 15 Ιουνίου, θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, η οποία θα κλείσει ένα βασικό κεφάλαιο στο δράμα διάσωσης της χώρας έπειτα από μήνες αβεβαιότητας, σχολιάζει το πρακτορείο.
Ένα ψήφισμα στη λεγόμενη συνάντηση της Eurogroup θα «ξεκλειδώσει» την επόμενη οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η χώρα για να εξοφλήσει τον Ιούλιο περίπου 7 δισ. ευρώ (7,9 δισ. Δολάρια). Παράλληλα, η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει την αναγκαία σαφήνεια που αφορούν στις μελλοντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας σχετικά με το χρέος.
«Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζήτησε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους για να καταστούν βιώσιμες οι δανειακές υποχρεώσεις ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ (355 δισεκατομμύρια δολάρια) του κράτους. Ενώ οι πιστωτές δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να λάβει το επόμενο πακέτο βοήθειας, τα κράτη της ευρωζώνης είναι απρόθυμα να προσφέρουν πρόσθετη βοήθεια. Μια συμφωνία την Πέμπτη θα βοηθήσει την Ελλάδα να πραγματοποιήσει εγκαίρως τις πληρωμές του Ιουλίου», σύμφωνα με το Bloomberg.
«Εκτιμώ ότι η πιθανότητα μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προεδρεύει των συναντήσεων του Eurogroup, στους νομοθέτες της Χάγης την Τετάρτη. «Νομίζω ότι θα λύσουμε αυτό το θέμα και ότι το ΔΝΤ θα λάβει μια θετική απόφαση», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η βασική συμβιβαστική λύση που συζητείται απαιτεί από το ΔΝΤ να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά να αναβάλλει τη χρηματοδότηση μέχρι να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό θα επέτρεπε στο ταμείο να συμμορφωθεί με τους κανόνες δανεισμού του, δίνοντας ταυτόχρονα στα κράτη-μέλη την κάλυψη που χρειάζονται για να εκταμιεύσουν περισσότερα μετρητά για την Ελλάδα, τονίζει το Bloomberg.
Είναι όμως απίθανο ότι αυτός ο συμβιβασμός θα καθιστούσε την Ελλάδα επιλέξιμη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - το οποίο θα ενίσχυε τις τιμές των ομολόγων και θα διευκόλυνε την επιστροφή της στην αγορά - μια υπόσχεση που η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει πραγματοποιήσει εδώ και μήνες. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη και ένας παρόμοιος συμβιβασμός απορρίφθηκε τον περασμένο μήνα, κρίνει το Bloomberg.
Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεδομένου ότι δεν αποτελούσε ποτέ βεβαιότητα και πρόσθεσε ότι πολύ λίγα από τα ομόλογα της είναι επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.