Bloomberg: Κακή η συμφωνία στο Eurogroup – Δεν εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό
Ως ένα παρατεταμένο παιχνίδι «επέκτασης και προσποίησης» που μακροπρόθεσμα δεν εξυπηρετεί κανενός τα συμφέροντα, ούτε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ούτε του ΔΝΤ, αλλά κυρίως, ούτε του ελληνικού λαού, χαρακτηρίζει το πρακτορείο Bloοmberg τη συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στην Ευρωζώνη είναι κάτι το συνηθισμένο –και αυτό δεν είναι καλό» περιγράφει σε ανάλυσή του το πρακτορείο και εξηγεί:
Αυτό το παρατεταμένο παιχνίδι «επέκτασης και προσποίησης» δεν εξυπηρετεί κανενός τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα: ούτε εκείνα της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ και κυρίως, του ελληνικού λαού.
Η κριτική του άρθρου εστιάζει στη μη επίτευξη συμφωνίας για το ζήτημα του χρέους. «Η θέση του ΔΝΤ ήταν ορθή, αλλά έπρεπε να είχε επιμείνει σ’ αυτή» αναφέρει, μεταξύ άλλων.
«Η νέα συμφωνία αποτυγχάνει να αναγνωρίσει αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο αυτή τη στιγμή» σπεύδει να προσθέσει.
Στο πλαίσιο αυτό, το Bloomberg θεωρεί αναγκαία μία «νέα συμφωνία για την Ελλάδα», στην οποία θα προβλέπεται η ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
«Ενδεχομένως, η Ε.Ε. θα είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε μία τέτοια συμφωνία το επόμενο έτος, όταν το τρέχον πρόγραμμα λήγει. Αλλά δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος που να δικαιολογεί το γιατί δεν το έκανε τώρα» αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.
Την ίδια στιγμή, οι συντάκτες χαρακτηρίζουν αστεία την προσδοκία της Ελλάδας να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060.
«Σε μια προσπάθεια να προσποιηθεί κάτι διαφορετικό, η Αθήνα υποσχέθηκε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και ένα ποσοστό κοντά στο 2% μέχρι το 2060. Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει αυτό τον βαθμό δημοσιονομικού ελέγχου για τα επόμενα 40 χρόνια είναι αστεία» προστίθεται στο κείμενο.
Όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι συντάκτες «για παράδειγμα μπορεί σε κάποιο σημείο μέσα σε αυτά τα 40 χρόνια να υπάρξει μια νέα ύφεση. Περίεργα πράγματα μπορεί να συμβούν σε αυτό το διάστημα».