Ανασφάλιστα οχήματα: Πώς μπορείτε να γλιτώσετε το πρόστιμο - Τι να κάνετε αν λάβατε ειδοποιητήριο
Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών οχημάτων, μετά το «φιάσκο» της κυβέρνησης με τα λάθη στα ειδοποιητήρια με τα ανασφάλιστα ΙΧ.
Το αλαλούμ με τα πρόστιμα έφερε παράταση, αφού όπως αποδείχθηκε ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν έτοιμος να διαχειριστεί την κατάσταση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όσοι ιδιοκτήτες έχουν ανασφάλιστα ΙΧ θα πρέπει να σπεύσουν να τα ασφαλίσουν έως τις 14 Ιουλίου.
Παράλληλα, όσοι έχουν πληρώσει πρόστιμο και ασφαλίσουν το όχημά τους μέχρι τις 14 Ιουλίου θα τους επιστραφεί το ποσό του προστίμου.
Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο
- Αν δεν έχετε ασφαλίσει το όχημά σας και έχετε λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο πρέπει να το πράξετε έως τις 14 Ιουλίου 2017. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, δεν θα χρειαστεί να γίνει η καταβολή του προστίμου των 250 ευρώ. Αυτό θα μπορεί να γίνει από τη στιγμή που θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.
- Στην περίπτωση που κάποιοι κατέβαλαν το πρόστιμο αυτό θα τους επιστραφεί εφόσον βέβαια ασφαλιστούν το όχημά τους.
- Στην περίπτωση που κάποιοι έχουν λάβει λάθος ειδοποιητήριο, μπορούν να μεταβούν στην ΔΟΥ και εφόσον είναι ασφαλισμένα τα ΙΧ τους, θα πρέπει απλώς αγνοήσουν την ειδοποίηση.
- Εάν ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση, στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.
- Εάν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας ΔOΥ, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).
- Εάν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.
- Εάν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε ΚΕΠ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε ΔΟΥ, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του ΚΕΠ για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης.
- Εάν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του Π.Δ. 237/1986 (ΦΕΚ Α’ 331) να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.
Πόσο πρόστιμο θα πληρώσετε
Στην περίπτωση που κάποιοι δεν συμμορφωθούν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του οχήματός τους. Συγκεκριμένα, μετά την καταλυτική ημερομηνία ασφάλισης το παράβολο θα κλιμακώνεται: 100 ευρώ έως 250 κ.ε., 200 ευρώ από 250 έως 1.000 κ.ε. και 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού.