Αποκάλυψη: Αυτό ήταν το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα το 2015

Το λεγόμενο Plan B, η ένταξη δηλαδή σε καθεστώς παράλληλου νομίσματος, το 2015 ήταν λίγο ως πολύ γνωστό, νέες λεπτομέρειες έρχονται όμως στο φως, δυο χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.

Αποκάλυψη: Αυτό ήταν το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα το 2015
2'

Τις άγνωστες έως τώρα παραμέτρους του εναλλακτικού σχεδίου, αποκάλυψε ο Γκλεν Κιμ, ο στενός συνεργάτης τού τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η κυβέρνηση μελετούσε την προοπτική να δώσει κουπόνια στους δημοσίους υπαλλήλους, σε ποσά ίσα με το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία.

Με βάση τα όσα αναφέρονται, το σύστημα θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς.

Ο κ. Κιμ είπε επίσης ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του να βρει τον τρόπο που θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο «δημοσιονομικό νόμισμα» στην Ελλάδα.

Στους μήνες που είχε στη διάθεσή της η ομάδα του κ. Κιμ αντιμετώπισε από την αρχή κάποια βασικά προβλήματα, όπως ότι η ελληνική οικονομία εκείνο το διάστημα βρισκόταν σε «ελεύθερη πτώση».

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η ομάδα του Γκλεν Κιμ κλήθηκε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για το κατά πόσον ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Το ερώτημα που έπρεπε να απαντήσουν αφορούσε την ακριβή μορφή που θα έπαιρνε αυτό το παράλληλο νόμισμα.

«Σκεφτήκαμε ότι αυτό το “δημοσιονομικό νόμισμα” έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», είπε ο Γκλεν Κιμ.

Αυτό το «δημοσιονομικό νόμισμα» που σχεδιαζόταν θα είχε μορφή κουπονιού, αλλά θα χρησιμοποιούνταν μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία.

«Όποια μορφή και να αποκτούσε, τελικά, θα έπρεπε να περάσει το τεστ του οκτάχρονου», εξηγεί ο Γκλεν Κιμ στο ιταλικό Κοινοβούλιο, δηλαδή κατά πόσον ένας οκτάχρονος θα ήταν σε θέση να καταλάβει μέσα σε δύο προτάσεις τη χρήση ενός τέτοιου συστήματος. «Ο οκτάχρονος ήταν ο γιος μου», είπε ο Γκλεν Κιμ.

Το 10% αποφασίστηκε, όπως είπε ο κ. Κιμ, «για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά κουπόνια». Με αυτό το 10% θα έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξάνονταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή