ΔΝΤ και Ντράγκι βάζουν «φρένο» σε έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Λίγο πριν το ΔΣ του ΔΝΤ εγκρίνει την επί της αρχής συμφωνία με την Ελλάδα για συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018 με ποσό 1,6 δισ. ευρώ, η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δοθεί στην Αθήνα, αν δεν υπάρξει διευθέτηση χρέους

ΔΝΤ και Ντράγκι βάζουν «φρένο» σε έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
5'

Επιμένει το Ταμείο για μέτρα ελάφρυνσης χρέους και μεταρρυθμίσεις – Αμφιβολίες και από τον επικεφαλής της ΕΚΤ

«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, από την Ουάσινγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γούλιαμ Μάρεϊ.

«Ο απώτερος στόχος είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε ένα λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός όλων των προγραμμάτων που εφαρμόζει το ΔΝΤ, «η διασφάλιση της επιστροφής της χώρας στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων».

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα ανέφερε πως θα γίνει το απόγευμα (τοπική ώρα Ουάσιγκτον), «μετά το γεύμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ προσέθεσε πως ο χρόνος λήξης της συνεδρίασης δεν είναι γνωστός, αλλά θα ακολουθήσουν αμέσως μετά σχετικές ανακοινώσεις.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει στοιχεία από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα εξεταστεί το βράδυ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και επανέλαβε τη γνωστή θέση του Ταμείου πως για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα απαιτείται το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, ήτοι στην ελάφρυνση χρέους και στις μεταρρυθμίσεις. «Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ απαιτούν βιωσιμότητα του χρέους, είναι ξεκάθαρο» είπε.

Ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει εάν η «επί της αρχής» έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα περιλαμβάνει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου οι Ευρωπαίοι πρέπει να οριστικοποιήσουν τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για τις αλλαγές που επέφερε το Ταμείο στο «πλαφόν» του ελληνικού χρέους, ώστε η «οροφή» να μετακινηθεί από το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρκέστηκε να απαντήσει πως «όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ εμπεριέχουν 'οροφή' για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείριση του χρέους».

Ντράγκι: Χρειάζεται ευρύτερη στρατηγική για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως η έκδοση ομολόγων πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, που περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Η συνετή εφαρμογή του προγράμματος και η αξιοπιστία είναι ωστόσο σημαντικά για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες γι' αυτό, ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Η εφαρμογή του προγράμματος είναι ουσιώδης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, τόνισε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ωστόσο πως είναι πρόωρο να μιλάμε για άλλα πράγματα, αναφερόμενος στην αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι είναι νωρίς να βγει η Ελλάδα στις αγορές και ότι θα πρέπει να προηγηθούν αποκρατικοποιήσεις, ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Νωρίτερα ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE), εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία της ευρωζώνης επιδεινωθούν.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι μια διευκολυντική νομισματική πολιτική παραμένει αναγκαία για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις. Όπως επισήμανε ο κ. Ντράγκι, η ισχυρότερη ανάπτυξη δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε πιο ισχυρές πληθωριστικές δυνάμεις, με τον υποκείμενο πληθωρισμό να παραμένει υποτονικός.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη τη βελτίωση στο μέτωπο της ανάπτυξης, αλλά διευκρίνισε πως ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος και αναμένεται να σημειώσει μόνο σταδιακή αύξηση.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι εκεί που θα θέλαμε ακόμα και εκεί που θα έπρεπε να είναι» υπογράμμισε. Παρατηρούμε μια εύρωστη ανάπτυξη μετά από πολύ καιρό, αλλά οι μισθοί και οι τιμές δεν είναι ακόμα εκεί που θα έπρεπε, τόνισε, λέγοντας πως το τελευταίο που θα ήθελε το Διοικητικό Συμβούλιο θα ήταν να λάβει μέτρα σύσφιξης της πολιτικής, που θα έθεταν σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία ανάκαμψης.

Η εντολή μας δεν είναι ούτε η ανάπτυξη, ούτε η απασχόληση, αλλά η σταθερότητα των τιμών και προς τα εκεί κοιτάμε για να αποφασίσουμε τις πολιτικές μας.

Όσον αφορά στο λεγόμενο «tapering», ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως τα μέλη του Συμβουλίου ομόφωνα δέχθηκαν να μη θέσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα γίνουν αλλαγές στο QE.

O κ. Ντράγκι διέψευσε πως το προσωπικό της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη εργάζεται πάνω σε διάφορα σενάρια για τη σταδιακή περιστολή του QE.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή