Έξοδος στις αγορές: Η κυβέρνηση ψάχνει ημερομηνία για «φιέστα»

Ιδιαίτερα προβληματισμένο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς η πολυπόθητη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές αναδεικνύεται σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες, με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Αθήνα, για το ενδεχόμενο μιας «πρόωρης εξόδου».

Έξοδος στις αγορές: Η κυβέρνηση ψάχνει ημερομηνία για «φιέστα»
3'

«ΠΑΓΟΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ: ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ

Σε μια από τις πλέον αυστηρές παρεμβάσεις του, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ως προς την έκδοση πενταετούς ομολόγου, τονίζοντας ότι «η έκδοση ομολόγου πρέπει να αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης για τις επόμενες εκδόσεις και όχι επικοινωνιακό “πυροτέχνημα”».

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα και το ΔΝΤ είχε κάνει συστάσεις στην Αθήνα ως προς το ζήτημα της εξόδου στις αγορές. Μάλιστα, το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει προς την ελληνική πλευρά πως δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση νέες προσλήψεις συμβασιούχων, ενώ απαιτεί πλέον μείωση στο αφορολόγητο από το 2019 και όχι από το 2020.

Όσο για το λεγόμενο «ταβάνι» του ελληνικού χρέους και τη μεταφορά του στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, είχε πει: «Συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές, Υπήρχε συμφωνία και συνεννόηση για αυτό».

Και σημείωσε: «Η συμφωνία αυτή δεν έγινε μονομερώς. Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι δεν θα πράξει οτιδήποτε που θα αυξήσει το χρέος».

Όπως επέμεινε η ίδια, δεν αποφασίστηκε χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση του χρέους με τη συμφωνία. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία προθεσμία στους Θεσμούς της ΕΕ, ώστε να αποφασίσουν, εάν θα προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους.

Επί της ουσίας, η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθεί καμία απολύτως προθεσμία στους Ευρωπαίους για να αποφασίσουν εάν θα μειώσουν το χρέος της Ελλάδας. Μάλιστα, ως προς αυτό, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα υποστήριξε ότι «θα αποφευχθούν προσδοκίες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχές στις αγορές».

Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο των δηλώσεων της αξιωματούχου του ΔΝΤ έχει να κάνει με το γεγονός ότι για το Ταμείο «η συμφωνία θα ισχύσει όταν το ΔΝΤ λάβει διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες και αξιόπιστες, και θα διασφαλίζουν ότι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και ότι εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται βασικά για την πολιτική των δύο πυλώνων: Μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές».

Ο χρόνος για την κυβέρνηση μετρά αντίστροφα, καθώς η εβδομάδα αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα στην έκδοση του ομολόγου. Το υπουργείο Οικονομικών, κατά πληροφορίες πάντα, αναζητεί άμεσα ημερομηνία, καθώς εάν η διαδικασία δεν ξεκινήσει άμεσα, τότε το όλο εγχείρημα θα μετατεθεί για τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Αυτό το σενάριο φαντάζει εφιάλτης για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς γνωρίζει ότι από το φθινόπωρο έρχεται νέος οικονομικός «καταρράκτης» μεταρρυθμίσεων, επειδή ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση.

Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή