«Χαστούκι» ΔΝΤ στον Τσίπρα για την έξοδο στις αγορές
ΔΝΤ | Ειδήσεις: «Πονοκέφαλο» προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο οι τοποθετήσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, με την επικεφαλής της αποστολή του Ταμείου στη χώρα μας, Ντέλια Βελκουλέσκου να στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και πως θα πρέπει να υπάρξει πρώτα συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για τη διευθέτησή του.
«ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ
«Συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές, Υπήρχε συμφωνία και συνεννόηση για αυτό», είπε η Ντέλια Βελκουλέσκου για το «ταβάνι» του ελληνικού χρέους και τη μεταφορά του στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης.
Και σημείωσε: «Η συμφωνία αυτή δεν έγινε μονομερώς. Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι δεν θα πράξει οτιδήποτε που θα αυξήσει το χρέος».
Όπως επέμεινε η κ. Βελκουλέσκου, δεν αποφασίστηκε χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση του χρέους με τη συμφωνία. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία προθεσμία στους Θεσμούς της ΕΕ, ώστε να αποφασίσουν, εάν θα προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους.
Επί της ουσίας, η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθεί καμία απολύτως προθεσμία στους Ευρωπαίους για να αποφασίσουν εάν θα μειώσουν το χρέος της Ελλάδας. Μάλιστα, ως προς αυτό, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα υποστήριξε ότι «θα αποφευχθούν προσδοκίες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχές στις αγορές».
Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο των δηλώσεων της αξιωματούχου του ΔΝΤ έχει να κάνει με το γεγονός ότι για το Ταμείο «η συμφωνία θα ισχύσει όταν το ΔΝΤ λάβει διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες και αξιόπιστες, και θα διασφαλίζουν ότι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και ότι εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται βασικά για την πολιτική των δύο πυλώνων: Μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές».
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα συνιστούν «ζουρλομανδύα»
Εξάλλου, η Ντέλια Βελκουλέσκου, στην εισαγωγική της ομιλία δεν έκρυψε την ενόχληση του Ταμείου, για τα «φιλόδοξα πρωτογενή πλεονάσματα» που έχει θέσει για μακρύ χρονικό διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
«Αναμένουμε πως οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στη στήριξη του φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενή πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ την τριετία 2019-22. Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με τη διευθέτηση αυτή, αλλά δεν θέλησε να μπλοκάρει τη συμφωνία με το θέμα αυτό. Επίσης ζήτησε όπως μετά το 2022, να επιτραπεί η μείωση του πλεονάσματος στο 1,5%, ώστε να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, να υποχωρήσουν οι φόροι και να στηριχθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη», είπε.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και αρκετό καιρό, διακεκριμένοι οικονομικοί αναλυτές ξεκαθάριζαν πως η διατήρηση πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων συνιστά «καθαρή τρέλα» (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Τελικώς, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ πάντως ενέκρινε επί της αρχής τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την Ελλάδα και επομένως θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα έως τον Αύγουστο του 2018.
«Πυρετός» στο Μαξίμου
Οι δηλώσεις της Ντέλια Βελκουλέσκου, όπως ήταν φυσικό, έγιναν δεκτές στην Αθήνα με ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου πόνταρε πολλά στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο αναζητά ημερομηνία, για να πραγματοποιήσει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Το «μούδιασμα» φάνηκε ήδη από τις δηλώσεις χθες, Πέμπτη (20/07/2017) του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι «η κυβέρνηση αναζητεί το σωστό timing, για να βγει στις αγορές».
«Απαιτείται η βέλτιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η προετοιμασία του εδάφους ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε πετύχει την οριστική έξοδο στις αγορές. Όταν η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη έξοδο στις αγορές, θα κάνει το βήμα».