Δυσοίωνες προβλέψεις από ΣΕΒ

Σκληρές δηλώσεις για την οικονομία και την πορεία της χώρας έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στη διάρκεια...

Σκληρές δηλώσεις για την οικονομία και την πορεία της χώρας έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Κοιτάμε την πτώχευση στα μάτια, είμαστε σε οριακή καμπή της επιχείρησης διάσωσης του τόπου, χρειάζεται αναδιάταξη του Μνημονίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις θέσεις αυτές, μαζί με αναλυτικό υπόμνημα για την αναδιάταξη του Μνημονίου, θα παρουσιάσει ο ΣΕΒ αύριο στις Βρυξέλλες, στον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, μεθαύριο στην κυβέρνηση και την Πέμπτη στους εκπροσώπους της Τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Τα βασικά σημεία που επισημαίνει ο ΣΕΒ ως προς το Μνημόνιο είναι τρία: πρώτον, ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και το 2011 είναι αμφίβολη έως αδύνατη, ενώ η λήψη πρόσθετων φορολογικών ή εισοδηματικών μέτρων δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα διαταράξει επικίνδυνα την κοινωνική σταθερότητα.

Δεύτερον, ότι απαιτείται επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και η άμεση λήψη μέτρων προωθούν την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα.

Τρίτον, ο περιορισμός του κράτους πρέπει να αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των μεταρρυθμίσεων και η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας τον σκληρό πυρήνα της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργηση θέσεων του δημοσίου, η προσπάθεια ανόρθωσης θα πέσει στο κενό και με μαθηματική ακρίβεια θα πτωχεύσουμε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την προώθηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που προϋποθέτουν σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση και να κινδυνεύουμε να παγιδευτούμε σε φαύλο κύκλο.

Τάχθηκε, τέλος, κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα, τόνισε, ωστόσο, ότι ευθύνη του πολιτικού συστήματος συνολικά είναι να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της στιγμής και να πράξει ότι απαιτείται για να απαλλαγούμε από το φάσμα της χρεοκοπίας.

«Το μνημόνιο δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει» κατέληξε.