Πώς εκτιμά ο Μοσκοβισί την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του.
Κάνει λόγο για «αλλαγή σελίδας, ύστερα από μια μακρά περίοδο ύφεσης, η οποία είχε βαρύ τίμημα για την ελληνική κοινωνία» και εκφράζει τη χαρά του που «βλέπει πως η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει».
Ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι «από δημοσιονομικής άποψης, όλοι οι θεσμοί που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα αναμένουν πως φέτος η Ελλάδα θα υπερβεί κατά πολύ τον στόχο της για το πρωτογενές πλεόνασμα», αναφέρεται στις «τεράστιες θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα και να διασφαλιστεί η θέση της στη ζώνη του ευρώ και την καρδιά της Ευρώπης», για να προσθέσει πως «οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίστηκαν φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας».
Ο στόχος της Ελλάδας, υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «θα πρέπει να είναι η έγκαιρη θεσμοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων έως το Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου», καθώς, όπως σημειώνει, «αυτό είναι που θα επιτρέψει την άμεση έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Δηλαδή, τη συζήτηση για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή», συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο».
Αναφερόμενος στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εκτιμά ότι είναι «επαρκώς κεφαλαιοποιημένος», τονίζει πως «η προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των δανείων που δεν εξυπηρετούνται», ενώ για το μέλλον προβλέπει «μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
«Η ανάκαμψη που τώρα ξεκινάει θα εδραιωθεί και θα καταστεί βιώσιμη μόνο εάν υποστηριχθεί από την αδιάλειπτη εφαρμογή και, όπου είναι απαραίτητο, από τη συμπλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος» υποστηρίζει ο κ. Μοσκοβισί και καταλήγει: «Πρέπει η Ελλάδα να χαράξει η ίδια και να εφαρμόσει με επιτυχία τη δική της αναπτυξιακή στρατηγική. Αυτό θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες».
Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα