Τρίτη αξιολόγηση: Αυτά είναι τα «αγκάθια» του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα
Πολυνομοσχέδιο | προαπαιτούμενα: Από τις «Συμπληγάδες» του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο θα γίνουν νόμος του κράτους τα 50 και πλέον προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης καλείται να περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς ακόμη μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η κατάθεσή του στη Βουλή.
ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
Η ψήφιση του νομοθετήματος - «σκούπα» είναι εκείνη που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ, μια απόφαση που αναμένεται να παρθεί, εκτός απροόπτου, στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας (08/01/2018) και μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης (09/01/2018) Θεσμοί και υπουργοί ανέλυαν, μέσω τηλεδιάσκεψης βήμα - βήμα τα δύσκολα σημεία του πολυνομοσχεδίου με τις συνολικά 600 σελίδες και τα 300 άρθρα.
Παράλληλα, στις 17:00 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της οποίας θα ενημερωθούν από τους συναρμόδιους υπουργούς για τις διατάξεις και τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου. Στη συνεδρίαση αναμένεται να συμμετάσχουν οι κύριοι Τσακαλώτος Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου, Φωτίου, Χαρίτσης, Παππάς και Κοντονής.
Τα «αγκάθια»
Την ίδια στιγμή, πάντως, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετές ακανθώδεις παραμέτρους και ρυθμίσεις, που είναι οι εξής:
α. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Πρόκειται για το πλέον «καυτό» θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, καθώς οι Θεσμοί επιμένουν στη διενέργεια ηλεκτρονικών εκπλειστηριασμών, για χρέη από 500 ευρώ και πάνω προς το Δημόσιο. Μέχρι στιγμής, το τοπίο στο συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει θολό, με ασφαλείς πληροφορίες να θέλουν την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα σκληρό «μπρα ντε φερ» με τους δανειστές.
Το ζητούμενο είναι ότι η αξίωση των Θεσμών είναι η επίμαχη ρύθμιση να συμπεριληφθεί στο παρόν νομοσχέδιο και να μη μετατεθεί στις «καλένδες» της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται κοντά στο Μάρτιο του 2018.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, η δέσμευση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν θα εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία αλλά ότι στόχος είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
β. Οι απεργίες: Με το νέο πολυνομοσχέδιο, η κήρυξή τους καθίσταται δυσκολότερη, καθώς για την λήψη της σχετικής απόφασης θα απαιτείται η συμμετοχή του 50+1% των οικονομικά ενήμερων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.
γ. Η μείωση του αφορολόγητου: Η πρόβλεψη στο νομοθετικό κείμενο οδηγεί την κυβέρνηση στο να δεσμευτεί, μέσω νομοθετικής ρήτρας, ότι τον Μάιο του 2018 θα φέρει τη μείωση του αφορολόγητου και συντάξεων από το 2019 αντί για το 2020. Καθοριστικός παράγοντας ως προς τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης θα είναι, όπως όλα δείχνουν η απόφαση του ΔΝΤ.
δ. Οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα: Ήδη από την 01/01/2018 έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
ε. Το διευρυμένο ωράριο παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το πολυνομοσχέδιο
Δείτε εδώ περισσότερα θέματα για την τρίτη αξιολόγηση