H ανατομία του ελληνικού «κουρέματος»

Του Τάσου ΖάχουΗ απόφαση θεωρείται δεδομένη. Σε 10 μέρες περίπου σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν , οι δύο ισχυροί της Ευρωζώνης (Γερμανία και Γαλλία φυσικά) θα αποφασίσουν χωρίς καν να μας ρωτήσουν, για επιπλέον αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

H ανατομία του ελληνικού «κουρέματος»
5'

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει θεατής των εξελίξεων, περιμένοντας απλά κάτι καλύτερο από την Συμφωνία της 21ης Ιουλίου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να γυρίζει στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να «αλιεύσει» πληροφορίες για το τι υπάρχει στο μυαλό των Μέρκελ – Σαρκοζί για την επόμενη μέρα.

Η περίφημη πρώτη συμφωνία για την Ελλάδα με απώλειες ύψους 21% για τους ιδιώτες επενδυτές , στην οποία κατέληξαν μόλις 3 μήνες πριν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, θεωρείται ήδη «νεκρή»… και πλέον τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το που θα κλειδώσει το νέο «κούρεμα» για το ελληνικό χρέος.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το ελληνικό χρέος. Το ένα κάνει λόγο για «κούρεμα» της τάξης του 50- 60%, σενάριο που φέρεται να εισηγείται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και το οικονομικό «φόρουμ» του Βερολίνου, που φαίνεται προετοιμασμένο από καιρό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και την υποστήριξη των γερμανικών τραπεζών, όπως ανέφερε σχετικά με δημοσίευμα του το Bloomberg.

Από την άλλη υπάρχει το δεύτερο σενάριο για ηπιότερο «haircut» του ελληνικού χρέους ύψους 30 -40% , που σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις φαίνεται να είναι το επικρατέστερο.

Υπέρ του δεύτερου σεναρίου τάσσεται κυρίως η Γαλλία, η οποία φοβάται ότι μια περικοπή του χρέους πάνω από αυτά τα επίπεδα θα προκαλούσε ζημιά στις γαλλικές τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα και θα έβαζε για τα καλά στο στόχαστρο την αξιολόγηση (ΑΑΑ) της χώρας.

Από κοντά και Ισπανία και Ιταλία που δέχονται απανωτά χτυπήματα τις τελευταίες μέρες από τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές. Μάλιστα η υποβάθμιση της Ισπανίας από την S&P φέρεται να πέρασε το μήνυμα και στην Μέρκελ, η οποία με δηλώσεις της την Παρασκευή φάνηκε πιο μαζεμένη και ζήτησε αυξημένη προσοχή για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Τι θα «πληρώσουμε» για το κούρεμα

Φυσικά όποιο και να είναι τελικά το ύψος της αναδιάρθρωσης του χρέους μας, δεν θα είναι δωρεάν. Όπως επαλειμμένα έχουν δηλώσει ανώτερα γερμανικά στελέχη για την ελάφρυνση αυτή θα απαιτηθούν νέες θυσίες. Με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις από επίσημα γερμανικά «χείλη», τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει στον γερμανικό τύπο αλλά και την εμπειρία της παρουσίας της τρόικας τα χρόνια του Μνημονίου, προκύπτουν τα εξής:

- Περιορισμένη Εθνική Κυριαρχία: H Ελλάδα θα βρίσκεται υπό την «δαμόκλειο σπάθη» των δανειστών της για τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ θα αναγκαστεί να εκποιήσει μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας της σε χαμηλότερες και πολλές φορές εξευτελιστικές τιμές.

- Περιορισμένη Δημοσιονομική Κυριαρχία: Από το γερμανικό plan B που διέρρευσε αρχικά από το περιοδικό Spiegel, οι Γερμανοί σκέφτονται μηναία δημοσιονομική διαχείριση , δηλαδή ένα είδος εκτέλεσης προϋπολογισμού με δωδεκατημόρια που ίσχυε παλαιότερα σε εποχές προσωρινών κυβερνήσεων και απρόβλεπτων οικονομικών εξελίξεων.

Ο προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, με αυστηρά πλαίσια και χρονοδιαγράμματα, αλλά κυρίως με άμεση παρέμβαση όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις . Δηλαδή νέα μέτρα όπως επιβολή άμεσων φόρων ή περικοπές μισθών, περαιτέρω περιορισμό του κράτους και κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων. Όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε ο κ. Βενιζέλος με τα συνεχή φορομπηχτικά μέτρα που ανακοινώνει κάθε εβδομάδα…

Σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων φαίνεται μάλιστα να έχουν βρεθεί οι νέοι διορισμένοι από την Κομισιόν πρωθυπουργοί της χώρας, με τα ονόματα των κ.κ Ράιχενμπαχ και Μπομπ Τράα να ακούγονται έντονα, ενώ η τοποθέτηση ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε καίρια πόστα του Δημόσιου Τομέα.

- Η χώρα θα πρέπει, στο εξής, να καλύπτει τις δαπάνες της στο εσωτερικό, από τα έσοδά της, χωρίς καθόλου εξωτερικό δανεισμό. Δηλαδή να πετύχει το λεγόμενο και πρωτογενές πλεόνασμα , το οποίο σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο θα είναι πραγματικότητα το 2012. Οι εταίροι θα αναλάβουν να εξοφλούν μόνο τα κουρεμένα ομόλογα στη λήξη τους, δηλαδή τις εξωτερικές οφειλές τις χώρας στους δανειστές μας.

Τι ισχύει για τις τραπεζικές καταθέσεις

Σε πρώτη φάση οι τραπεζικές καταθέσεις θεωρούνται εξασφαλισμένες, και αυτό γιατί πέρα από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των Ιούλιο για εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ (ανά καταθέτη και ανά τράπεζα) μέχρι το 2015, μέσω του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ ), σε περίπτωση περαιτέρω αναδιάρθρωσης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) θα κληθεί να στηρίξει τις τράπεζες που θα υποστούν τις απώλειες από το haircut.

Όσον αφορά τις ίδιες τις τράπεζες θα υπάρξουν τρείς επιλογές: Ή προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άρα και κρατικοποίηση τους ή νέα σχήματα μέσω συγχωνεύσεων και συνεργασιών ή «λουκέτο»

Άλλωστε οι εγχώριοι τραπεζικοί κύκλοι έχουν ξεκαθαρίσει πως αντέχουν «κούρεμα» μέχρι 30% , ενώ «βέτο» θέτουν οι και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για μεγαλύτερες απώλειες όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν.

Σε κάθε περίπτωση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενισχυμένο ρόλο θα κληθεί να παίξει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός (EFSF), που όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση με τον Ρομπάι θα έχει μεγαλύτερες αρμοδιότητες.

Άλλωστε γίνονται κουβέντες για την περαιτέρω μόχλευση του , όπως πιέζουν και οι Αμερικάνοι, καθώς η ΕΚΤ έχει φροντίσει ήδη να διαμηνύσει ότι δεν «εγκρίνει» τις αλλαγές στο PSI και δεν θα δέχεται ομόλογα από χώρες που θα οδηγηθούν σε ένα «πιστωτικό γεγονός», όπως η Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή