Το… φυτίλι άναψε! Ιταλία και Ισπανία τινάζουν στον αέρα το ευρώ

Ισπανία | Ιταλία | Πολιτική κρίση: Δραματικές πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες – «Πέφτει» ο Μαριάνο Ραχόι – Ισορροπίες «λεπτού πάγου» για την κυβέρνηση Κόντε στη Ρώμη – Έντονοι φόβοι για το οικονομικό κραχ που θα γκρεμίσει το οικοδόμημα της Ευρωζώνης

Το… φυτίλι άναψε! Ιταλία και Ισπανία τινάζουν στον αέρα το ευρώ
6'

Σοβαρότατες αναταράξεις προκαλεί στα θεμέλια της Ευρωζώνης η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με διαφορά λίγων ημερών στην Ιταλία και την Ισπανία. Οι «εύθραυστες» κυβερνήσεις σε Ρώμη και Μιλάνο αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τη σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι δύο χώρες δημιουργούν ένα άκρως «εκρηκτικό» μείγμα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης.

Το ήξεραν εδώ και χρόνια τα κέντρα εξουσίας τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο: ήταν θέμα χρόνου για την Ιταλία και την Ισπανία, δύο από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης, να βρεθούν στην ίδια - ίσως πλέον και χειρότερη - θέση που είχε βρεθεί και η χώρα μας πριν από μερικά χρόνια.

Αυτό που ψέλλιζαν εδώ και αρκετό καιρό οικονομικοί αναλυτές, όταν ακόμα η Ελλάδα βρισκόταν στο στόχαστρο του πρώην πλέον Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετατρέπεται πλέον σε εκκωφαντική κραυγή: Οι τιμωρητικές πολιτικές του Βερολίνου είναι αναποτελεσματικές κι όταν τα προβλήματα τα κρύβει κανείς απλά κάτω από το χαλί, μεταθέτοντας τις όποιες ευθύνες για το μέλλον, τότε οι συνέπειες είναι ολέθριες για όλους.

Υπό το πρίσμα αυτό, εάν η γερμανική οικονομική μονοκρατορία της ΕΕ δεν επιτρέψει δομικές αλλαγές στην Ευρωζώνη κι αν δεν εφαρμοστεί κατά γράμμα αυτό που ορθά επισήμανε από το βήμα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΟΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος την Πέμπτη (31/05/2018), η Αρχή της Αλληλεγγύης, τότε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει με κατάρρευση.

Διαβάστε σχετικά:

Από τη μια πλευρά, λοιπόν, είναι η Ιταλία, όπου η κυβέρνηση που σχημάτισε ο Τζουζέπε Κόντε, με τη στήριξη της ακροδεξιάς Λέγκα του Βορρά του Ματτέο Σαλβίνι και του λαϊκιστικού Κινήματος των «Πέντε Αστέρων» του Λουίτζι Ντι Μάιο, δίνει μεν προσωρινά μια λύση στο αδιέξοδο που βίωσε η χώρα, ωστόσο δεν λύνει το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ήδη οι πιέσεις που δέχεται η ιταλική οικονομία είναι τεράστιες, αντιμετωπίζοντας μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση χρέους, ενώ η αβεβαιότητα για το μέλλον της νέας κυβέρνησης που σίγουρα κινείται σίγουρα μακριά από το πνεύμα και τις επιταγές του Βερολίνου, εκτόξευσε στα ύψη τα spread των ιταλικών ομολόγων και ταυτόχρονα οδήγησε την περασμένη Τρίτη (29/05) στα... Τάρταρα τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών.

«Ένα βήμα πριν από το Italexit»

hans werner sinn

Ήδη ακούγονται φωνές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η άποψη του διακεκριμένου καθηγητήΟικονομικών και πρώην προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Ο Ζιν, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε υπάρξει ένας από τους δριμύτερους επικριτές της Ελλάδας κατά την περίοδο που συζητείτο το ενδεχόμενο ενός Grexit, πιστεύει πλέον ακράδαντα πως «η Ιταλία απέχει μόλις λίγα βήματα ως την έξοδό της από την Ευρωζώνη». Αυτό που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διαδικασία είναι, κατά τον ίδιο, οι ιδέες για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος.

Σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο Ζιν προειδοποιεί ότι «αν η Γερμανία είναι απρόθυμη να χαρίσει χρήματα ή να δώσει εγγυήσεις για τις επόμενες γενιές, είναι μεγάλη η πιθανότητα η Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ».

Η πολιτική επανάσταση, τονίζει χαρακτηριστικά, «αναβλήθηκε αλλά δεν ακυρώθηκε», για να προσθέσει ότι δεν αποκλείεται ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιταλίας να πει «ή μας δίνετε χρήματα ή φεύγουμε».

Για τον Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την συνοχή της Ευρωζώνης είναι η ιδέα που παρουσίασαν η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων περί ενός παράλληλου νομίσματος, προκειμένου να ορθοποδήσει η ιταλική οικονομία.

Ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί μάλιστα το ενδεχόμενο αρκετά πιθανό μεσοπρόθεσμα, καθώς, όπως εξηγεί, κανένας άλλος δεν θα χρηματοδοτήσει το υψηλό έλλειμμα της Ιταλίας. «Ενα παράλληλο νόμισμα θα βοηθούσε την Ιταλία να θέσει υπό έλεγχο τους εταίρους της και να τους προσφέρει την επιλογή να εγκαταλείψει αμέσως τη νομισματική ένωση», τονίζει.

«Ώρα μηδέν» και για την Ισπανία

rajoy spain

Την ίδια στιγμή, αβέβαιο είναι το πολιτικό μέλλον του Μαριάνο Ραχόι, καθώς το Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα τον στηρίξει στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει της συζήτησης επί της πρότασης μομφής. Έτσι, όπως μεταδίδει το Reuters, η απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρη.

Η ηγεσία του PNV - του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος - συνεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η οποία συγκεντρώνει τώρα τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση, όπου όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους.

Παρότι ισπανικά μέσα ενημέρωσης έγραφαν ότι ο Ραχόι εξέταζε το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την αυριανή ψηφοφορία, τελικώς η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος (PP) Μαρία Ντολόρες δε Κασπεδάλ απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

«Ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα παραιτηθεί» είπε η Κασπεδάλ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συζήτησης που διεξάγεται στο κοινοβούλιο ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας.

Ο Ραχόι και ο Σάντσεθ αντάλλαξαν σκληρές επιθέσεις στην πρωινή συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον σοσιαλιστή ηγέτη ότι θέλει να γίνει πρόεδρος της κυβέρνησης "χάρη στην υποστήριξη εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα", αναφερόμενος στους Καταλανούς εθνικιστές.

Ο Σαντσεθ απάντησε με μια φράση: «Κύριε Πρόεδρε υπερασπίζομαι την ενότητα της Ισπανίας ως έθνος, αλλά λαμβάνω επίσης υπόψη ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε». Κάνοντας άνοιγμα προς τη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας, ο Σάντσεθ δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό, εάν αύριο γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Η αποχώρηση του Ραχόι θα μπορούσε να προκαλέσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη οδηγώντας σε περαιτέρω αναταραχή τις χρηματαγορές μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή