Προσοχή: Αυτοί οι δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες απειλούνται με πλειστηριασμούς

Προσοχή: Αυτοί οι δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους
3'

Ήδη, η εποπτική Αρχή των τραπεζών SSM έχει σημάνει εδώ και μέρες συναγερμό στα τραπεζικό επιτελεία σε σχέση με τους στόχους που κατέθεσαν στο τέλος Σεπτεμβρίου για την τριετία 2019-2021. Έτσι, η νέα στοχοθεσία θα προβλέπει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019, με προοπτική να φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021!

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 48,6%, σημειώνοντας μικρή πτώση κυρίως λόγω των διαγραφών και πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα όμως, εκδηλώνεται έντονος προβληματισμός για το αν και κατά πόσο είναι ρεαλιστικά τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών, καθώς διαπιστώνονται συνθήκες στασιμοχρεοκοπίας στην οικονομία, οι οποίες θα καταστήσουν ακόμη δυσχερέστερη την κατάσταση τουλάχιστον τη διετία 2019-2020.

Σημείο-κλειδί για τα μεγέθη των τραπεζών αλλά και την πορεία των προϋπολογισμών της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας είναι το ύψος των προβλέψεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 50% μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων και κατά το υπόλοιπο 50% μέσω ρευστοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων. Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Παρασκήνιο», αναμένεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμο το ύψος των προβλέψεων που θα σχηματίσουν προκειμένου να απορροφήσουν το κόστος των ζημιών και τη διαγραφή χρεών.

Την ίδια στιγμή, η εντυπωσιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών περνάει μέσα από τη δραστηριοποίηση των funds που ενδιαφέρονται για τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των διαχειριστών δανείων ανέρχεται σε 15, μετά και την τελευταία άδεια λειτουργίας που έδωσε την περασμένη Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος στην APS Recovery Greece, ενώ περιμένουν έγκριση άλλες πέντε.

Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν

Οι ασφυκτικοί στόχοι που έχουν τεθεί στις τράπεζες σε συνδυασμό με το οριστικό τέλος του νόμου Κατσέλη φέρνουν σε κατάσταση… νευρικού κλονισμού χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι αντί για τη «σεισάχθεια» θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απώλεια ακινήτων τους!

Ήδη, σε «αναμμένα κάρβουνα» είναι περίπου 700.000, εκ των οποίων οι 150.000 είναι μέχρι σήμερα προστατευμένοι από τις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έτσι, από την 1/1/2019 το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των 150.000 δανειοληπτών που προστατεύονται σήμερα θα έρθει αντιμέτωπο με τον εφιάλτη των κατασχέσεων.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους 250.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι πλέον αισθάνονται τον κλοιό να σφίγγει. Σε αυτούς τους 400.000 δανειολήπτες πρέπει να προστεθούν και επιπλέον 300.000 οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 700.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, τουλάχιστον 500.000 δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο…

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σχεδόν μηδενική η ανταπόκριση των δανειοληπτών προκειμένου να ρυθμίσουν καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία περιλαμβάνονται σε προς πώληση χαρτοφυλάκια. Έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στα γενναία «κουρέματα» έως και 90% που δίνουν οι τράπεζες, προτιμώντας να πουληθούν τα συγκεκριμένα δάνεια παρά να τα εξυπηρετήσουν! Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις σχεδόν 90.000 επιστολές που έστειλε συστημική τράπεζα προς υπερχρεωμένους πελάτες, η ανταπόκριση δεν ξεπέρασε το 6%!

Διαβάστε επίσης:

Σαρωτικές αλλαγές από 1η Ιανουαρίου: Νέα βενζίνη και νέες ετικέτες σε πρατήρια και αυτοκίνητα

Πώς οι Κινέζοι «εκτόξευσαν» τις τιμές των ακινήτων στην Αθήνα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή