Η Ευρωζώνη των αρνητικών ρεκόρ!
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται η Ευρωζώνη, με τα επιτόκια δανεισμού τόσο της Ισπανίας και της Γαλλίας να έχουν χτυπήσει «κόκκινο» σε αντίστοιχες σημερινές δημοπρασίες.
Αυτή η αύξηση δανεισμού σε συνδυασμό με την ρευστή κατάσταση που επικρατεί σε Ελλάδα και Ιταλία παρά τις νέες κυβερνήσεις, εντείνει τις ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης χρέους από την Ελλάδα στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας άλλωστε Β. Σόιμπλε έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μετάδοση της κρίσης σε τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς πανευρωπαϊκά.
Η δήλωση του αυτή συνοδεύτηκε και από την υποβάθμιση της διαβάθμισης του χρέους αλλά και των καταθέσεων 10 γερμανικών τραπεζών, από την Moody΄s, κίνηση που αντανακλά την αναθεώρηση των υποθέσεων του οίκου για το μέγεθος της στήριξης που θα μπορούσαν να λάβουν οι τράπεζες από τη γερμανική κυβέρνηση, εάν αυτό κρίνονταν απαραίτητο.
Ρεκόρ Επιτοκίων
Σήμερα ήταν η σειρά της Ισπανίας να δανειστεί με επιτόκιο ρεκόρ. Συγκεκριμένα το κόστος δανεισμού για την Ισπανία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 στην δημοπρασία κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας, με την απόδοση να διαμορφώνεται 1,5 μονάδες πάνω από το μέσο όρο που κατέβαλε η χώρα σε αντίστοιχες δημοπρασίες φέτος.
Η δημοπρασία διετών και τριετών ομολόγων της Γαλλίας πήγε λίγο καλύτερα. Το αντίτιμο για την άντληση σχεδόν 7 δις ευρώ αυξήθηκε, ωστόσο και εκεί.
Η Γαλλία τρομάζει τις αγορές
Οι φόβοι ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπαίνει σταδιακά και αυτή στη δίνη του χρέους έχει δώσει νέα τροπή στην κρίση.
"Η ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει κάτι για να ηρεμήσει τις αγορές, και αυτήν τη στιγμή οι αγορές εκτιμούν ότι δεν τους δίνεται τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση", είπε ο Marc Oswald της Monument Securities.
Επιχείρηση «ηρεμία» στην Ιταλία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αναμένεται να ζητήσει εντός της ημέρας ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία και να παρουσιάσει μέτρα λιτότητας που στοχεύουν στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς.
Δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει σκαρφαλώσει σε μη βιώσιμα επίπεδα, ο Μόντι θα πρέπει να εργαστεί γρήγορα προκειμένου να ηρεμήσει τις αγορές, καθώς η χώρα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 200 δισ. ευρώ περίπου έως το τέλος Απριλίου.
Ωστόσο, όσα μέτρα λιτότητας και να ληφθούν από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία, οι αγορές δεν πρόκειται να πεισθούν εάν δεν υπάρξει βραχυπρόθεσμα κάποια δραματική κίνηση, πιθανώς από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να μπει ανάχωμα στην κρίση είναι να αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει μεγάλο όγκο κρατικών ομολόγων, αντιγράφοντας τα προγράμματα "ποσοτικής χαλάρωσης" που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία.
Η Γαλλία και η Γερμανία συνεχίζουν, ωστόσο, τον πόλεμο λέξεων για το αν θα πρέπει να παρέμβει πιο επιθετικά η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, δεδομένου ότι οι περιορισμένες αγορές κρατικών ομολόγων στις οποίες προέβη τους τελευταίους μήνες η κεντρική τράπεζα δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν τις αγορές.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, ζητά την δυναμικότερη συμμετοχή της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς το κόστος δανεισμού της αυξάνεται συνεχώς απειλώντας την αξιολόγηση ΑΑΑ των κρατικών της τίτλων, αλλά το Βερολίνο συνεχίζει να αντιστέκεται, λέγοντας ότι οι κανόνες της ΕΕ απαγορεύουν μια τέτοια κίνηση.