Eπιβάλλουν χαράτσια αντί των ανείσπρακτων προστίμων

Ανείσπρακτα παρέμειναν το 2010 πρόστιμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ τα οποία επιβλήθηκαν από τις εφορίες ωστόσο ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφερε να τα οδηγήσει στα ταμεία του Δημοσίου.

Eπιβάλλουν χαράτσια αντί των ανείσπρακτων προστίμων
2'


Η αδυναμία λοιπόν του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει τα ωφελούμενα οδήγησε στην στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας με αριθμούς , τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που εμπεριέχονται στο Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων, φανερώνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,257 δισ. ευρώ ενώ από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατ.

Ειδικά τα πρόστιμα αυτά σχετίζονται με παραβάσεις επί εμμέσων φόρων και κυρίως ΦΠΑ, τα οποία έχουν βεβαιωθεί στη διάρκεια του 2010 από τις εφορίες.

Οι περιοχές όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες απώλειες σε ό,τι αφορά στην είσπραξη προστίμων είναι η Αττική και Κεντρική Μακεδονία ενώ η καλύτερη σχέση μεταξύ βεβαιωμένων προστίμων και εισπράξεων καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα 4,565 εκατ. και εισπράχθηκαν 1,027 εκατ. ή το 22,51%.

Διεγράφησαν πρόστιμα διπλάσιας αξίας των εισπράξεων

Το ποσό των προστίμων που διεγράφησαν αξίζει να σημειωθεί πως είναι σχεδόν διπλάσιο από τις εισπράξεις καθώς υπολογίζεται στα 57,5 εκατ. ευρώ.

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ασχολείται με τις διαγραφές προστίμων εξετάζοντας περιπτώσεις συμβιβασμών ή περιπτώσεις όπου τα πρόστιμα αποδεδειγμένα είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, όπως σε επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία Εφοριακών οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα μόνα πρόστιμα που εισπράττονται είναι αυτά των συμβιβασμών .

«Το σύστημα παραμένει διάτρητο από τη στιγμή που στα δικαστήρια εκκρεμούν 165.000 φορολογικές δίκες και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα για την επιτάχυνση της διαδικασίας» σημειώνουν ακόμη.

Σε ότι αφορά στα μέτρα που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ανακοινώσει σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του, κομβικό σημείο του οποίου θα ήταν η δραστική συρρίκνωση του πλήθους των εφοριών από περίπου 300 σε 100, με τους εφοριακούς να επικεντρώνονται στους ελέγχους, τους πολίτες να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ και μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τους φόρους να πληρώνονται στις τράπεζες. Το σχέδιο έχει μείνει πίσω και μεταφέρεται για το 2012 .

Αναμένεται ακόμη να τοποθετηθούν 2.335 ελεγκτές Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους, οι οποίοι θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια μεταξύ των υπαλλήλων (ΠΕ και ΤΕ) του υπουργείου Οικονομικών και μέχρι το τέλος του έτους θα υπογραφούν συμβάσεις με ελεγκτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου ώστε να έχουν αντίκρισμα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, μεταξύ των οποίων κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και καταθέσεων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή