Πρόβλεψη «βόμβα» από Fitch για τα capital controls στην Ελλάδα
Στις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, υπογραμμίζοντας πως παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη με πολλές προκλήσεις.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, παρά την αναδιάθρωσή του το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 181% του ΑΕΠ και το καθαρό εξωτερικό χρέος στο 141% του ΑΕΠ και είναι μεταξύ των υψηλότερων διεθνώς.
Παράλληλα, αναφέρει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών φτάνουν στο 45% του ΑΕΠ της χώρας και είναι υψηλά σε σχέση με τα κεφάλαιά τους, ενώ υποστηρίζει πως η ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών παραμένει αδύναμη.
Κατά την εκτίμηση του οίκου η οικονομική ανάκαμψη, οι αυξημένες πωλήσεις κόκκινων δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους νέους στόχους μείωσης των κόκκινων ανοιγμάτων τους έως το 2021. Ωστόσο, σημειώνει πως χωρίς πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θα είναι δύσκολο να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων με έναν ρυθμό που θα στηρίζει πλήρως την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, κατά την άποψη του οίκου.
Για τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί από το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει πως είναι θετική εξέλιξη αλλά έχουν σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης, ενώ και να εφαρμοστούν οι επιπτώσεις τους δεν θα φανούν φέτος αλλά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Στη βάση αυτή ο οίκος σημειώνει πως ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας είναι υπαρκτός, λόγω των τραπεζών, αλλά και λόγω των πιέσεων μου μπορούν να προκαλέσουν οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Η Fitch χαρακτηρίζει την ανάπτυξη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα «αναιμική» οδηγούμενη από τα αδύναμα δημογραφικά στοιχεία και την χαμηλή παραγωγικότητα της αγοράς εργασίας. Αλλά δεν βλέπει και άμεσα βελτίωση, καθώς υπογραμμίζει πως το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι αδύναμο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα και αυτό επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Για το προφίλ του χρέους της γενικής κυβέρνησης ο οίκος αναφέρει πως είναι εξαιρετικά ευνοϊκό και πως οι πρόσφατες δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρότερες σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών ίδιας αξιολόγησης.
Σε ότι αφορά στο πολιτικό σκηνικό, η Fitch επισημαίνει πως οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο του 2019 και θεωρεί πως η δημοσιονομική πειθαρχία θα διατηρηθεί, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να διατηρήσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολιτικές προκλήσεις.
Τέλος, η Fitch επισημαίνει πως η αξιολόγηση «ΒΒ-» της Ελλάδας στηρίζεται σε υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα των χωρών με αξιολόγηση στην κατηγορία «ΒΒ» και «ΒΒΒ». Η διακυβέρνηση είναι επίσης σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι στις περισσότερες χώρες με παρόμοια αξιολόγησης.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός – «Ωκεανίς»: Ανατροπή με το χιονιά! Τι θα συμβεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Θρήνος στην Προεδρική Φρουρά - Πέθανε εύζωνας