Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr για 120 δόσεις: Έτσι θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας όσοι χρωστάτε

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να γίνει μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2019 - Ποιοι αποκλείονται από τις 120 δόσεις - Αναλυτικά όλα όσα προσφέρει η ρύθμιση. 

Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr για 120 δόσεις: Έτσι θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας όσοι χρωστάτε
6'

Η ρύθμιση με τις έως 120 δόσεις αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες φορολογούμενους. Ο Δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες που χρώστουν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ποιοι υπάγονται

Υπάγονται το σύνολο των νομικών και φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή την αλλαγή ιδιότητας, λόγω της οποίας δημιουργήθηκε η οφειλή.
«Στη ρύθμιση υπάγονται και οφειλές λόγω παλαιότερης άσκησης εμπορικής δραστηριότητας, ακόμη και αν ο οφειλέτης προχώρησε σε διακοπή της δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και σε διαγραφή από την ασφάλιση του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα» είπε ο κ. Αναστασόπουλος.

Ποιες οφειλές ρυθμίζονται

Αναφορικά με το ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ο δικηγόρος είπε «Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/18» και συμπλήρωσε πως «μπορούν να υπαχθούν προς ρύθμιση, κατόπιν επιλογής, και οι ρυθμισμένες οφειλές μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων (ν. 4469/2017)». «Στη περίπτωση αυτή, οι οφειλές αυτές υπάγονται αυτοτελώς στη νέα ρύθμιση χωρίς να επηρεάζονται οι όροι της ρύθμισης ως προς τους άλλους πιστωτές (τράπεζες, ιδιώτες, Δ.Ο.Υ κλπ)» συμπλήρωσε.

Ωστόσο , αν εκκρεμεί η σχετική διαδικασία, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση είναι δυνατή με τροποποίηση μόνο των σχετικών στοιχείων της οφειλής προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στην αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού (ν. 4469/2017).
Τέλος, δεν ρυθμίζονται οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με το νόμο Κατσέλη.

Αναφορικά με το τι ισχύει για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους ο κ. Αναστασόπουλος διευκρίνισε

«Πρόκειται για οφειλές ασφαλισμένων που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2018 προς τον πρώην ΟΑΕΕ, το πρώην ΕΤΑΑ και το πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους αφορά η οφειλή (κύρια και επικουρική ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και εφάπαξ), ενώ συμπεριλαμβάνεται και η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ».

Όπως τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος «δίνεται η δυνατότητα επανυπολογισμού της κύριας οφειλής που δημιουργήθηκε για το διάστημα από 1/1/2002 έως και 31/12/2016, ανάλογα προς τον κλάδο ασφάλισης στον οποίο αφορά, σύμφωνα με ποσοστά υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του ν. 4387/2016, με βάσει υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως ίσχυε κατά την 31-12-2018, ήτοι το ποσό των 586,08 ευρώ».

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο κατόπιν επιλογής του οφειλέτη, ο οποίος διατηρεί το δικαίωμα να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του, δίχως επανυπολογισμό.
Παρέχεται έκπτωση 85% σε προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη, τόκους ενώ η συνολική οφειλή που προκύπτει, βάσει του επανυπολογισμού, αποπληρώνεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Τι ισχύει για οφειλές προς ΟΓΑ

Για τους οφειλέτες που χρωστούν στο ΟΓΑ ο κ. Αναστασόπουλος είπε «Το σύνολο των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2018 μπορούν να υπαχθούν στην εν λόγω ρύθμιση».
Παρέχεται έκπτωση 100% σε προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους ενώ η συνολική οφειλή που προκύπτει, αποπληρώνεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

Τι ισχύει για οφειλές εργοδοτών

Αναφορικά με τις οφειλές των εργοδοτών ο κ. Αναστασόπουλος διευκρίσε «Το σύνολο των οφειλών των εργοδοτών από την απασχόληση εργαζομένων που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2018 μπορούν να υπαχθούν στην εν λόγω ρύθμιση».
Όπως είπε «πρόκειται για οφειλές λόγω μη καταβολής οφειλόμενων εισφορών τόσο από την απασχόληση εργαζομένων υπαγόμενων στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τόσο και από την απασχόληση μισθωτών ιατρών, μηχανικών κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως «Στη περίπτωση εφάπαξ καταβολής της κύριας οφειλής παρέχεται έκπτωση 100% σε προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους» τόνισε.
Σε περίπτωση τμηματικής καταβολής της κύριας οφειλής παρέχεται έκπτωση 50% σε προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους.

Στη κύρια οφειλή δεν παρέχεται έκπτωση.

Η ρυθμιζόμενη οφειλή, αποπληρώνεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

Ποια είναι η διαδικασία

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αναστασόπουλο «Δικαίωμα υποβολής της αίτησης παρέχεται μόνο μια φορά ανά οφειλέτη».

Ενώ υπενθυμίζεται πως «η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να γίνει μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2019».
Υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ κατ’ εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.
Για τους μη μισθωτούς και τους οφειλέτες του ΟΓΑ, η διαδικασία περιλαμβάνει δύο στάδια.
Στο πρώτο στάδιο ζητείται ο προσδιορισμός της οφειλής μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ και ειδικά για τους μη μισθωτούς προβλέπεται και η δυνατότητα επανυπολογισμού της οφειλής. Έτσι, στους οφειλέτες που επιλέγουν τον επανυπολογισμό της οφειλής, παρέχεται ενημέρωση για το ύψος της οφειλής, όπως διαμορφώνεται πριν και μετά τον επανυπολογισμό.
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου υποβάλλεται αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.
Για τις οφειλές εργοδοτών η αίτηση υποβάλλεται απευθείας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.

Θετικά ρύθμισης

Για τα θετικά της ρύθμισης μίλησε ο κ. Αναστασόπουλος«Υπάρχουν 3 σημεόα που θα δώσουν «ανάσα στους οφειλέτες και αυτά είναι:

- Η ρύθμιση κληρονομείται. Αν ο οφειλέτης αποβιώσει πριν την ολοκλήρωση της ρύθμισης, η ρύθμιση συνεχίζεται από τους κληρονόμους του.
- Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας χρήσης.
- Αναστολή αναγκαστικών μέτρων και αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.
- Αναστολή ποινικής δίωξης σε βάρος του οφειλέτη για το αδίκημα της μη καταβολής εργατικών και εργοδοτικών εισφορών και αναστολή εκτέλεσης ποινών.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

«Η ρύθμιση χάνεται εάν δεν καταβληθούν δύο δόσεις ή αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2019» επισήμανε ο κ. Αναστασόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Μπαίνουν άμεσα τα χρήματα - Δείτε πότε

«Βόμβα» Μητρόπουλου στο Newsbomb.gr: Η 13η σύνταξη ταφόπλακα για τα αναδρομικά

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή