Economist: Ο «Πάπας» Μάριο στο «ευρω-πορνείο»

Τη στάση του Μάριο Ντράγκι, που ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές, τηρεί σιγήν ιχθύος, σχολιάζει ο βρετανικός Εκόνομιστ (Economist).

Economist: Ο «Πάπας» Μάριο στο «ευρω-πορνείο»
3'

«Τουλάχιστον, υπάρχει ελπίδα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες για να σώσουν το ευρώ, την ώρα που ο Πάπας Βενέδικτος προσευχόταν στην Παναγία για το καλό της Ιταλίας και της Ευρώπης. Κανονικά, θα έπρεπε να πει και μια προσευχή για τον Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα προσχέδια των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής φανερώνουν ότι οι ηγέτες επρόκειτο να συμφωνήσουν σε μια «δημοσιονομική σύγκλιση» για να ενισχύσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Τον ίδιο όρο χρησιμοποίησε και ο Ντράγκι, λίγες ημέρες νωρίτερα, σε μια δήλωση με χαρακτηριστικά του Μαντείου των Δελφών. Πολλοί ερμήνευσαν ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει την παρέμβασή της στην αγορά μονολόγων, όταν οι πολιτικές ηγεσίες συμφωνήσουν σε ένα πιο αξιόπιστο σύστημα για να επιβάλλουν πειθαρχία στους προϋπολογισμούς.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ντράγκι διέλυσε την αισιοδοξία, κάνοντας λόγο για «παρερμηνεία» των δηλώσεών του.

Επίσης, διέψευσε κι άλλη μία προσδοκία, ότι η ΕΚΤ ή οι κεντρικές τράπεζες θα δώσουν χρήματα απευθείας στο ΔΝΤ, ώστε τα δανείσει εκ νέου στις ευρωπαϊκές χώρες..

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο Ντράγκι παρίστανε τον μετριοπαθή. Ίσως επειδή είναι νέος ή επειδή είναι Ιταλός, είτε επειδή θέλει να έχει τους ευρωπαίους ηγέτες υπ' ατμόν.

Ωστόσο, το τελευταίο προσχέδιο ακολουθεί πιστά την κατεύθυνση για την οποία συμφώνησαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, το ίδιο κείμενο αφήνει μελλοντικά και υπό προϋποθέσεις «ανοιχτή πόρτα» στα ευρωομόλογα. Ένα άλλο σημείο που εκνευρίζει τους γερμανούς, είναι η ιδέα ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, που θα αντικαταστήσει τον προσωρινό, μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τραπεζικά ιδρύματα καθώς και να λειτουργεί σαν ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Με λίγα λόγια, μπορεί να μετεξελιχθεί σε τράπεζα, που θα μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό είναι ένα «μεγάλο μπαζούκα».

Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, οι αγορές δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τις νομικές αλλαγές που θα γίνουν ή με τις διαπραγματεύσεις για τις διπλωματικές φράσεις που θα χρησιμοποιηθούν. Το κρίσιμο σημείο θα είναι αν οι ηγέτες θα έχουν αφήσει τον Ντράγκι να δράσει.

Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν για την συμμετοχή της ΕΚΤ στην κρίση. Ωστόσο συμφώνησαν να σιωπήσουν. Εάν ο Ντράγκι παρέμβει στις αγορές, τότε θα δράσει ανεξάρτητα.

«Κι όμως, υπάρχει κάτι ανάρμοστο στην ιδέα να παραμείνει ο Ντράγκι καθαρός και άψογος από την κοσμική πολιτική, ενδιαφερόμενος μόνο για τον ουράνιο μυστικισμό της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, γιατί τηρεί τη στάση του προκατόχου του, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε μια τόσο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής; Είναι σαν να φέρνει κανείς τον πάπα να κάνει εγκαίνια σε έναν οίκο ανοχής...» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή