Η νέα παγίδα στον Νόμο Κατσέλη για τους στρατηγικά κακοπληρωτές
Έχουν ήδη περάσει 3 μήνες από τη ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, χωρίς να έχει λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης, με αποτέλεσμα η αγωνία των υπερχρεωμένων πολιτών που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη, να εντείνεται.
Παράλληλα με αυτό το άγχος των δανειοληπτών ενυπάρχει και η αγωνία εκείνων που πρόλαβαν μεν να καταθέσουν με το προηγούμενο καθεστώς πλην όμως ξεκινά μια νέα διαδικασία που θα βγάλει εκτός νόμου και εκείνους που έχουν προστατεύσει την πρώτη κατοικία τους.
Γράφει η Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη - Δικηγόρος
Ειδικότερα, στον νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί συνολικά από την ενεργοποίησή του 220.000 υποθέσεις και οι εκκρεμείς αιτήσεις διαμορφώνονται σήμερα στις 89.500 υποθέσεις.
Για αυτές τις εκκρεμείς υποθέσεις ασκούνται μεγάλες πιέσεις από τις τράπεζες ώστε να βγουν εκτός νόμου οι στρατηγικά κακοπληρωτές. Οι τράπεζες εντάσσουν πλέον σε αυτή την κατηγορία όχι μόνο αυτούς που έχουν χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία και θα μπορούσαν ρευστοποιώντας τα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και όσους αρνούνται να ρυθμίσουν το δάνειο τους, κάνοντας κατάχρηση της ασυλίας που έχουν εξασφαλίσει μέσω του νόμου Κατσέλη.
Οι τράπεζες επιμένουν ότι οι στρατηγικά κακοπληρωτές είναι περίπου οι μισοί αυτών που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη ενώ παράλληλα τονίζουν οτι είναι τεράστιος ο χρόνος αναμονής ώσπου να εκδικαστούν οι υποθέσεις αυτές με αποτέλεσμα να βρίσκονται παγωμένα πολλά δάνεια που έχουν χορηγήσει. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται απο 6 μήνες εως 6 χρόνια ανάλογα με το κατά τόπους Ειρηνοδικείο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Αυτή η κατάσταση οδήγησε στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ετοιμάζεται στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και η οποία θα ελέγξει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, και θα λειτουργεί παράλληλα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η νέα πλατφόρμα θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο και σε αυτήν οι τράπεζες θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία των εκκρεμών υποθέσεων προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους με αυτά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται εάν όσοι έχουν προσφύγει στον νόμο πληρούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια και αν πράγματι πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, όπως ορίζει ο νόμος. Στην περίπτωση που δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια, η τράπεζα θα είναι σε θέση να κάνει ανακοπή της αίτησης στο δικαστήριο, ακυρώνοντας την προστασία που τώρα απολαμβάνουν έως την εκδίκαση της υπόθεσης. Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος αυτών των περιπτώσεων θα γίνει με βάση τα παλαιά κριτήρια του νόμου Κατσέλη, που συνέδεαν την προστασία με βάση την αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη και το εισόδημά του.
Εν κατακλείδι ο δικηγόρος του δανειολήπτη που χειρίζεται την υπόθεση του θα πρέπει να τον ενημερώσει αν πρέπει να συνεχίσει μέσω του Νόμου Κατσέλη η σχετική προστασία ή αν είναι καλύτερο να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, άλλως να βρεθεί μια εξωδικαστική λύση αν φαίνεται οτι ο δανειολήπτης λόγω της παρούσας κατάστασης του θα βγεί εκτός πλαισίου προστασίας.
Διαβάστε επίσης:
Πληρωμές επιδομάτων και συντάξεων: «Βρέχει» χρήματα τον Ιούνιο
Εξοικονομώ κατ' οίκον 2019: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις - Όροι και προϋποθέσεις