ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κατερίνα Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: «Η Εφορία ανεβάζει ταχύτητα στις κατασχέσεις»

Πολύ μεγάλος  είναι ο αριθμός των φορολογούμενων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, καθότι υπό την δαμόκλειο σπάθη των κατασχέσεων χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από την Εφορία βρίσκονται καθημερινά κατά μέσο όρο 309 φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Κατερίνα Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: «Η Εφορία ανεβάζει ταχύτητα στις κατασχέσεις»
5'

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για τις κατασχέσεις της Εφορίας.

Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της Εφορίας ανεβάζουν ταχύτητα στις κατασχέσεις με στόχο την είσπραξη παλαιών αλλά και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το πρώτο τετράμηνο τους έτους ήρθαν αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της Εφορίας 37.102 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία ενώ οι εισπράξεις από παλαιά ληξιπρόθεσμα ανήλθαν στα το ίδιο διάστημα στα 1,16 δις. ευρώ και από νέα στα 481 εκατ. ευρώ.

«Συνολικά η Εφορία έχει βάλει «χέρι» σε 1.205.540 λογαριασμούς για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ άλλοι 1.826.157 φορολογούμενοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.

Με τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι εκτιμάται ότι έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις.

«Μόνο το πρώτο τετράμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς της Εφορία ξεπέρασαν τα 2,9 δισ. ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν έγκαιρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ανέρχονται σε 3.913.465» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία έφτασαν τα 776 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν δραματικά κατά 1.371 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο προστέθηκαν άλλα 489 εκατ. ευρώ ενώ τον Απρίλιο έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 265 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ανέρχονται στα 104,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,4 εκατ. ευρώ έχουν χαρακτηρισθεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή φόροι που δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στα κρατικά ταμεία, με αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία να ανέρχεται στα 58,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής από το σύνολο των οφειλετών στην Εφορία το πρώτο τρίμηνο του έτους που ανέρχονται σε 3.940.098 φορολογούμενους οι 2.137.009 χρωστούν στην Εφορία έως 500 ευρώ, περίπου 40.850 περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Επίσης περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία από 500 έως 10.000 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι από το σύνολο του ληξιπρόθεσμου χρέους προς την εφορία ύψους 104,3 δισ. ευρώ το ποσό που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ.

Για τα νούμερα αυτά η κυρία Φρακάκη είπε «Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά για τον μεγάλο αριθμό των φορολογούμενων που ζουν πλέον υπό το βάρος των κατασχέσεων».

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, στο τέλος του 2015 οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, στους οποίους η Εφορία είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 695.074. Αντιθέτως το γεγονός ότι μόνο περί τις 100.000 αιτήσεις έχουν γίνει για την ένταξη στις 120 δόσεις αποδεικνύει το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι διάγουν μεγάλη ένδεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν ούτε τα χρήματα για τις δόσεις. Πρέπει δε να επισημανθεί ότι προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση πρέπει εντός 3 ημερών να πληρώσει τη πρώτη δόση ενώ να είναι ρυθμισμένες και οι τρέχουσες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την κυρία Φραγκάκη «Οι φορολογούμενοι ζουν με μπλοκαρισμένους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, με παγωμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και ένα χρέος προς την Εφορία να φουσκώνει μέρα με την ημέρα λόγω των υπερβολικών φόρων».

Η κυρία Φραγκάκη επισημαίνει τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση:

  • Η έκδοση κατασχετηρίου για τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου. Η σχετική διαδικασία έχει σχεδόν πλήρως αυτοματοποιηθεί και από την έκδοση του κατασχετηρίου έως και την απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες στο δημόσιο ταμείο συνήθως δεν μεσολαβούν περισσότερες από 15 ημέρες.
  • Η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, πέραν των τραπεζών. Έτσι, παραδίδεται κατασχετήριο στα χέρια των ενοικιαστών ή των πελατών. Για παράδειγμα, όταν ο οφειλέτης είναι ένας ιδιοκτήτης ακινήτου ή μια επιχείρηση, ουσιαστικά υποχρεώνεται ο ενοικιαστής ή ο πελάτης να αποδίδει το ενοίκιο ή μια οφειλή, αντίστοιχα, στο δημόσιο ταμείο.
  • Η εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητο του οφειλέτη.
  • Η πώληση ακινήτου του οφειλέτη με πρόγραμμα αναγκαστικού δημόσιου πλειστηριασμού. Στην πράξη, σπάνια κατέφυγε τα τελευταία χρόνια σε αυτήν τη λύση, καθώς η ζήτηση για ακίνητα ήταν περιορισμένη. Με τη βελτίωση των συνθηκών στην κτηματαγορά, όμως, ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα επισπεύδεται από την Εφορία αναμένεται να αυξηθεί.

«Παρά το μπαράζ των κατασχέσεων η Εφορία έρχεται αντιμέτωποι σε πολλές περιπτώσεις είτε με άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς είτε με λογαριασμούς τους οποίους οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ως ακατάσχετους προστατεύοντας χρηματικά ποσά έως 1.250 ευρώ. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα που η Εφορία βρίσκει λίγα ευρώ για να κατασχέσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Φραγκάκη σημειώνεται ότι βάσει της σχετικής νομοθεσίας «για να μπορέσει ένας φορολογούμενος να άρει τις κατασχέσεις θα πρέπει είτε να έχει εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο είτε να έχει ρυθμίσει την οφειλή του και σωρευτικά να συντρέχουν αρκετοί λόγοι όπως να έχει εξοφλήσει το 50% της αρχικής ρυθμιζόμενης οφειλής, να έχει υποβάλει σχετική αίτηση, να έχει εξετασθεί κατά περίπτωση, η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, κ.α».

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Πήρε παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Συντάξεις Ιουλίου 2019: Δείτε ΕΔΩ τις ημερομηνίες πληρωμής για ΟΛΑ τα Ταμεία

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή