Ο Θεόδωρος Δουζόγλου, η Βενεζουέλα και οι τραπεζικές αναφορές
9.348. Τόσα χιλιόμετρα απέχει η Αθήνα από το Καράκας. Τόσα χιλιόμετρα διένυσε και ο Θεόδωρος Δουζόγλου, όταν αποφάσισε να αφήσει την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας το 2016 για να εγκατασταθεί μαζί με την οικογένεια του στην Ελλάδα.
Ερχόμενος στην Αθήνα ο κ. Δουζόγλου κουβάλησε στις αποσκευές του, τις ιστορίες και τις εμπειρίες μιας οικογενειακής πορείας επτά δεκαετιών, η οποία ξεκίνησε όταν ο πατέρας του Σπύρος και τη μητέρα του Κυριακή, μετανάστευσαν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Αλλά κατά την επιστροφή του πίσω στην Ελλάδα, μαζί με την σύζυγό του, τα δύο του παιδιά, την αδελφή και την μητέρα του, ο Θεόδωρος Δουζόγλου επαναπάτρισε και μια μεγάλη περιουσία. Πρόκειται για ρευστά διαθέσιμα που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από τράπεζες των ΗΠΑ και της Ελβετίας και τα οποία επενδύθηκαν σχεδόν αμέσως για την απόκτηση ακριβών ακινήτων, όπως ξενοδοχεία, μεγάλα μέγαρα στο κέντρο της Αθήνας, και οικίες σε πλούσια προάστια των Αθηνών. Κάποιες από τις αγορές αυτές έγιναν στις αρχές του 2015, όταν η Ελλάδα βίωνε τη μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλούσαν τα οικονομικά και πολιτικά γεγονότα της εποχής. Για να κυριολεκτούμε, ο κ. Δουζόγλου έφερνε χρήματα και επένδυε στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απώλεσε καταθέσεις ύψους 44 δισ. ευρώ περίπου.
Οι επενδύσεις
Μεταξύ 2014 και 2017 ο (πρώην) ομογενής από τη Βενεζουέλα (μόνιμος κάτοικος Αθηνών πλέον) απέκτησε μεταξύ άλλων το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, το εμβληματικό κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου, το ξενοδοχείο Mistral στην Καστέλλα, τις βίλες του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου στην περιοχή Άγιος Λάζαρος της Μυκόνου, το ιστορικό ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο (μετέχοντας σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ), μια βίλα στη Φιλοθέη, κ.α.. Για τις αγορές αυτές και μόνον φέρεται να επένδυσε πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των εν λόγω επενδύσεων, που δεν συνηθίζεται, και τις κατέστησε αξιοπρόσεκτες, είναι πως ο Θεόδωρος Δουζόγλου, ίδρυε μια ΙΚΕ σχεδόν κάθε φορά που αγόραζε ένα ακίνητο και την εμφάνιζε ως ιδιοκτήτη του. Λόγω της προσέγγισης αυτής βρέθηκε σύντομα να έχει δεκάδες ΙΚΕ.
Ο κ. Δουζόγλου όλο αυτό το διάστημα κρατούσε πολύ χαμηλό προφίλ και δεν επιδίωκε καμία είδους δημοσιότητα – κάτι που ισχύει και σήμερα-. Ωστόσο, στο τέλος του 2017 το όνομα του ήλθε στο προσκήνιο με ηχηρό τρόπο, καθώς εμφανίσθηκε ως συνεπενδυτής στο επιχειρηματικό σχήμα των Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης και Exin που διεκδικούσε την Εθνική Ασφαλιστική. Μάλιστα, ο κ. Δουζόγλου φέρεται να είχε δεσμευθεί πως θα συμμετείχε στο χρηματοδοτικό σχήμα με κεφάλαια έως 200 εκατ. ευρώ. Η αδυναμία των Κάλαμος και Κουδούνης να βρουν τα κεφάλαια που τους αναλογούσαν οδήγησε σε αποτυχία το εγχείρημα, αλλά οι εντυπώσεις για την τεράστια ρευστότητα του Θόδωρου Δουζούγλου παρέμειναν.
Η ύπαρξη ρευστών διαθεσίμων 200 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με τις μεγάλες επενδυτικές κινήσεις του Δουζόγλου στο real estate ήγειραν εύλογα ερωτηματικά για το «πόθεν έσχες» του Έλληνα ομογενή. Αυτά τα ερωτηματικά πολλαπλασιάστηκαν για ακόμη ένα λόγο. Ο κ. Δουζόγλου δεν προχώρησε – παρά τις αρχικές εξαγγελίες – στην αξιοποίηση των ακινήτων του, με αποτέλεσμα πέντε χρόνια μετά τις μεγάλες του επενδύσεις, πολλά από αυτά να παραμένουν κλειστά (μη αξιοποιημένα). Ενδεικτικές είναι τόσο οι περιπτώσεις του «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι όσο και του κτηρίου του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα.
Η αναφορά από την τράπεζα
Τον Μάιο του 2018 -και ενώ είχαν περάσει έξι μήνες από την ανακοίνωση της συμμετοχής του στο αποτυχημένο εγχείρημα εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής-, ο Θοδωρής Δουζόγλου απασχόλησε για πρώτη φορά το τραπεζικό σύστημα και τις αρχές. Πως; Ο υπεύθυνος κανονιστικής συμμόρφωσης τραπεζικού ιδρύματος έστειλε σε αρμόδια Αρχή, αναφορά ύποπτων συναλλαγών 36 σελίδων με πλήθος επισημάνσεων για τον κ. Δουζόγλου, την οικογένεια του και τους συνεργάτες του. Στην αναφορά , που είναι σε γνώση του Newsbomb.gr, μεταξύ άλλων αναφερόταν πως «στους λογαριασμούς των εταιρειών συμφερόντων της οικογενείας Δουζόγλου έχουν εισρεύσει καθ' όλη την διάρκεια της σχέσης τους με την τράπεζα κεφάλαια σημαντικού ύψους, άνω των €50.000.000, από τράπεζες του εξωτερικού τα οποία επενδύονται σε ακίνητα κυρίως μέσω πλειστηριασμών, ενώ η προέλευση αυτών δεν μπορεί να γίνει σαφής». Ακόμη, αποκαλυπτόταν πως «εταιρείες του ομίλου έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση αγοράς ακινήτων, συνολικού ποσού €19.500.000».
Αλλά η εν λόγω αναφορά δεν στεκόταν εκεί. Υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, δύο ακόμη σημεία που κατά το τραπεζικό στέλεχος φέρεται να έχριζαν περαιτέρω διερεύνησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μετά από αναζήτηση στην βάση δεδομένων ICIJ Offshore Leaks του International Consortium of Investigative Journalist, βρέθηκαν καταχωρήσεις για πλήθος εταιρειών οι επωνυμίες των οποίων ομοιάζουν με αυτές κάποιων εκ των νομικών προσώπων του ομίλου Δουζόγλου, χωρίς να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση. Επισημαίνεται ωστόσο ότι βρέθηκαν καταχωρήσεις στα Panama Papers για τις εταιρείες CORPORACION CANAIMA BUSINESS COMPANY LTD και ORINOKO BUSINESS COMPANY LTD, που ομοιάζουν με αυτές των ΟΡΙΝΟΚΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και CANAIMA ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, οι οποίες έχουν καταχωρημένο ως director το ίδιο φυσικό πρόσωπο, ονόματι Hernandez Santiago Federico G. Σχετικά με τον Hernandez Santiago Federico G, βρέθηκε καταχώρηση στην διεθνή βάση δεδομένων World Compliance, σύμφωνα με την οποία φυσικό πρόσωπο, ονόματι Federico Hernandez, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους το 2010, καθώς χρησιμοποιούσε εταιρείες για να αποκρύψει την κυριότητά του σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αποκρύπτοντας τελικά $8.800.000 από την φορολογική Αρχή των ΗΠΑ». (Επισυνάπτουμε την απόφαση από το αμερικανικό δικαστήριο που αναφέρει πως ο Federico Hernandez, πρώην πελάτης της UBS AG, δήλωσε ένοχος για απόκρυψη σε ελβετικούς λογαριασμούς 8,8 εκατ. δολαρίων που δεν είχαν δηλωθεί στις αμερικανικές φορολογικές αρχές).
Ακόμη, το ίδιο τραπεζικό στέλεχος σημείωνε πως «σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δουζόγλου Θεόδωρος φαίνεται να συνδέεται, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί, με τις εταιρείες Importacion Americana D CA (λιανικό και χονδρικό εμπόριο τροφίμων), Importadora Americana Duzoglu CA και την Representaciones Imarla CA, η οποία φαίνεται να ανήκει στην Importacion Americana D CΑ, την Importacion Americana CA-IMAR CA και την IMAR - CARACAS. Η πλειοψηφία αυτών φαίνεται να δραστηριοποιείται στο εμπόριο τροφίμων, κλάδος ο οποίος φαίνεται να ελέγχεται από το Υπουργείο Τροφίμων της Βενεζουέλας, τόσο ως προς τις εισαγωγές αλλά και ως προς την διανομή των τροφίμων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο του 2018, επιβλήθηκαν κυρώσεις από τον OFAC σε κυβερνητικά στελέχη της Βενεζουέλας, σχετικά με λαθρεμπόριο τροφίμων, ενώ μεταξύ αυτών είναι και ο Rodolfo Marco Torres, ο οποίος έχει διατελέσει Υπουργός Τροφίμων. Ο τελευταίος ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και έχει αναλάβει διάφορες υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις (Petroleos de Venezυela SA, Banco de Venezuela κ.λπ.), σύμφωνα με ανάρτηση στο διαδίκτυο, είχε συναντηθεί το 2014, περίοδο κατά την οποία ήταν Υπουργός Τροφίμων, με στελέχη της Importacion Americana D CΑ, που όπως προαναφέρεται φαίνεται να συνδέεται με τον Θεόδωρο Δουζόγλου» (σ.σ. αν και αναζητήσαμε στο διαδίκτυο τη σχετική αναφορά που επικαλείται η τράπεζα, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να τη βρούμε για να την παραθέσουμε).
Η δεύτερη αναφορά
Αυτή όμως ήταν μόνον η πρώτη τραπεζική αναφορά. Μετά από επτά μήνες, τον Ιανουάριο του 2019, η ίδια τράπεζα έστειλε στην εποπτική Αρχή και δεύτερη αναφορά ύποπτων συναλλαγών. Αυτή η αναφορά , που είναι επίσης σε γνώση του Newsbomb.gr, περιγράφει συμβάντα που αφορούσαν στην συναλλακτική σχέση του ομογενή επιχειρηματία με την ίδια την τράπεζα και παρέθετε πρόσθετες πληροφορίες για τις συναλλαγές του κ. Δουζόγλου.
Η αναφορά τόνιζε μεταξύ άλλων τα εξής: «Επιπλέον, από την αποστολή της προαναφερόμενης επιστολής μας έως σήμερα έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες από την πλευρά της τράπεζας ώστε να καταρτιστεί το πλήρες οικονομικό και συναλλακτικό προφίλ των εταιρειών αλλά και των φυσικών προσώπων με τα οποία συνδέονται αυτές, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι οι πελάτες ακολουθούν παρελκυστική τακτική.
Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που έγινε προκειμένου να ενημερωθεί ο Στεφανίτσης Χρήστος για την ανάγκη επικαιροποίησης των στοιχείων των εταιρειών που εκπροσωπεί, συνοδευόταν από τον Πέτρο Σφηκάκη και τον Γεώργιο Τρεπεκλή. Τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα όπως επισημαίνεται και στην προαναφερόμενη εμπιστευτική μας επιστολή, συνδέονται με την εταιρεία συμφερόντων του Στεφανίτση Χρήστου, MACOFIN ΗΕLLAS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ, ο πρώτος ως αντιπρόσωπος του μοναδικού εταίρου αυτής PEMOVORIA LIMITED και ο δεύτερος ως αντιπρόεδρός της. Μετά την συγκεκριμένη συνάντηση, οι συναλλαγές στους λογαριασμούς των εταιρειών διενεργούντο μέσω e- banking ή σε διαφορετικά καταστήματα της τράπεζάς μας από αυτό που συνήθιζε να συναλλάσσεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που καθυστερούσε η προσκόμιση των στοιχείων ήταν το γεγονός ότι τόσο ο Θεόδωρος Δουζόγλου όσο και η Μαρία- Έλενα Δουζόγλου βρίσκονταν στο εξωτερικό. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 και μετά από επανειλημμένες οχλήσεις, προς τους πελάτες προσήλθαν σε κατάστημα της τράπεζας ο Δουζόγλου Θεόδωρος, ο Στεφανίτσης Χρήστος και ο Τρεπεκλής Γεώργιος, ο οποίος εμφανίζεται ως οικονομικός σύμβουλος του Θεόδωρου Δουζόγλου, προσκομίζοντας έγγραφα η γνησιότητα των οποίων δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Ο Δουζόγλου Θεόδωρος ήταν ιδιαίτερα εριστικός και η συμπεριφορά του δεν παρέπεμπε σε συνήθεις πρακτικές, αφού μεταξύ άλλων αποπειράθηκε να μαγνητοσκοπήσει την συζήτηση».
Αλλά η τραπεζική αναφορά δεν στεκόταν μόνον στην περιγραφή του συγκεκριμένου συμβάντος. Ανέφερε πως η πλευρά Δουζόγλου υποστήριζε πως μέρος των κεφαλαίων που επένδυε στην Ελλάδα προέρχονταν από δάνεια που του είχε χορηγήσει η UBS στις ΗΠΑ. Η αναφορά τόνιζε τα εξής: «Σχετικά με τις εισροές του συνόλου των εταιρειών συμφερόντων Δουζόγλου ή Στεφανίτση, όπως προκύπτει και από την προαναφερόμενη επιστολή μας, το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από εισερχόμενα εμβάσματα από λογαριασμούς που τηρούν στην UBS στην Αμερική. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εταιρειών, Στεφανίτση Χρήστο, αφορούν σε δάνεια που έχουν πάρει από την συγκεκριμένη τράπεζα. Αν και ζητήθηκε να προσκομιστούν αντίγραφα των σχετικών συμβάσεων, κάτι τέτοιο δεν συνέβη έως σήμερα».
Και τα χρήματα που είχαν περάσει έως τον Ιανουάριο του 2019 από τη συγκεκριμένη τράπεζα για λογαριασμό των εταιρειών του κ. Δουζόγλου δεν ήταν λίγα. Η αναφορά αποκάλυπτε, «ότι το σύνολο των εισροών των 41 εταιρειών συμφερόντων της Μαρίας-Ελενας Δουζόγλου, του αδερφού της Θεόδωρου Δουζόγλου και του Στεφανίτση Χρήστου καθ'όλη την διάρκεια της σχέσης τους με την τράπεζα ανέρχεται σήμερα στα €60.000.000 περίπου».
Επικοινωνιακή «αντεπίθεση»
Στα τέλη του 2019 , ήτοι 12 μήνες μετά τη δεύτερη αναφορά της τράπεζας και ενώ προεκλογικά είχαν υπάρξει δημοσιεύματα που αναφέρονταν στον κ. Δουζόγλου με αμφίσημο τρόπο, συσχετίζοντάς τον εμμέσως με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ομογενής επιχειρηματίας θέλησε να δώσει μια εικόνα για το ποιος είναι και τί κάνει. Αλλά δεν το έκανε αυτοπρόσωπος. Το έκανε μέσω του δικηγόρου Λαυρέντη Αλβέρτη που εκείνη την περίοδο συνεργαζόταν με τον όμιλο Δουζόγλου (λίγο αργότερα αποχώρησε).
Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε ο κ. Αλβέρτης στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ήταν αρκετά περιγραφικός και έδωσε στη δημοσιότητα πολλά στοιχεία για την οικογένεια Δουζόγλου και τις δραστηριότητές της. Σε αυτή την ενημέρωση τύπου είχε αποκαλύψει πως ο Όμιλος Δουζόγλο, μέσω της μητρικής κυπριακής εταιρείας SCD GROUP LTD, διέθετε εκείνη την περίοδο χαρτοφυλάκιο περίπου 72 ιδιοκτησιών, εμπορικής αξίας 300 εκατ. ευρώ και διέθετε ίδια κεφάλαια 180-200 εκατ. ευρώ. Κατά τον κ. Αλβέρτη, έως το Δεκέμβριο του 2019 ο κ. Δουζόγλου δεν είχε προχωρήσει στην αξιοποίηση των ακινήτων που είχε αγοράσει, επειδή «ο ορυμαγδός αγορών απορροφούσε την ενέργεια της μικρής ομάδας της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για να υποστηριχθεί η ανάπτυξή τους».
Μάλιστα, σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου είχε προαναγγελθεί η εισαγωγή των μετοχών της SCD GROUP LTD στο χρηματιστήριο της Κύπρου, η άντληση δανειακών κεφαλαίων από την Aegean Baltic Bank και την Εθνική Τράπεζα και η επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου στο χώρο των τροφίμων ( σ.σ. οι σχετικές ενέργειες δεν έχουν προχωρήσει, ενδεχομένως λόγω της πανδημίας).
Αλλά μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και τα στοιχεία για την ιστορία της οικογένειας Δουζόγλου που είχε παραθέσει ο κ. Αλβέρτης. Τονίζουμε εδώ πως ο ίδιος ο επιχειρηματίας θέλησε να καταστούν γνωστές οι σχετικές πληροφορίες. Όπως είχε δηλώσει λοιπόν ο κ. Αλβέρτης, η οικογένεια Δουζόγλου ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα για να καταλήξει στη Ρουμανία. Μετά από την επικράτηση του κομμουνισμού το 1944, η οικογένεια Δουζόγλου μετανάστευσε στη Βενεζουέλα. Κατά τον κ. Αλβέρτη η Corporación Americana, η πρώτη εταιρεία της οικογένειας Δουζόγλου, ιδρύθηκε το 1949 με κεφάλαιο 12 εκατ. δολαρίων. Είχε δραστηριότητά στο εμπόριο τροφίμων, αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως π.χ. την αντιπροσωπεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, ενώ ήλεγχε έναν επιχειρηματικό όμιλο με πολλούς εργαζομένους. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την εποχή Τσάβες (1999-2013) που άρχισαν οι εθνικοποιήσεις ο κ. Δουζόγλου κατάφερε να διατηρήσει κάποιες από τις δραστηριότητές του, αλλά επί Μαδούρο (2013-) όλη η περιουσία του πέρασε στο κράτος. Για αυτό και το 2015 ξεκίνησε να επενδύει από τα διαθέσιμα που βρίσκονταν σε τράπεζες των ΗΠΑ σε ακίνητα στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που οι ευκαιρίες ήταν πάρα πολλές.
Η δημοσιογραφική έρευνα
Όπως προαναφέραμε, τα 9.348 χιλιόμετρα που απέχει η Αθήνα από το Καράκας είναι μια μεγάλη απόσταση. Όταν θελήσαμε να διασταυρώσουμε, το κατά πόσον οι ανησυχίες των τραπεζικών αναφορών είναι εύλογες και το κατά πόσον τα όσα υποστήριξε η πλευράς Δουζόγλου ακριβή, διαπιστώσαμε πως τα 9.348 χιλιόμετρα είναι μια απόσταση που δυσκολεύει τη δημοσιογραφική έρευνα και τη συλλογή στοιχείων, ακόμη και στη σημερινή εποχή που η τεχνολογία βοηθά σημαντικά.
Ωστόσο, με διαρκείς επαφές και επικοινωνίες με πηγές στη Βενεζουέλα και αλλού, μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε υλικό που εν μέρει δίνει μια εικόνα για τις δραστηριότητες της οικογένειας Δουζόγλου έως το 2016, οπότε άφησε το Καράκας. Αυτό το υλικό παρουσιάζουμε σήμερα κατά αποκλειστικότητα στο Newsbomb.gr.
Αν και θελήσαμε να έχουμε την άποψη της πλευράς Δουζόγλου για τις πληροφορίες που συλλέξαμε, και παρά το ομολογουμένως καλό κλίμα που έγιναν οι πρώτες συνεννοήσεις, δεδομένου ότι δεσμευθήκαμε πως δεν θα προβούμε σε οποιαδήποτε δημοσίευση χωρίς να υπάρχει η άποψη του (κάτι που η δέουσα επιμέλεια επιβάλει), όταν στείλαμε τα ενδεικτικά ερωτήματα μας για τα θέματα που θα θέλαμε να συζητήσουμε δια ζώσης, ο ομογενής επιχειρηματίας μας απάντησε με εξώδικο, το οποίο παραθέτουμε στο τέλος του κειμένου.
Από τα επίσημα μητρώα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας προκύπτει πως ο Θεόδωρος Δουζόγλου δεν έχει ποινικό μητρώο, αστυνομικές συλλήψεις ή απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα. Οι μόνες αναφορές στα δικαστικά μητρώα της χώρας που αφορούν στην οικογένεια του έχουν να κάνουν με ένα αυτοκινητιστικό συμβάν, υπόθεση που διευθετήθηκε χωρίς καμία ποινή. Συνεργάτες πάντως του κ. Δουζόγλου και πρόσωπα με τα οποία έχει ο ίδιος επαφές στην Ελλάδα, διηγούνται ένα συμβάν απαγωγής μέλους της οικογενείας του, το οποίο όπως αναφέρουν ήταν καθοριστικό προκειμένου να λάβει την απόφαση να αφήσει τη Βενεζουέλα. Η εν λόγω υπόθεση της απαγωγής συμπίπτει με τις μαρτυρίες περισσοτέρων από τριών ατόμων, με τα οποία συνομιλήσαμε στην Ελλάδα. Ωστόσο, αν και επιδιώξαμε να πληροφορηθούμε το κατά πόσο η απαγωγή αυτή είχε δηλωθεί στις αρχές της Βενεζουέλας, καμία από τις εκεί πηγές μας δεν βρήκε επίσημη αστυνομική αναφορά για το συμβάν. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν υπάρχει τέτοια αναφορά.
Οι εταιρείες στη Βενεζουέλα
Σύμφωνα με την έρευνα μας, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Δουζόγλου από το 1952 έως και σήμερα είχαν ως βασικά οχήματα τις εταιρείες IMPORTACION AMERICANA, FINANCIADORA FINSOL και INVERSIONES ZARODRI.
Η IMPORTACION AMERICANA συστάθηκε στις 20 Μαρτίου 1952 και είχε ως δραστηριότητα την αγορά και πώληση τροφίμων και τις εισαγωγές τροφίμων και εξοπλισμού. Ο Θεόδωρος Δουζόγλου ανέλαβε διαχειριστής της εταιρείας το 1987 και το 1990 απέκτησε το 70% των μετοχών. Το υπόλοιπο 30% ανήκει στον Jean Duzoglu, εξάδελφο του, ο οποίος εμφανίζεται από το 1970 να διαθέτει εταιρεία εκτύπωσης στην πόλη του Καράκας. Η IMPORTACION AMERICANA εμφανίζεται να έχει μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατομμυρίων μπολιβάρ (ποσό ευτελές σήμερα, αλλά αρκετά μεγαλύτερο στο παρελθόν).
Η FINANCIADORA FINSOL συστάθηκε στις 28 Ιουλίου 1993, με αντικείμενο τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων, την αγορά και πώληση όλων των ειδών των ακινήτων, τη χορήγηση δανείων για την απόκτηση ακινήτων και τις επενδύσεις κάθε είδους. Ο Θεόδωρος Δουζόγλου διαθέτει το 70% των μετοχών και το υπόλοιπο 30% ανήκει στην αδελφή του Μαρία – Ελένη Δουζόγλου (εμφανίζεται εγγεγραμμένη ως ψηφοφόρος στο Τμήμα Πρωτεύουσας της πόλης Καράκας και δεν υπάρχουν συσχετίσεις της με άλλες εταιρείες στη χώρα). Η FINANCIADORA FINSOL συστάθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατομμυρίου μπολιβάρ και διαθέτει ένα κτίριο στο Καράκας με την ονομασία Residencias San Rafael, εκτιμώμενης αξίας 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (βλ. φωτό).
Η INVERSIONES ZARODRI συστάθηκε την 1η Αυγούστου 2002 με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων οποιουδήποτε είδους, σχετικά με την προώθηση, αγορά, πώληση, ανταλλαγή, υποθήκη, μίσθωση, διαχείριση, συντήρηση, κατασκευή, ανακατασκευή ακινήτων για εμπορικούς, βιομηχανικούς ή οικιακούς σκοπούς. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά τη σύσταση της ήταν 2 εκατομμύρια μπολιβάρ, με το 90% των μετοχών να ανήκει στο Θεόδωρο Δουζόγλου και το 10% στη μητέρα του Κυριακή Δουζόγλου. Η Κυριακή Δουζόγλου εμφανίζεται να σχετίζεται και με την IMPORTACION AMERICANA ως σύζυγος του Σπύρου Δουζόγλου, αλλά οι μετοχές της το 1990 πέρασαν στον Θόδωρο Δουζόγλου.
Το παράδοξο είναι πως πηγές στο Καράκας ανέφεραν πως η κυρία Δουζόγλου εμφανίζεται ως αποβιώσασα εκτός Βενεζουέλας από τα τέλη του 2014, κάτι που όμως δεν έχει δηλωθεί στο Πολιτικό Μητρώο της χώρας. Απευθύναμε στην πλευρά Δουζόγλου το εξής ερώτημα «Άγνωστο γιατί, στις αρχές της Βενεζουέλας η Κυριακή Δουζόγλου έχει δηλωθεί ως αποθανούσα. Γνωρίζετε το λόγο;». Τόσο συνεργάτες του κ. Δουζόγλου, όσο και πρόσωπα που διατηρούν κοινωνικές σχέσεις με την οικογένεια, ανέφεραν πως η Κυριακή Δουζόγλου είναι εν ζωή (βλ. αναφορά και στο εξώδικο που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου).
Η οικογενειακή ιστορία
Διασταυρωμένες πηγές από τη Βενεζουέλα επιβεβαίωσαν πως ο πατέρας του Θόδωρου Δουζόγλου, Σπύρος, είχε δεσπόζουσα θέση μεταξύ της ελληνικής κοινότητας και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη Βενεζουέλα, και άσκησε περιστασιακά τη θέση του προξένου της Ελλάδας στη χώρα, έχοντας πρόσβαση και σχέσεις με ευρωπαίους επιχειρηματίες που μεταξύ των δεκαετιών 1950 και 1980 έκαναν μεγάλες περιουσίες στη Βενεζουέλα.
Το 1987 ο Σπύρος Δουζόγλου απεβίωσε και ο τότε 24 ετών Θεόδωρος Δουζόγλου, μηχανικός στις σπουδές, ανέλαβε τη θέση του διαχειριστή της εταιρείας IMPORTACION AMERICANA, της κύριας επιχείρησης της οικογένειας. Η εταιρεία είχε μακρά παράδοση στον τομέα χονδρικής τροφίμων στη Βενεζουέλα, εισάγοντας ελαιόλαδα, μπισκότα, τυριά, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και διατηρημένα ψάρια κ.λπ. Μάλιστα, κατά κάποιες πηγές, από εκείνη την περίοδο η οικογένεια Δουζόγλου φέρεται να είχε κάποια επιχειρηματική σχέση με τη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Λασκαρίδη (είχε τα Κατεψυγμένα Ψάρια Ευρυδίκη).
Το 2002, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καθιέρωσε αυστηρούς συναλλαγματικούς ελέγχους, περιορίζοντας σταδιακά τη διαθεσιμότητα ξένου νομίσματος στη χώρα και υποβάλλοντας τις εταιρείες που εισάγουν προϊόντα σε σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αποκτήσουν ξένο νόμισμα. Αυτή η εξέλιξη φέρεται να επέδρασσε σημαντικά στο επιχειρηματικό μοντέλο της οικογένεια Δουζόγλου. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, επιχειρήσεις με ίδιες δραστηριότητες με εκείνες της οικογένειας Δουζόγλου δυσκολεύονταν να αποκτήσουν δολάρια από την κυβέρνηση για να πληρώσουν τις εισαγωγές τους και αναγκάζονταν να απευθυνθούν στην παράλληλη αγορά συναλλάγματος.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως από το 2002 το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βενεζουέλας είναι εντελώς απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, μέσω ενός μηχανισμού ελέγχου του συναλλάγματος που καθιστά τεχνικά αδύνατο να γίνει οποιουδήποτε είδους πληρωμή μεταξύ ενός τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό και ενός εντός της χώρας, χωρίς να απαιτηθεί άδεια από την επιτροπή διαχείρισης ξένου συναλλάγματος. Ωστόσο, μέχρι το Μάιο του 2010, το μπολιβάρ μπορούσε ελεύθερα και νόμιμα να συναλλάσετε με ξένο νόμισμα σε μεσιτικές εταιρείες μέσω της χρήσης κάποιων χρηματοπιστωτικών μέσων που μπορούσαν να διαπραγματεύονται στην εγχώρια αγορά σε τοπικό νόμισμα και στην ξένη αγορά σε ξένο νόμισμα. Αλλά στη συνέχεια, αυτή η παράλληλη αγορά, γνωστή επίσης ως swap dollar (dolar permute), κηρύχθηκε παράνομη και αντικαταστάθηκε από μια παράνομη «μαύρη» αγορά.
Στη «μαύρη» αγορά, δύο μέρη συμφωνούν σε μια συναλλαγματική ισοτιμία και βασίζονται στην εμπιστοσύνη ότι το ένα από τα δύο μέρη θα μεταφέρει κεφάλαια σε τοπικό νόμισμα από το λογαριασμό του στη Βενεζουέλα, στο λογαριασμό στη Βενεζουέλα του άλλου μέρους, ενώ το άλλο μέρος θα κάνει το ίδιο από τον ξένο λογαριασμό του για τον ξένο λογαριασμό του άλλου, στην προσυμφωνημένη ισοτιμία. Καθώς το σύστημα αυτό βασίζεται στην εμπιστοσύνη και δεν υπάρχει νομική βάση σε αυτές τις λεκτικές συμβάσεις, η απάτη είναι στην ημερήσια διάταξη.
Στη βάση αυτή, πληροφορίες από το Καράκας υποστηρίζουν πως η οικογένεια Δουζόγλου συνέστησε τις FINANCIADORA FINSOL και INVERSIONES ZARODRI με δραστηριότητα στο real estate για να αντισταθμίσει τις απώλειες, από την εισαγωγική επιχείρηση IMPORTACION AMERICANA.
Ως προς την ακίνητη περιουσία του Θόδωρου Δουζόγλου η έρευνα μας δεν εντόπισε ακίνητα δηλωμένα στο όνομά του, στη Βενεζουέλα ή στις ΗΠΑ. Κάποια ακίνητα βρίσκονται στο όνομα της Κυριακής Δουζόγλου.
Εκτιμήσεις που μας παρασχέθηκαν άτυπα τοποθετούν την αξία των ακινήτων της IMPORTACION AMERICANA κοντά στα 30 εκατ. δολάρια (βλ. φωτό που ακολουθεί). Αν και αναζητήθηκαν στοιχεία υποθηκοφυλακείων και καταβεβλημένοι φόροι για τα ακίνητα δεν μπορέσαμε να βρούμε τα σχετικά στοιχεία (δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν).
Υπό την παραδοχή πως για 35 χρόνια ο Σπύρος Δουζόγλου (1952 έως 1987) και εν συνεχεία για 15 χρόνια ο Θεόδωρος Δουζόγλου (1987 έως 2002) είχαν την ευκαιρία να εξαγάγουν συνάλλαγμα εκτός Βενεζουέλας και υπό την υπόθεση πως η IMPORTACION AMERICANA είχε πωλήσεις περίπου 15 εκατ. δολαρίων ετησίως, με μέσο κέρδος 20% (καθαρά κέρδη 3 εκατ. δολάρια ετησίως), τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων η οικογένεια Δουζόγλου θα μπορούσε να είχε βγάλει εκτός Βενεζουέλας 150 εκατ. δολάρια. Αν και η σχετική εκτίμηση – που προέρχεται από τοπικές πηγές στο Καράκας- λαμβάνει υπόψη τις πρακτικές που υιοθετούσαν για χρόνια οι τοπικοί επιχειρηματίες, ωστόσο, ως προς τα νούμερα, δεν επιβεβαιώνεται από τις επίσημες φορολογικές δηλώσεις των εταιρειών του κ. Δουζόγλου, στις οποίες -για συγκεκριμένες χρονιές- τα ποσά εμφανίζονται αισθητά μικρότερα.
Η συνολική εικόνα από τις πληροφορίες από τη Βενεζουέλα είναι πως τα οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία στη Βενεζουέλα δεν αντιπροσωπεύουν τις επενδύσεις που ο Θεόδωρος Δουζόγλου έχει κάνει στην Ελλάδα. Πιθανόν ο κ. Δουζόγλου να έχει μια άλλη πηγή εισοδήματος ή χρηματοδότησης που δεν εντοπίστηκε από την έρευνα. Αν και ζητήσαμε την άποψή του για το θέμα, εκείνος απάντησε με το εξώδικο που παραθέτουμε στο τέλος του κειμένου.
Τα ταξίδια εκτός Βενεζουέλας
Ο Θεόδωρος Δουζόγλου τα έτη πριν αφήσει τη Βενεζουέλα ταξίδευε τακτικά στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία, μετέβη – μεταξύ άλλων- στο Μαϊάμι τον Ιανουάριο του 2009, τον Ιανουάριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2014, ταξίδεψε στην Πούντα Κάνα το 2009 και στο Πουέρτο Ρίκο το Φεβρουάριο του 2013 και επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2011 και το Φεβρουάριο του 2012 και το Τέξας τον Απρίλιο του 2013.
Στο Μαϊάμι ζει και εργάζεται από το 2012 ο Διογένης Δουζόγλου, εξάδελφος του Θεόδωρου Δουζόγλου, ο οποίος δραστηριοποιείται και αυτός στο χώρο του real estate. Μάλιστα, το πλήθος εταιρειών με τις οποίες έχει αναπτύξει αυτές τις δραστηριότητες στο Μαϊάμι ο Διογένης Δουζόγλου, είναι δαιδαλώδες (βλ. φωτό που ακολουθεί) και ομοιάζει με την λογική των ΙΚΕ που έχει υιοθετήσει εν Ελλάδι και ο Θεόδωρος Δουζόγλου.
Η οικογένεια Δουζόγλου διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς στην UBS στη Νέα Υόρκη και θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει πως τα ταξίδια του στην αμερικανική μεγαλούπολη σχετίζονται και με οικονομικές υποθέσεις. Σε σχέση με την επίσκεψη στο Τέξας , αυτή θα μπορούσε να αφορά είτε οικογενειακούς λόγους είτε λόγους αναψυχής.
Το Καράκας έχει απευθείας πτήσεις προς τη συγκεκριμένη πόλη των ΗΠΑ. Το Τέξας είναι προορισμός που επισκέπτονται τακτικά αξιωματούχοι της Βενεζουέλας, διότι εκεί εδρεύει η Citgo. Η θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας. Για όσους δεν το γνωρίζουν, για δεκαετίες, το πετρέλαιο της Βενεζουέλας μεταφέρεται στις ΗΠΑ, διυλίζεται στα διυλιστήρια της Citgo στο Τέξας και μεταπωλείται στα πρατήρια βενζίνης της Citgo στις ΗΠΑ. Έως το 2019 τα έσοδα από την πώληση των καυσίμων επέστρεφαν στο Καράκας και αποτελούσαν μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας. Από το 2019 ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε αυτό να σταματήσει και να κατατίθενται σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό.
Τέλος, τα ίδια στοιχεία για τις αεροπορικές μεταβάσεις του κ. Δουζόγλολυ δείχνουν πως ο ίδιος ταξίδεψε μέσω ανταποκρίσεων και στην Ευρώπη, επισκέψεις που αφορούσαν κυρίως τις εν Ελλάδι δραστηριότητές του.
Το εξώδικο
Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας μας για το Θεόδωρο Δουζόγλου, βρεθήκαμε μπροστά σε πληροφορίες που δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν από πολλαπλές πηγές. Αυτές αφορούσαν στις σχέσεις του με συγκεκριμένους αξιωματούχους και επιχειρηματίες της Βενεζουέλας, με «εξωτικούς» επιχειρηματίες και συμβούλους, με πρόσωπα του περιβάλλοντος των Ούγκο Τσάβες και Νικόλα Μαδούρο, με συγκεκριμένους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πετρελαίου ή στις μεταφορές πετρελαίου ή με τον εφοπλισμό ειδικότερα, με Έλληνες πολιτικούς, πρώην και νυν, από την Δεξιά και την Αριστερά, κ.α.. Απευθυνθήκαμε στον κ. Δουζόγλου , για να μας διευκρινίσει κάποιες από τις εν λόγω πληροφορίες και για να αποσαφηνίσει ποιες είναι φήμες και ποιες αληθεύουν και σε ποιο πλαίσιο εντάσσονται και εδράζουν οι εκάστοτε σχέσεις. Επιδίωξη μας ήταν αυτές οι διευκρινίσεις και πληροφορίες να μας παρέχονταν από τον ίδιο σε μια δια ζώσης συζήτηση. Για το λόγο αυτό και του στείλαμε «ενδεικτικά» ερωτήματα, τα οποία θα αποτελούσαν μέρος αυτής της συζήτησης. Ωστόσο, όπως και για τα άλλα ζητήματα που του θέσαμε, αντί για μιας δια ζώσης συζήτηση -όπως είχε δεσμευθεί-, λάβαμε ένα εξώδικο το οποίο παραθέτουμε , προκειμένου ο αναγνώστης να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Δεδομένου ότι εκ παραδρομής οι ερωτήσεις μας εστάλησαν σε συνεργάτη του κ. Δουζόγλου από έτερο του ορθού mail, το εξώδικο που απέστειλε κάνει εκ παραδρομής αναφορά σε άλλο μέσο. Κρίνουμε, ωστόσο, επιβεβλημένο να το δημοσιεύσουμε αυτούσιο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.