Οι τράπεζες, το μεγάλο πρόβλημα του Χρηματιστηρίου
Το μεγαλύτερο ερωτηματικό της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι η πορεία και η καταληξή της, ως προς τις τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τριακονταετίας στο Χρηματιστήριο, βρέθηκε μόλις πάνω από τις 50 μονάδες.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, χωρίς τοξικά "βαρίδια" -πέραν των κόκκινων δανείων, βέβαια.
Όλοι όσοι παρακολουθούν την ελληνική χρηματαγορά, είδαν με δέος το σφυροκόπημα των τραπεζικών τίτλων την περασμένη εβδομάδα. Η Εθνική έπεσε στα 0,835 ευρώ, η Alpha στα 0,271 ευρώ, η Eurobank στα 0,10 και η Πειραιώς στα 0,498 ευρώ, τιμές δηλαδή που σε καμια περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματική αξία των τίτλων, πλην ουδείς μπορεί να προβλέψει στην παρούσα φάση πού μπορεί να μπει φρένο στην κατρακύλα. Ήδη από τις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν το 2014 και στις οποίες συμμετείχαν επενδυτές όπως η Capital, Fairfax, Wellington, Mackenzie, κλπ, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 70%.
Η Morgan Stanley εκτίμησε στο βασικό της σενάριο πως η έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο πολλοί φαίνεται να περιμένουν. Στο ίδιο σενάριο, εκτιμά ότι τα αντικίνητρα για την έξοδο από το ευρώ είναι υψηλά από όλες τις πλευρές, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν ελκυστικές, αν εάν η διαπραγμάτευση είναι θετική, υπάρχουν περιθώρια ανόδου 100% κατά μέσο όρο από τις τρέχουσες τιμές.
Ως αιτίες της πτώσης, η Morgan Stanley καταγράφει τη βραδύτερη ανάπτυξη των δανείων, το υψηλότερο κόστος κινδύνου, την επιβράδυνση της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης και το υψηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων.