Ντράγκι: Έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης

Η πρόοδος που επιτεύχθηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια για τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της Ευρωζώνης είναι πραγματική, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο ερευνητικό ίδρυμα Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

Ντράγκι: Έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης
3'

«Ο δρόμος για το μέλλον είναι καλά χαραγμένος. Και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η νομισματική ένωσή μας»,τόνισε ο Ντράγκι, ο οποίος τιμήθηκε από το ίδρυμα με το βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη (Atlantic Council Global Citizen Award).
Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης έδωσε έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης. «Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κοινωνίες μας δεν είναι αρκετά ομογενείς για να μπορούν να λειτουργούν ως ένωση. 'Αλλοι, όμως, θα υποστήριζαν ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω ολοκλήρωση για να αντλήσουμε όλες τις οικονομίες κλίμακας και εύρους που φέρνει η ένωσή μας», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ανήκω σταθερά στο δεύτερο στρατόπεδο. Και είμαι σταθερά μεταξύ όλων όσοι πιστεύουν ότι μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα το συμφέρον των πολιτών κάθε χώρας, καθιστώντας ‘πιο τέλεια' την ένωσή μας».
Η μοίρα της Ευρώπης έχει άμεση σημασία όχι μόνο για τους πολίτες της, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η νομισματική ένωσή της είναι περιφερειακά σχέδια με παγκόσμιες συνέπειες, δήλωσε ο Ντράγκι. «Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο μέγεθος της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία. Αν και η Ευρωζώνη δεν συνέβαλε ουσιαστικά στην παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια, έχει ωστόσο το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) και το 16% του παγκόσμιου εμπορίου», σημείωσε, προσθέτοντας: «Κατά την άποψή μου, ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη λόγος που η Ευρωζώνη έχει κρίσιμη σημασία για την παγκόσμια οικονομία. Αυτός προκύπτει από το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι με διαφορά το πιο προωθημένο πείραμα στη διαχείριση θεμάτων που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, μέσα από έναν συνδυασμό διεθνών και υπερεθνικών ρυθμίσεων».
Η παγκόσμια φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σημείωσε ο Ντράγκι, δείχνει πόσο σωστή ήταν στη βάση της η απόφαση των ιδρυτών της ΕΕ πριν από 65 χρόνια. «Σκεφθείτε τους μετανάστες που αναζητούν καταφύγιο στις χώρες μας, την απειλή της τρομοκρατίας, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την πρόσφατη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Ευρώπη. Είναι παγκόσμια», τόνισε. «Η εμπειρία που έχουμε, ο πειραματισμός με την υπερεθνικότητα, οι αποτυχίες και οι επιτυχίες, όλα αυτά παρέχουν ανεκτίμητες πληροφορίες σε αυτούς που μετέχουν στη διαχείριση παγκόσμιων θεμάτων».
Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει καλύτερα τα παραπάνω προβλήματα απ' ότι θα τα αντιμετώπιζαν οι χώρες μόνες τους. «Μπορεί κατά καιρούς να φαίνεται ότι στην Ευρώπη δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, αλλά το κάνουμε», είπε, εξηγώντας: «Και γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, όταν δουλεύουμε ως ένωση, μπορούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, τα οποία θα μας κατέβαλαν, εάν κάθε χώρα προσπαθούσε να τα αντιμετωπίσει μόνη της. Και μερικές φορές, αυτό που φαίνεται ως μία δυσκολία συνεργασίας είναι απλά μία αντανάκλαση της δυσκολίας να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Δεν πρέπει κανείς να συγχέει αυτά τα δύο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή